Vojko Basic / Hanza Media / Hanza Media
RADIJE DOBITI NJIH NEGO DINAMO

NOSIO JE DRES OBA HRVATSKA VELIKANA, ALI ZA NJEGA UOČI JADRANSKOG DERBIJA NEMA NIKAKVE DILEME 'Hajduk je danas bolja momad od Rijeke!'

JOSIP RADOŠEVIĆ Nekadašnji reprezentativac danas je u Bröndbyju, svojedobno je nosio dresove i Riječana i Splićana
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 15. rujan 2019. 20:12

Hajduk ove nedjelje na Rujevici čeka utakmica poslije koje može i dalje ostati na prvom mjestu, u susret s Rijekom ulazi u dobrom raspoloženju nakon što je u najvećem derbiju svladao Dinamo. No, jadranski derbi nova je priča za momčad Damira Burića koji će biti bez Mije Caktaša, ali zato s povratnikom Filipom Bradarićem koji se vraća na Rujevicu gdje je proveo lijepe dane, predvodio Rijeku kao kapetan do duple krune s Matjažom Kekom i Frankom Andrijaševićem koji je sada ponovno u momčadi s Kvarnera.

Hajduk je u bliskoj prošlosti imao jako loš skor s Rijekom generalno kada ju je vodio Kek, tako da se pamti da su Splićani bez pobjede u gostima bili 2082 dana, sve do 2. prosinca 2017. godine kada je momčad vodio Željko Kopić. Suša na Poljudu trajala je još i dulje, jer Hajduk do prošlosezonskog trijumfa od 4:0 kao domaćin nije slavio 2813 dana. Stvari su se danas promijenile, nema Keka kojega je naslijedio Igor Bišćan, dok Splićane vodi Damir Burić koji se uspeo na prvo mjesto kao i prvom mandatu.

No, vratimo se utakmici iz prosinca 2017. godine, koju bi Hajduk rado ponovio što se tiče rezultata, jer je Rijeka tada imala veću dominaciju, ali su se na kraju radovali Crveno-plavi. Apsolutni junak toga susreta bio je mladi Karlo Letica kojI je Mariju Gavranoviću obranio jedanaesterac kod 1:2, a u završnici je Hajduk s petoricom otraga, kada je obranu pojačao i mladi Petar Bosančić, očuvao prednost.

U vodstvo je Hajduk doveo Toma Bašić još u 3. minuti, da bi izjednačio Filip Bradarić u 11. minuti, no nakon pola sata morao je iz igre, pa se baš poklopilo da nije do kraja sudjelovao u jedinom porazu Rijeke od Hajduka za vrijeme svoga boravka u Kekovoj momčadi. Strijelac pobjedničkoga gola bio je Ante Erceg u 51. minuti...

Split, 240218.
Nogometna utakmoca 23. kola HT Prve lige izmedju Hajduk Split i  Slaven Belupa, odigrana na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Franck Ohandza, Josip Radosevic i sudac Ivan Vuckovic
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Golemi motivi

Onaj koji je na Hajdukovoj strani sudjelovao u tom trijumfu tadašnji je kapetan Josip Radošević, koji je prije toga i sam igrao za Rijeku, pa smo ga iskoristili u podsjećanju na taj i za najavu predstojećega susreta. Danas je Radošević u Bröndbyju zajedno s Ercegom, dobro mu je u Danskoj gdje igra standardno na vrlo dobroj razini, ali prati i informacije o Hajduku…

- Bila je to zaista dobra i uzbudljiva utakmica, a nama je bio izuzetan motiv s obzirom da Hajduk dugo nije dobio u Rijeci. Bio je veliki naboj, oni su znali da su nas dugi niz godina dobivali. Sada je drugačija slika, Hajduk je sada prvi, Rijeka je malo ispod - u uvodu će Radošević.

Veliki naboj

Radošević ima iskustvo igranja jadranskih derbija u oba dresa, zna što te utakmice nose jednima i drugima.

- Utakmice u Rijeci uvijek imaju veliki naboj. Rijeci je to možda čak i veća utakmica nego ona protiv Dinama. Draže im je dobiti Hajduk nego Dinamo. Naboj će biti veliki, ali mislim da Hajduk ima kvalitetnu momčad, priključio se Filip Bradarić s kojim su dobili dodatnu kvalitetu. Čak mislim da je Hajduk u ovom susretu u prednosti, a očekuje nas interesantna utakmica - javio je Radošević iz Kopenhagena.

Radošević ističe Bradarića kao veliko pojačanja, ali i cijeli kadar koji Burić ima na raspolaganju…

- Hajduk je stabilna sredina, imaju jako kvalitetnu momčad. Odavno Hajduk nije imao tako široki krug igrača, čak na klupi ima onih koji u bilo kojem trenutku mogu zamijeniti nekoga iz prve postave. Na taj način se automatski dolazi do veće izjednačenosti i kvalitete, kako na treninzima tako i na utakmicima.

Rijeka će pak biti jača za Andrijaševića najboljega igrača sezone kada je Rijeka slavila duplu krunu?

- Rijeka se pojačala Frankom, a Hajduk Filipom. Ali, ponavljam da je Hajduk u ovom trenutku bolja momčad - za kraj će Radošević.

ZADNJIH PET HNL - SEZONA NA RUJEVICI

SEZONA 2014. - 2015.

2. kolo Rijeka - Hajduk 4:2

20. kolo Rijeka - Hajduk 3:0

SEZONA 2015. - 2016.

6. kolo Rijeka - Hajduk 0:0

24. kolo Rijeka - Hajduk 1:0

SEZONA 2016. - 2017.

15. kolo Rijeka - Hajduk 2:1

33. kolo Rijeka - Hajduk 2:0

SEZONA 2017. - 2018.

18. kolo Rijeka - Hajduk 1:2

36. kolo Rijeka - Hajduk 3:1

SEZONA 2018. - 2019.

3. kolo Rijeka - Hajduk 1:1

21. kolo Rijeka - Hajduk 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 08:00