RONALD GORSIC/CROPIX
TRENER LOKOMOTIVE

‘Ovo je nevjerojatna pobjeda! Ali moramo biti objektivni, šanse za prolaz u Europi su nam minimalne‘

‘Kapa do poda mojim igračima, bili su pravi junaci, baš svi, od prvog do zadnjeg‘, kaže Goran Tomić
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. kolovoz 2020. 08:07

Vratila se Lokomotiva na pozitivni kolosijek, nakon startne inkasirane „šestice” u Maksimiru, Lokosi su u Kranjčevićevoj svladali Rijeku 1:0 (0:0) i tako duboko udahnuli samopouzdanje uoči okršaja s Rapidom u srijedu u 2. kvalifikacijskom kolu za Ligu prvaka. Još kako oslabljeni Lokosi posve su zasluženo slavili, Riječani su razočarali, a junak dvoboja bio je vratar domaćina, Krunoslav Hendija, koji je obranio tri „zicera” Yatekeu”! Nastavi li ovako braniti, neće se osjetiti odlazak Grbića, a i Dos Santos će se morati još kako potruditi da stane između vratnica. Velika je ovo pobjeda Lokosa, strijelac je bio Dino Halilović, a loša je vijest za Zagrepčane da su se ozlijedili Đira i Osmanković...


Uoči utakmice, izvršni direktor HNS-a, Marijan Kustić, uručio je kapetanu Lokomotive Denisu Kolingeru plaketu, budući da su Lokosi prošle godine osvojili nagradu za fair-play. U vrijeme početka ovoga dvoboja, živa se na termometru u Zagrebu kretala oko 30 stupnjeva Celzija. I jasno je da je to teško, sparno i vruće vrijeme utjecalo na ritam dvoboja, sve je to bilo nekako usporeno, u „drugoj brzini”, Lokosi i Riječani teško su dolazili do daha, pa je tako i jednima i drugima svakako najsretniji trenutak bio u 27. minuti, kad ih je sudac Duje Strukan poslao na jednominutno osvježavanje uz rub travnjaka.


A u tih prvih pola sata, Riječani su ostavili nešto bolji dojam, bili su opasniji i u dva-tri navrata zaprijetili su domaćinu. Najizgledniju je prigodu imao Yateke u 15. minuti, izbio je sam ispred vratara Hendije, udaljen od vrata nekih sedam metara iskosa s desne strane, no Hendija je odlično „ušao u udarac” i rukom zaustavio loptu.


A samo minutu kasnije Lokomotivu je zadesio novi peh. Zbog ozljede je, naime, igru morao napustiti agilni Marko Đira, zadnji vezni igrač, jedan od malobrojnih Lokosa u ovom novom sastavu koji ima moć, agresiju i brzinu i koji je do tada dobro kontrolirao sredinu travnjaka. Zamijenio ga je Dino Halilović, a vidjet će se kakve je težine Đirina ozljeda – ne bude li ovaj „dinamovac” na posudbi na Kajzerici mogao igrati u srijedu protiv Rapida, bit će to još jedan veliki hendikep za momčad trenera Gorana Tomića.
Lokomotiva se malo „trgnula” u završnici prvoga dijela, ali pravu priliku nije stvorila. No, ni Riječani više nisu prijetili, bila je to lagana mlaka nogometna „limunada”, ni nalik onom dvoboju ovih suparnika prije tri tjedna u Šibeniku, u finalu Hrvatskog kupa.

Ali, onda je igrala neka druga Lokomotiva, iz onoga sastava u udarnoj su postavi u petak bili samo Kolinger, Čeliković, Marković i Petrak, dok su čak devetorica igrača Rijeke iz ovoga sastava startali i u Šibeniku (nije bilo samo Andrijaševića i Pavičića)...
Međutim, i ovakva, okrnjena Lokomotiva, bez osmorice igrača koji su lani iznijeli iznimno uspješnu sezonu (Grbić, Karačić, Mersinaj, Jakić, Cokaj, Kastrati, Tolić i Uzuni!), uspjela je nauditi favoriziranim Riječanima i povesti u 53. minuti. Posve zasluženo, Lokosi su do tada igrali u skladu s mogućnostima, baš onoliko koliko su mogli i iskoristili su svoju prvu pravu zgodu. A Rijeka je sasvim razočarala i bila je kažnjena za lošu predstavu.


Odmah je reagirao i trener Rijeke, Simon Rožman, u igru je umjesto Lončara uveo Murića, a početkom nastavka Tibora Halilovića zamijenio je Pavičić.


Kako nesreće nikad ne dolaze same, tako je Lokomotiva ostala bez još jednog ozlijeđenog igrača. Srednji branič Kemal Osmanković, koji je ovoga ljeta došao iz sarajevskog Željezničara, uz bolnu je grimasu napustio teren i zamijenio ga je Vojković. A na poziciju srednjeg braniča preselio je zadnji vezni Petrak, jer Tomić jednostavno nema više ni jednog srednjeg braniča u svlačionici...


A u 74. minuti opet je zablistao vratar Krunoslav Hendija! Nakon indirekta za goste u kaznenom prostoru Lokosa, Yateke je u dva navrata tukao sa samo dva metra, no iskusni, 31-godišnji vratar Zagrepčana, obranio je oba pokušaja riječkoga napadača, prvi put mu je pomogla i vratnica! Bile su to čudesne Hendijine obrane...


Deset minuta prije kraja, najprije je Čolak glavom izbio loptu iz vrata Lokosa(!?) nakon udarca Murića, potom je Hendija još jednom odlično reagirao i sačuvao mrežu. Rijeka je do kraja pritiskala, Lokosi su se grčevito branili. I obranili...


Trener Lokomotive, Goran Tomić:
- Ovo je nevjerojatna pobjeda! Kapa do poda mojim igračima, bili su pravi junaci, baš svi, od prvog do zadnjeg, dali su svoj maksimum. Imali smo, dakako, i dosta sreće, ali to je u ovakvim utakmicama neophodno za dobar rezultat. Iskoristili smo šansu koju smo imali i upisali tri fantastična boda.


Na vratima je briljirao Hendija?
- Apsolutno! Vratar mora imati svoj dan za pobjedu protiv Rijeke u ovakvim okolnostima. Hendija ga je imao, zaslužuje sve čestitke. Ova nam pobjeda mnogo znači uoči dvoboja s Rapidom, ali moramo biti objektivni i reći da su nam šanse za prolaz minimalne. No, sve dok postoji i najmanja šansa, borit ćemo se do kraja – rekao je Tomić, dodavši da je Đira ozlijedio stražnji bedreni mišić, a Osmanković je dobio jak udarac.


Trener Rijeke: Simon Rožman:
- Čestitke Lokosima za pobjedu. Nismo uspjeli, zabili su nam gol iz jednog jedinog udarca, a mi nismo iskoristili svoje četiri velike zgode. Žao mi je zbog poraza, a utakmica nije bila na željenoj razini, vrućina je smetala i njima i nama, nije bilo pravoga sprinta. Lokomotiva se bolje snašla, bila je spretnija i sretnija i zasluženo dohvatila pobjedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:36