Marco Fossati i Bruno Petković

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
NEVJEROJATNA UTRKA

Ni Hajduk ni Dinamo! Jasno je tko je sada prvi favorit za osvajanje jesenske titule, pogledajte zašto

Dok veliki budu igrali međusobno, Modrima dolaze ispiti protiv Slaven Belupa, Istre i Dragovoljca.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 06. prosinac 2021. 08:36

Čeka nas apsolutno nevjerojatna utrka za prvaka. Već sad to možemo reći kada se radi o onoj pravoj, proljetnoj, tituli koja se piše, ali i o jesenskoj, onoj s kojom će prvoplasirani na ljestvici otići na fini božićni domjenak i novogodišnju sarmicu te se negdje iza Sveta tri kralja vratiti uoči početka malih i sarmi jednako slatkih zimskih priprema.

Pobjedom Hajduka na Maksimiru neke su stvari postale barem malo jasnije. Sada se Modri više ne mogu sakriti iza jedne utakmice manje, ne pomaže im više ni takozvano pandemijsko računanje prosječnog broja bodova da bi se stavili na (imaginarno) vodeće mjesto. Družina Željka Kopića ima pet bodova manje od vodeće Rijeke i zasad, još kratko, samo jednu utakmicu manjka. To će se promijeniti već u srijedu kada će Rijeka i Osijek na Rujevici odigrati pravi derbi koji je trebao biti odigran u posljednjem vikendu listopada, kada i ostali susreti 14. kola.

Već i sama spoznaja da će baš Rijeka i Osijek odigrati derbi dvije vodeće momčadi na ljestvici, još k tome i ovako kasno u sezoni daje joj posebnu draž, a utrku za jesenskom, onom nepisanom titulom bit će zanimljivo pratiti i iz rakursa rasporeda kojega četiri momčadi imaju do božićno-novogodišnjih svečanosti.

Na papiru, Dinamo i Rijeka imaju najlakše rasporede klupskih aktivnosti. Trenutno vodeće riječke plavo-bijele pomazio je i ždrijeb, pa će tako sve preostale dvoboje do stanke odigrati na svojoj Rujevici. Tamo su minulog vikenda deklasirali novake u ligi iz HD-a, a zadaci u licima Osijeka i Gorice čine se jednostavnima jer će ih squadra Gorana Tomića odraditi u komforu Rujevice. Izađu li Drmić, Murić i društvo iz sve tri utakmice neporaženi, vrlo lako bi mogli prezimiti na vodećem mjestu.

Dinamu u recentnom razdoblju niti jedna utakmica nije jednostavan zadatak, ali kada prođu europski ispiti, tamo nakon West Hama, slijede za Modre dvoboji s ekipama iz donjeg dijela ljestvice HNL-a. Točnije, s tri posljednjeplasirane momčadi. Bodove protiv Slavena, Istre i Dragovoljca najradije bi si svaki od četiri prvoplasirana upisao odmah, ali pričekajmo da se odigraju. Sve manje od devet bodova bi za Dinamo bio novi šok. Samo jedan u nizu trenutnih koje na Maksimiru žele pošto-poto izbjeći.

Dolazimo do Hajduka i Osijeka koji će međusobno, na Poljudu odigrati posljednji susret ove polusezone. Upravo stoga, ali i zbog gostovanja Hajduka kod Lokomotive i Osijeka na Rujevici zaključiti valja da su pred njima teške zadaće do kraja jesenskog dijela prvenstva.

No, kakva je situacija? Ako Dinamu i upišemo devet od devet protiv momčadi s dna ljestvice, Modri bi polusezonu mogli zaključiti s 40 bodova. Za to mečirati, Rijeka mora ostati neporažena, pa bi recimo s pobjedom i dva remija imala 41 bod. Dobru priliku ima i Osijek, ali gostovanja na Rujevici i Poljudu neće mu biti jednostavna... A Hajduk? Tko Splićanima može osporiti pravo da se u ovakvom naletu nadaju prvom mjestu na zimskim praznicima?

Da završimo kako smo i počeli: Čeka nas apsolutno nevjerojatna utrka za prvaka. Prvi, jesenski dio utrke već je krenuo.


RASPORED DO KRAJA POLUSEZONE

RIJEKA:

Osijek (doma) - srijeda, 17.00 (zaostala)

Gorica (doma) - 11.12., 17.00 (19. kolo)

Istra 1961 (doma) - 18.12., 17.00 (20. kolo)

OSIJEK:

Rijeka (vani) - srijeda, 17.00 (zaostala)

Šibenik (doma) - 12.12., 15.00 (19. kolo)

Hajduk (vani) - 19.12., 17.30 (20. kolo)

HAJDUK:

Lokomotiva (vani) - 11.12., 15.00 (19. kolo)

Osijek (doma) - 19.12., 17.30 (20. kolo)

DINAMO:

Slaven Belupo (doma) - 12.12., 17.05 (19. kolo)

Istra 1961 (vani) - 15.12., 18.00 (zaostala)

Hrvatski dragovoljac (vani) 19.12., 15.00 (20. kolo)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:21