VLADO KOS/CROPIX
NAZIV NA PRODAJU

Ono što je Osijek napravio s novim stadionom nije nitko u Hrvatskoj! Hoće li ovo postati novi trend?

Ovo se postavlja kao sigurni izbor prihoda kojeg klubovi još nisu dovoljnoj mjeri iskoristili
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 03. svibanj 2021. 15:44

Osijek je prvi u Hrvatskoj probio led, a možda će na koncu i pokrenuti trend. Ime novog stadiona na koji će se preseliti za godinu dana ustupit će sponzoru i na to ime uprihoditi ozbiljan novac. Navijači će novi stadion možda i dalje oslovljavati kao Pampas, po dijelu grada u kojem se nalazi, a što je i naziv projekta, no u papirima će se on službeno voditi po imenu tvrtke koja je za to spremna i platiti.

Praksa iznajmljivanja imena stadiona sve je češća u nogometnom svijetu iako je to izvor sigurnog prihoda kojeg klubovi još nisu dovoljnoj mjeri iskoristili. Iznajmljivanje imena stadiona sponzorima najrasprostranjenija je praksa u Bundesligi gdje čak 17 od 18 stadiona nosi privremeno ime. Tek Hertha igra na terenu koje nosi tradicionalno ime.

Profitabilna zdanja

Najveći novac, naravno, privlači Bayern, kojem osiguravajuća kuća Allianz (koja posjeduje i 8,33 posto dionica kluba) plaća šest milijuna eura godišnje. Inače sedam stadiona u svijetu, u sedam država na četiri kontinenta u imenu imaju prefiks Allianz. Najskuplje ime stadiona njemačka tvrtka plaća Juventusu, čak 10,3 milijuna eura po sezoni tijekom deset godina. Potencijalno milijunsku zaradu zasad propušta većina engleskih Premierligaša. Njih tek pet je iznajmilo ime svoga stadiona, a “najteži” ugovor ima Arsenal zahvaljujući sponzorstvu Emiratesa. Ugovor vrijedan 30 milijuna eura godišnje osim naziva stadiona podrazumijeva i logo zrakoplovnog prijevoznika na dresu “Topnika”. Istovremeno vlasnici Manchester Uniteda, navijačima omražena obitelj Glazer, ne kani zasad ustupiti ime stadiona sponzorima. Klupska legenda Gary Neville s vlasnicima Uniteda ne slaže se u ničemu pa tako, naravno, ni oko ovog pitanja.

image
VLADO KOS/CROPIX

- Prodao bih ime Old Trafforda sponzorima, ali samo ako će to značiti jeftinije ulaznice i omogućiti lokalnoj zajednici lakši pristup utakmicama - kazao je svojedobno.

Inače, najjeftinija godišnja ulaznica za Old Trafford košta 532 funte, odnosno nešto više od 4.700 kuna. Stadion na Pampasu, odnosno kako se već bude službeno zvao, neće biti tek nogometni stadion po čemu će također slijediti pozitivne primjere jer sadržaji će mu omogućiti da vrvi od posjetitelja i u dane u kojima se ne igra utakmica. Nije potrebno primjere tražiti u Ligama petice jer i blisko mađarsko iskustvo dokazalo je kako novi stadioni mogu biti isplativi pod uvjetom da nisu isključivo ovisni o nogometu. Primjerice, Groupama Arena je već za dvije godine od otvaranja postala profitabilna. Na njoj se održavaju koncerti, konferencije, vjenčanja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:51