PRŠTE KONTROVERZE

Netlix dobio packu iz političkih krugova: ‘Morate upozoriti gledatelje da je ‘Kruna‘ fikcija‘

 Netflix
Zbog Netflixove hit serije reagirao i britanski tajnik za kulturu, medije i sport, a njegov je interes razbijesnio Britance

Četvrta sezona Netflixove serije "Kruna" ne prestaje izazivati kontroverze.

Serija koja prati život britanske kraljice Elizabete II. u aktualnoj sezoni bavi se i princezom Dianom i Margaret Thatcher koje glume Emma Corrin i Gillian Anderson. Osim što su se protiv prikazanih događaja već pobunili iz kraljevske obitelji, sada je reagirao i britanski državni tajnik za kulturu, medije i sport Oliver Dowden. On traži od Netflixa da seriju jasno označi kao djelo fikcije.

image
Netflix/Everett/Profimedia

- Bojim se da će nova generacija gledatelja, koja ove događaje nije proživjela, pomisliti da se sve odvilo baš kako je prikazano u seriji - rekao je Dowden za The Mail on Sunday.

Dodao je doduše kako je serija autora Petera Morgana prekrasno i luksuzno isproducirana, ali da je ipak riječ samo o fikciji.

image
Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

- Mislim da bi odmah na početku trebalo naglasiti upravo to - dodao je. Štoviše, Dowden je napomenuo kako će pisati Netflixu zbog toga. U streaming gigantu su zasad bez komentara, ali ističu da je serija ionako označena kao "drama koja je samo bazirana na stvarnim događajima".

Od samog početka dio kritičara propitkuje koliko su stvarni događaji u "Kruni" u kojoj kraljicu u dvije faze života inače glume Claire Foy i Olivia Colman, ali četvrta sezona je izazvala najviše pozornosti zbog načina na koji je prikazan brak princa Charlesa i Diane i to iza kulisa. Po "Kruni", Diana nije imala nikakve šanse kod Charlesa koji je cijelo vrijeme vara s Camillom Parker Bowles, a daje za naslutiti da će to Dianu otjerati u smrt. Već ranije je bivši glasnogovornik kraljevske obitelji Dickie Arbiter kritizirao seriju, jer su prema njegovu sudu tvorci "umjetničku dozvolu da mijenjaju događaje razvukli do ekstrema", i autorima poručio da su Charlesu "za vrat stavili sjekiru".

image
Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

- Charles i posebno Camilla (koju su godinama okrivljavali za raspad njegova braka) nisu takvi negativci kako su prikazani - ustvrdio je Arbiter, a fanovi su podijeljeni. Velik broj gledatelja pita se, naime, zašto bi vlada uopće trebala demantirati "Krunu" i za dramsku seriju naglašavati da nije "dokumentarac".

image
Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia

Negativni efekt je izazvao i lockdown u Velikoj Britaniji. Vlasnici kazališta i kina se, naime, pitaju kako nije imao vremena riješiti njihove probleme uzrokovane zatvaranjem njihovih biznisa, ali za odgledati sezonu "Krune" jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:31