StoryEditor
Ivan Vrkić, Vedran Blažek i Ivan Meštrović
 VLADO KOS/CROPIX
KRAJ JEDNE ERE

Osijek potvrdio da predsjednik Ivan Meštrović odlazi s te pozicije, otkrivamo koji je glavni razlog!

Bez obzira na idilične tonove iz klupskog priopćenja, vijest iz Gradskog vrta veliko je iznenađenje!
Autor: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 23. lipanj 2020. 16:08

Ivan Meštrović, na vlastiti zahtjev, odlazi s funkcije predsjednika NK Osijek. Objavljeno je to službenoj internet stranici kluba uz zajedničku izjavu većinskog vlasnika kluba Mađara Lörinca Meszarosa i samoga Meštrovića, koji se, kako neslužbeno doznajemo, trenutno nalaze na zajedničkom odmoru negdje u Mađarskoj.

„Predsjednik Ivan Meštrović na vlastiti zahtjev i uz razumijevanje predsjednika Nadzornog odbora i većinskog vlasnika Lorinca Meszarosa neće nastaviti djelovanje u Klubu u sljedeće četiri godine kao predsjednik NK Osijek, već će se, kao predsjednik Udruge Škole nogometa našeg prvoligaša, isključivo posvetiti završetku izgradnje novog nogometnog stadiona i kampa na Pampasu. Novi klupski predsjednik bit će dosadašnji potpredsjednik Ferenc Sakalj, inače dugogodišnji prijatelj i suradnik kako Meszarosa, tako i Meštrovića. Ostatak managementa ostaje nepromijenjen i maksimalno fokusiran na što bolji sportski rezultat u neizvjesnoj borbi za vrh prvenstvene ljestvice u HNL-u. Stoga se, na kraju, može zaključiti da su se suvlasnici Kluba nasmijali na medijske špekulacije o nekakvom sukobu, odlučni i dalje zajedničkim snagama ispuniti sve ono što je zacrtano u klupskim projektima i ambicijama,“ priopćili su iz NK Osijek. Sve će biti formalizirano sljedećeg ponedjeljka na redovnoj Glavnoj skupštini kluba.

Kako doznajemo, riječ je o odluci koja je kod Meštrovića sazrijevala već dulje vrijeme, pri čemu su joj navodno najviše kumovali odnosi u hrvatskom nogometu. Kap koja je prelila čašu bila je utakmica polufinala Kupa Hrvatske na Rujevici, kada je Osijek, zahvaljujući i sudačkim pogreškama oštećen te u konačnici i ostao uskraćen za nastup u finalu i borbu za trofej. Ipak, ovakva je odluka veliko iznenađenje za širu javnost, koja nije bila upoznata s Meštrovićevim nezadovoljstvom, ali su njegovi najbliži suradnici u klubu to znali. Meštrović, međutim ne odlazi iz projekta NK Osijek.

Naime, on će i dalje voditi projekt izgradnje stadiona i nogometnog kampa na Pampasu kao predsjednik Udruge Škola nogometa NK Osijek, koja je vlasnik terena na Pampasu i investitor ovog projekta. U ponedjeljak i utorak, naime, sportski je eter počeo nagađati da se sprema Meštrovićeva smjena s čela NK Osijek, navodno zbog nezadovoljstva mađarskih vlasnika, konkretno Meszarosa, koji drži većinski paket dionica kluba, načinom na koji se razvija priča u Osijeku, kako u sportskom, tako i u infrastrukturnom pogledu, pa su najavljene promjene. Sve to dodatno su podgrijali neki mediji i portali objavom informacije kako će se u ponedjeljak 29.6. održati redovna Glavna skupština kluba na kojoj će u Nadzorni odbor, kojemu je inače na čelu sam Meszaros, biti imenovan i Dražen Nimčević.

Riječ je o financijskom stručnjaku iz Zagreba, koji je svojevremeno bio financijski savjetnik predsjednika Hajduka Ivana Kosa, inače Osječanina. Išlo se toliko daleko da se najavljivalo kako ''Hajdukovci preuzimaju Osijek'', što nije imalo veze sa stvarnim stanjem niti sa zdravim razumom, jer u NO-u većinu i dalje čine Mađari na čelu s Meszarosom. I dalje će ih, naime, biti četvorica, što je jasan znak i da Meszaros nema namjeru napuštati osječki projekt.

Priča o 'hajdukovcima', pak, bila je totalna glupost. No, očito je da se u pozadini ipak nešto događalo, a epilog je odlazak Meštrovića s funkcije predsjednika kluba u kojem on ima i manjinski paket udjela od oko 10 posto, što je za 20-ak posto manje nego 2016. kada su on i Meszaros kupili klub iz Gradskog vrta i spasili ga od propasti. Meštrovićev rad kao predsjednika kluba u svakom slučaju može se opisati samo pozitivnim tonovima. Bez obzira na idilične tonove iz priopćenja, vijest iz Gradskog vrta veliko je iznenađenje, a pozadinu cijele priče najbolje i jedno znaju Meštrović i Meszaros. U cijeloj priči ipak je najvažnije da projekt Pampas i ukupno priča oko NK Osijek ne staju.

Linker
23. lipanj 2020 18:47