Damir Krajac / CROPIX
'BIT ĆE TEŠKO IZVEDIVO'

NOVA SEZONA JOŠ NIJE NITI POČELA, A NENAD BJELICA I DINAMO SUOČENI SU S OZBILJNIM PROBLEMOM Neobična situacija na Maksimiru, nedostaju čak šestorica!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. lipanj 2019. 19:07

Nenad Bjelica odmarat će se u Klagenfurtu i u Italiji i svakodnevno razmišljati o “rosteru” za novu sezonu. I pokušati riješiti trenutačno najveći problem u momčadi - vezni red. Naime, koliko god Bjelica imao igrača u svlačionici, a nekad se činilo da ih ima i previše, Dinamov trener na kraju ove sezone suočio se s neobičnom situacijom; na pripremama će ga iz aktualnog kadra dočekati, u najboljem slučaju, dva vezna igrača. I u takvom sastavu odradit će gotovo čitave pripreme.

Dakle, Dinamovi veznjaci koji su se ove sezone borili za minutažu i iznijeli najveći dio tereta u svim natjecanjima su: Arijan Ademi, Ivan Šunjić, Lovro Majer, Amer Gojak, Nikola Moro i Dani Olmo. Vrlo respektabilna škvadra. No, Šunjić, Majer, Moro i Olmo lipanj će provesti na Euru U-21 reprezentacija. Ispadne li Hrvatska u skupini, za naše mladiće natjecanje će završiti 24. lipnja, tada bi trebali i na odmor. Što znači da će propustiti veći dio priprema u Sloveniji koje završavaju 6. srpnja.

Zagreb, 300319. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL lige izmedju Dinama i Inter Zapresic.
Na fotografiji:Nikola Moro strijelac gola za Dinamo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Bit će dosta posla

Naravno, ako Hrvatska prođe skupinu, a prolasku se nada i Olmova Španjolska, tada se sve dodatno produljuje (finale je 30. lipnja). Jasno, Olmo je blizu odlasku, pa je izvjesno da neće ionako biti dio momčadi na ljeto, a sve se glasnije govori da će i Amer Gojak napustiti svlačionicu, da već postoje neke konkretne kombinacije, spominje se Bundesliga.

Ali, čak i da nitko ne ode, problemi ostaju. U tom bi slučaju većem dijelu slovenskih priprema Bjelica mogao računati samo na Arijana Ademija i Amera Gojaka. A za njih dvojicu, pak, ova sezona još nije završila, čekaju ih reprezentativne obveze sve do 10. odnosno 11. lipnja. Pa ako će i oni još na normalan, dovtjedni odmor, znači da će i kasniti koji dan na pripreme i priključiti se tek u Sloveniji. Bjelica je svjestan tog problema.

Zagreb, 260519.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 36. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo -  Hajduk Split.
Na fotografiji: Arijan Ademi,  Izet Hajrovic, slavlje gol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Istina, imat ćemo manjak veznih igrača pa zbog toga razmišljam i da smanjimo broj pripremnih utakmica u Sloveniji. Planirao sam ih pet, čak i da igramo dva dana zaredom, ali s manjkom veznih igrača takvo što je teško izvedivo - priznaje Bjelica koji će, dakako, priključiti pripremama šest-sedam dojučerašnjih juniora, ali i među njima ima samo dvojicu veznih igrača; Gjiru i Franjića. Čak i s njima dvojicom, još uvijek je manjak.

Sve to jasno ukazuje da će Dinamo pokušati već do početka priprema dovesti još jednog veznog igrača. Uostalom i sam je Bjelica nedavno kazao kako je ta pozicija jedna od prioritetnih. Luka Ivanušec iz Lokomotive već se neko vrijeme nameće kao izvjesno pojačanje, međutim načuli smo da mu Dinamo ipak nije jedina opcija, da se sam igrač premišlja o dolasku u Dinamo, jer ne zna hoće li u Maksimiru imati željenu minutažu. No, čak da i on dođe, također će biti dio U-21 reprezentacije, samim time u istom “košu” s ostalim Dinamovim mladim veznjacima. Stoga, ne treba čuditi ako Modri ulove u prelaznom roku još kojeg veznog igrača, prate u Maksimiru tržište, gledaju na sve strane i sve pozicije, tako barem stalno ponavljaju.

Pula, 220519.
Stadion Aldo Drosina.
Slavlje igraca i navijaca Rijeke, nakon tri godine HNK Rijeka osvojila je Hrvatski kup pobjedivsi GNK Dianmo s rezultatom 3:1.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Bit će zanimljivo pratiti kako će u Dinamu riješiti ovaj fenomen, kako će Bjelica i suradnici popunjavati sredinu terena, hoće li uspjeti zadržati one koji su na odlasku ili ima barem pronaći adekvatne zamjene već prije “pravog” početka priprema, onog dijela u Sloveniji? Očito je da su pred Bjelicom radni “praznici”, bit će dosta posla.

U svakom slučaju, u Dinamu dobar dio ljudi neće dugo mirovati, tek sad kreće jedna zahtjevna utakmica - Dinamo želi u Ligu prvaka. Modri su sami pred sebe stavili visoke ciljeve, a momčad će sigurno doživjeti određene preinake. U oba smjera. No, vezni red posebno intrigira!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:28