Marko Livaja

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
PIŠE JURICA RADIĆ

Ovaj Hajduk jači je i od onoga koji je prije pet godina promarširao Maksimirom, evo i zašto

Biuk je procvao dolaskom Dambrauskasa, a Livaja klasa kakvu Hajduk dugo nije imao
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. prosinac 2021. 12:46

Efikasni, moćni Hajduk u nedjelju stiže u Maksimir. Hajduk s nizom od četiri uzastopne pobjede u kojima su Bijeli postigli 15 golova. Prosjek od 3,75 po utakmici ostvarili su u dvobojima s Hrvatskim dragovoljcem, Rijekom, Istrom i Lokomotivom. Ali, već smo naglasili, dolazi najjača utakmica u završnoj seriji jesenske polusezone. Prvi ogled s Dinamom ove sezone u koji Hajdukov napadački tercet ulazi u sjajnoj formi. Otkad je Dambrauskas došao na klupu Bijelih, njegov trio u prednjoj liniji postigao je sedam zgoditaka, uz sedam asistencija.

Tandem iz juniora

U tom odličnom učinku dakako prednjači Livaja koji je konstanta bio i prije inauguracije Litavca. Zabio je 11 pogodaka ukupno u mandatu Gustafssona, uvjerljivo je Livaja bio najbolji igrač Hajduka. U tom statusu je ostao i dolaskom Dambrauskasa, ali doprinos su počeli pružati Biuk i Ljubičić. Dva napadača klase 2002. do promocije Dambrauskasa imali su jako skromne brojke, ali od početka studenoga bitno su poboljšali učinak. Biuk je tek u zadnjoj utakmici Gustafssona, u porazu u Koprivnici, zabio prvi pogodak, a pritom u 100 dana dotadašnjeg dijela sezone nije imao nijednu asistenciju, Međutim, u četiri utakmice prošlog mjeseca nanizao je tri asistencije, a Marin Ljubičić je krenuo s golovima. Dvojica vršnjaka kreirali su tandem, jer Biuk je asistirao za sva tri pogotka Ljubičića u studenome. Obojica su se vratili u formu koja ih je prošle sezone krasila u juniorima kada je također Biuk bio dodavač, a Ljubičić egzekutor. Zato je i Hajduk narastao, podigao formu i krenuo s pobjedama. Nisu Ljubičić i Biuk bili jedini koji su zabijali i asistirali proteklog mjeseca, nisu jedini zaslužni za visoki let Hajduka i pobjednički niz, ali je činjenica da su u kontinuitetu pružali izdanja s kojima su se pridodali Livaji stvarajući efikasni napadački tercet. Još smo u rujnu bavili se temom i pitanjem tko će se priključiti Livaji u postizanju pogodaka, tko će od napadača dati značajni obol, jer bilo je jasno da neće “desetka” Bijelih sam iznijeti teret visokih ambicija Hajduka. Odgovor smo dobili kod Dambrauskasa.

image

Stipe Biuk

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Livaja prvi put

Kakav je današnji napadački Hajduk u usporedbi s momčadi Bijelih koje su posljednjih sezona napuštali Maksimir s pobjedom? Napadački tercet za usporedbu je svakako onaj iz travnja 2017. kada je Carrillo prekinuo niz od osam i pol godina bez pobjede Hajduka u Maksimiru. Bijeli su slavili 2:0 zgodicima Ante Ercega i Marka Futacsa koji su zajedno s Nikolom Vlašićem stvarali napadački “trozubac”. Ljubičić-Livaja-Biuk kontra Vlašića, Futacsa i Ercega?

Današnji tercet poimenično je jači, evo i zašto. Livaja je igrač kakvog nije Hajduk imao dugi niz godina, Biuk je najveći potencijal, dribler i asistent koji lakoćom stvara razliku, a Ljubičić golgeter izrazitih obrambenih karakteristika. Carrillov Hajduk imao je ekstra potencijal u Vlašiću, te dvojicu iskusnih napadača u Ercegu i Futacsu, ali nije imao klasu Livaje. Današnji Hajduk jači je u prednjoj liniji, no Carrillovi “špicevi” imaju jednu karakteristiku koji Dambrauskasov tercet tek mora doseći. Imaju pobjedu u Maksimiru.

Carrillov Hajduk je do pobjede došao u prvom pokušaju. Španjolac se na maksimirskoj premijeri opredijelio za obranu, preskakanje igre i traženje svojih napadača. Kojim će putem napasti Dambrauskas, može se samo nagađati. Ali, jasno je da će napasti s Livajom. U kalendarskoj 2021. Hajduk je već igrao dvije utakmice na gostovanju kod Dinama, ali Maksimir nijednom nije imao priliku vidjeti splitskog “čarobnjaka”. U siječnju je Livaja još bio član AEK-a, dok je tri mjeseca kasnije maksimirski derbi propustio radi tri žuta kartona. Dinamu je zabio u svibnju u splitskom derbiju, a sutra će premijerno istrčati na Maksimir. Hajduk s Livajom i “bilim tićima” po krilima prijeti Dinamu. Rastrčani, kreativni i što je najvažnije, efikasni su napadači Hajduka. Zbog njih navijači gaje veliki optimizam za derbi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:09