Laszlo Kleinheisler
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
PREPORODIO SE

Od izlaznih vrata do Bjeličine uzdanice sezone: Zabijao je eurogolove, asistirao... Evo gdje je tajna

Cilj je s reprezentacijom napraviti što bolji rezultat nakon sjajne sezone u Gradskom vrtu.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. svibanj 2021. 14:14

Zimus je status Laszla Kleinheislera u Osijeku “visio u zraku”. Mađarski nogometaš izgubio je mjesto u momčadi, u prvih 15 utakmica pod Nenadom Bjelicom na klupi Osijeka samo je pet puta bio među starterima. Jedna od opcija, i to realna, bila je posudba, a nekoliko je mađarskih klubova stalo u red. Ali, Lacika (kako su ga prozvali u Osijeku) je odlučio ostati i dokazati se treneru. Pokazao je karakter, ali i preuzeo pritom ogroman rizik jer neigranje u klubu bi ga izvjesno i prekrižilo s popisa reprezentacije za Europsko prvenstvo.

Visoki kriteriji

Prve utakmice nakon zimske stanke nisu sugerirale kako je Mađar donio dobru odluku, dobio je tek devet minuta protiv Lokomotive, pa onda 19 protiv Istre... A onda je “eksplodirao”! Proljeće je odigrao u velikom stilu, iz utakmice u utakmicu bio sve bolji, te je postao jedan od nezamjenjivih.

- Moja igra se razvija sukladno igri cijele momčadi. Sve se više vežem uz suigrače, oni su sve točniji i pravovremeniji u svojim dodavanjima, ali i u obrani konstantno usavršavam igru na način kako to i stručni stožer traži od mene. Ono što smo radili na treninzima često smo znali pokazati na utakmicama, a i osobno mogu biti zadovoljan svojim igrama iako sam sebi uvijek postavljam visoke kriterije. Bilo je vrlo dobro - ocjenjuje mađarski nogometaš svoju sezonu.

Kleinheisler je ove sezone zabio šest golova, sve u njezinom drugom dijelu, od čega pet udarcima izvan kaznenog prostora. Otkriva kako je rad na treninzima profilirao njegov šut.

- U proteklih nekoliko godina puno sam morao vježbati završnicu i svoju brzopletost pretvoriti u preciznost. Dobro napredujem u tom segmentu, ali ni on ne bi bio moguć bez suigrača koji mi sve učestalije “pripremaju teren“ i dovode u situacije za postizanje golova. Zabio sam ih šest u ovoj sezoni, što je dobar učinak. Drago mi je da su to bili baš lijepi golovi, a i donosili su nam bodove. To je ono najvažnije - kazao je mađarski veznjak, koji je svoj ofenzivni učinak ove sezone zaokružio i sa šest asistencija, od čega četiri ovoga proljeća.

Osijek je odigrao sjajnu, rekordnu sezonu. Što je bilo ključno za taj rezultatski iskorak?

- Bili smo prava momčad, po svemu. Dobro smo radili, a imali smo cijelo vrijeme i pravu atmosferu među igračima i trenerima. Znali smo da možemo dosta napraviti, vjerovali smo u svoju kvalitetu, kao što je vjerovao i trener. Motiv nikada nije bio upitan, svaku smo utakmicu htjeli pobijediti i s takvim razmišljanjima smo i završili ovu uspješnu sezonu.

Vrijeme radi za nas

Iako je zastor na sezonu tek spušten, u Gradskom vrtu svi već razmišljaju o idućoj i novom ugrožavanju Dinamove dominacije u Prvoj HNL.

- Ambicije svakako postoje, a i rekao bih da vrijeme radi za nas. Dinamo je već dugi niz godina vrlo uspješan i puno je toga napravio ne samo u HNL-u nego i u Europi. Siguran sam da kod nas u klubu svi rade na tome da u budućnosti postignemo sličan uspjeh kao i oni. Za sada su još oni ti koji vuku konce, ali i koji ujedno i nas motiviraju da budemo sve bolji. Ako se, pak, mene pita, vjerujem da ćemo uskoro zamijeniti uloge.

Kleinheisleru uskoro slijede novi izazovi, ali na reprezentativnom planu. Ova generacija mađarskih nogometaša uspjela je ono što nije niti jedna prije nje i izborila dva uzastopna nastupa na Europskom prvenstvu. Veznjaku Osijeka ovo će biti drugi nastup na kontinentalnoj smotri. Prethodni Euro pamti po dobrom, 2016. je igrao osminu finala, a proglašen je i igračem utakmice u srazu njegove reprezentacije protiv Austrije u skupini.

- Sada ću se priključiti reprezentaciji na pripremama za Europsko prvenstvo, a na kraju ćemo vidjeti koga će izbornik staviti na konačni popis. Trenutno mogu govoriti samo o svojim očekivanjima. Siguran sam da ću učiniti sve što je u mojoj moći da pobijedimo kada god možemo. Znate, ja nikada ne gubim. Rekao bih ovako: ili pobjeđujem ili učim da bih bio bolji i uspješniji.

Mađarska je smještena u “skupinu smrti”, zajedno s Portugalom, Francuskom i Njemačkom. Koliko može napraviti u toj strašnoj konkurenciji aktualnih svjetskih i europskih prvaka te jedne od najtrofejnijih nogometnih reprezentacija svih vremena?

- Imao sam već prilike proživjeti nešto slično u karijeri jer sam bio na Europskom prvenstvu 2016. godine. Osjećaj je neopisiv, sigurno će takav ponovno biti. Ne volim baš pričati o protivnicima, sigurno da su to sve odlične reprezentacije koje moramo respektirati, ali i mi imamo svoje želje i motive.

Želim istaknuti još nešto. Sada predstavljam i NK Osijek u nacionalnoj vrsti svoje domovine. Ipak sam prvenstveno zahvaljujući dobro odrađenom poslu u dresu svoga kluba dobio reprezentativni poziv.

Puskas Arena u Budimpešti zasad je jedini stadion koji će punim kapacitetom biti otvoren za Euro, a na njemu će reprezentacija Mađarske odigrati dvije utakmice u skupini, protiv Portugala i Francuza.

Čudno bez publike

Bit će ugodna promjena istrčati pred gotovo 68.000 navijača u odnosu na sezonu koja je igrana pred praznim tribinama.

- Nogomet bez navijača nije onaj pravi nogomet u kojem svi uživamo. Svima nam je čudno kada se igra bez publike, tako je bilo i nama u Osijeku. Ljudi koji navijaju za svoje reprezentacije sigurno imaju veliku želju biti na utakmicama, imamo je i mi koji igramo. Puskas Arena je sigurno poseban stadion za nas Mađare, jedan je od najljepših u Europi i naravno da bi svaki reprezentativac Mađarske volio igrati u atmosferi pred punim tribinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:37