RONALD GORSIC/CROPIX
LOŠ DAN

Ovo su sve pogreške suca Zebeca u velikom derbiju Dinama i Hajduka: Pogledajte tko je više oštećen!

U subotu je sudio Gorica - Dinamo i razljutio domaće, danas je bio još lošiji. Vrijeme je za odmor
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. siječanj 2021. 19:54

Varaždinski sudac Mario Zebec danas je šesti put sudio najveći hrvatski derbi i šesti put Dinamo je slavio. No 38-godišnjak je nekoliko važnih odluka donio u korist momčadi koja je poražena, Modri se definitivno mogu više žaliti na njegovu arbitražu.

Repovi se neće vući, ali Zebec nije bio na razini derbija. Previše je griješio. U subotu je sudio Gorica - Dinamo, razljutio domaćine zbog krivo dosuđenog auta, a u srijedu je bio u osjetno lošijem izdanju nego u Velikoj Gorici. Za vikend će odmoriti, krajnje je vrijeme...

Danas je Zebecu bila 129. utakmica u elitnom hrvatskom rangu i 12. je na ljestvici svih vremena. Apsolutni rekorder je Ivan Bebek sa 276 utakmica u Prvoj HNL kao glavni sudac, a riječki sudac je u Maksimiru imao ulogu VAR-a, važnog Zebecovog pomoćnika. No Bebekov savjet Zebec baš i nije poslušao.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Dinamo je u 7. minuti trebao imati kazneni udarac. Stefan Simić srušio je Lovru Majera u šesnaestercu, Zebec je, činilo se, jasno vidio što se dogodilo, no nije se oglasio. Bebek jest, javio je sucu i Zebec je odlučio na monitoru provjeriti sam sebe. Nije se pokolebao, igra se nastavila.

U 14. minuti i Mario Gavranović je tražio kazneni udarac zbog povlačenja Simića pred vratima, prvobitni dojam je da je Zebec ovdje dobro odlučio kad je pustio igru. No zato je veliko pitanje je li dobra odluka bila da vraćanje lopte Janija Atanasova u ruke Lovre Kalinića ne okarakterizira kao nedozvoljeno i Dinamu u 34. minuti u kaznenom prostoru dodijeli neizravni slobodni udarac.

Ovdje je dojam da je Zebec pogriješio, kao i kod odluke u prvoj minuti nadoknade prvog dijela, kad Dino Perić nije zaradio žuti karton zbog prekršaja na Umutu Nayiru u začetku kontranapada Hajduka koji je mogao ispasti vrlo opasan. Važna odluka jer je u 79. minuti Perić zaradio žuti zbog prekršaja na Dimitriosu Diamantakosu. Bio bi mu to isključujući karton.

U smiraj dvoboja Zebec nije Rasmusu Lauritsenu dao izravni crveni karton zbog prekršaja na Umutu, iako je Turčin išao sam prema vratima. Objašnjenje je da je žuti karton ispravna odluka jer Umut nije imao loptu pod svojom kontrolom. Pravilo koje svakako treba preispitati.

TRI SPORNE ODLUKE

7' NEDOSUĐENI KAZNENI UDARAC
Majer je ušao u šesnaesterac, Simić je ušao u njega i srušio ga, Zebec je sve vidio i ništa nije dosudio. Zvao ga je VAR Bebek, pogledao je snimku, no ostao je pri svom prvom stavu. Ništa od prekršaja.

34' NEDOSUĐENI NEIZRAVNI UDARAC

Još jedna vrlo dvojbena odluka koju je Zebec donio u korist Hajduka. Atanasov je bio pod pritiskom u šesnaestercu i gurnuo je loptu prema vrataru Kaliniću koji ju je uzeo u ruke. No ništa od indirekta.

88' NEDOSUĐENI CRVENI KARTON

Lauritsen je zaustavio Umuta na 17 metara i Zebec je svirao prekršaj te Dancu pokazao žuti karton. Zašto nije crveni, iako bi Turčin bio sam pred Livakovićem? Zato što Umut nije imao loptu pod kontrolom, kažu stručnjaci za suđenje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 03:41