Lukša Jakobušić i Davor Šuker
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
JAKA PORUKA IZ ZAGREBA

Novi predsjednik Hajduka rekao javno pred Šukerom i kamerama: ‘On sada mora pokazati da je predsjednik!‘

‘Nismo ništa zahtijevali, samo smo prenijeli što nas tišti. On je dovoljno pametan da zna što nas muči‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. studeni 2020. 15:16

Sastanak koji je donedavno bio nezamisliv, dogodio se u Zagrebu, Davor Šuker, predsjednik HNS-a i Hajdukov prvi čovjek Lukša Jakobušić za istim stolom. Otprilike sat i 20 minuta trajao je 'meeting', mogli su se pod maskama nazrijeti osmjesi zadovoljstva, što narod kaže 'cvate cvijeće u naše poduzeće'. Lukša Jakobušić izišao je pred medije s izjavama na tragu onih koje je slao u javnost nakon što je uletio u fotelju Hajdukova predsjednika.

- Ovaj sastanak je logičan slijed onoga što sam najavio u svom inauguracijskom govoru. Želim razgovarati o svemu i za početak biram najteže teme koje, razumljivo, najviše zanimaju Hajdukovu, ali i širu nogometnu javnost. Mislim da je kontekst i problematika odnosa Hajduka i HNS-a svima dobro poznata. Predsjednik HNS-a je taj koji predstavlja Savez i koji ima moć za rješavanje otvorenih pitanja i problema o kojima smo danas razgovarali. Upoznao sam ga te mu ponovio stvari koje muče ne samo Hajduk, nego cijelu nogometnu javnost jer sam dojma da su se i neki pokušaji pozitivnih promjena s naše strane odbacivali samo zbog načina na koji su prezentirani - istaknuo je nakon sastanka predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Jedna od tema bilo je odigravanje utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu.

- Ako će Poljud u sljedećih nekoliko godina biti primarni dom hrvatske nogometne reprezentacije s obzirom na stanje Maksimira, onda je logično da HNS uloži u infrastrukturu. Posebice tu mislim na novi travnjak.

Naravno, Hajduk želi u budućnosti sudjelovati u radu tijela HNS-a.

- Što se tiče prisutnosti predstavnika Hajduka u tijelima Saveza prvo se želimo fokusirati na Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije gdje Hajduk mora biti nositelj i predvodnik pozitivnih vibracija, izabrati prave ljude, obnoviti i osnažiti relacije s klubovima u Dalmaciji, a tek onda sudjelovati u radu HNS-a. Želimo biti spremni i ekipirani za izbore u HNS-u koji su predviđeni u sljedećoj godini. Osobni fokus mi je Hajduk, ali Dalmacija mora imati predstavnike u HNS-u koji su familijarni s Hajdukom - rekao je Jakobušić.

Ono na čemu će Hajduk i dalje snažno inzistirati je transparentnost rada saveza te moralni kredibilitet svih osoba koje predstavljaju HNS ili su na bilo koji način uključene u njegov rad.

- Još jednom sam naglasio koliko je transparentnost bitna za samu instituciju HNS-a. Ključ je ono sto sam apostrofirao na inauguracijskoj presici, a to je da ljudima koji su pravomoćno, a u slučaju HNS-a i nepravomoćno osuđeni, nije mjesto unutar saveza. To je prije svega bitno za HNS, a posredno i za sve klubove, za promjenu klime općeg dojma te vraćanja povjerenja prema krovnoj nogometnoj instituciji - te je zaključio:

- Mi od svih navedenih izazova nećemo i ne želimo bježati, želimo sve dionike suočiti s njima i sada je, šahovskim rječnikom, HNS na potezu. Zadržavanje statusa quo odgovara samo onima koji od njega imaju koristi.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Obratio se i predsjednik HNS-a Davor Šuker.

- Otvoreno smo razgovarali o svemu, nadam se da ćemo što prije zasukati rukave i napraviti puno toga za dobrobit hrvatskog nogometa. Stalo nam je da Hajduk bude jak, kompetitivan i da, u nogometnom žargonu, ima moć. Hrvatski nogometni savez neće se uplitati u rad Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, koji mora biti neovisan. Volio bih da Hajduk tamo bude glavni dirigent i važan faktor, sve ono što njegovi čelnici moraju pokazati djelujući kroz tu instituciju kako bi ušli u Skupštinu HNS-a, bitno je i po tom pitanju imaju moju potporu. Itekako nam je važno da Hajduk nastavi stvarati kvalitetne mlade igrače i da Hrvatska i dalje crpi nogometne talente iz cijele Dalmacije. Reprezentacija u ožujku opet dolazi u Split, moramo napraviti sve da bismo Modriću, Perišiću i društvu osigurali vrhunske uvjete za igru. Već smo donijeli odluku o obnovi terena u Varaždinu, Velikoj Gorici i Šibeniku, a moj će prijedlog na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora biti da se obnovi i travnjak poljudskog stadiona - kazao je Šuker.

Linker
15. veljača 2021 15:06