Osijek je za ”petama” Dinamu u HNL-u. Pun pogodak bio je angažman Bjelice na istoku
EVO ŠTO RADI RAZLIKU

Pet razloga zašto je Osijek ispred Hajduka! Sjajan trener, odlična pojačanja, a ima još nešto jako bitno

Hajduk je u zadnje tri utakmice izgubio od Gorice, Šibenika (na Poljudu) i Istre 1961
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. studeni 2020. 13:27

Momčad s istoka trenutačno je na šest pobjeda u nizu i na kontu imaju maksimalnih 18 bodova iz tog perioda, a Hajduk traži prekid serije od tri poraza zaredom. No nije stvar samo zadnjih nekoliko utakmica, evo što trenutačno čini razliku između ta dva kluba...

1. KLUB
Osijek je uređen klub, sa svim jasnim imenovanjima, s prepoznatljivim kontinuitetom rada i ulaganjima u razvoj što se ponajviše ogleda kroz gradnju kampa Pampas vrijednog 40 milijuna eura čiji je dovršetak planiran za sredinu sljedeće godine. Osijek je od 2016. u rukama privatnog vlasnika i investitora, mađarskog poduzetnika Lorinca Meszarosa, dok je Hajduk narodni klub koji svoj proračun primarno temelji na prodaji igrača. Hajduk je potpisao ugovor za gradnju kampa u Divuljama pored Trogira, ali još uvijek je nepoznanica kako će Bijeli financirati taj projekt.

2. PREDSJEDNIK
Predsjednik je prošli tjedan došao u Hajduk, Lukša Jakobušić uhvatio se prvo rješavanja stručne piramide i razvidno je da novog predsjednika tek očekuje golemi posao na putu koji za konačni cilj ima moćnog Hajduka kako je najavio na promociji prije osam dana. Jakobušić je zakoračio na Poljud, na početku je posla, a Osijek ima kontinuitet kroz Ferenca Sakalja koji je na mjestu predsjednika prvoligaša iz Gradskoga vrta ovog ljeta naslijedio Meštrovića nakon što mu je proteklih godina bio zamjenik.

image
Osijek je za "petama" Dinamu u HNL-u. Pun pogodak bio je angažman Bjelice na istoku

3. TRENER
U tranziciji je Hajduk u trenerskom segmentu, jer Boro Primorac je privremeno rješenje za poljudsku klupu, dok s druge strane Osijek ima Nenada Bjelicu koji je od početka rujna na klupi, ali je evidentno rješenje za dulje razdoblje osječkog prvoligaša. Osijek ima jasnu strategiju i viziju s Bjelicom, dok Hajduk tek treba pronaći trenera koji će pružiti identične karakteristike za razvoj momčadi. Osijek s dokazanim trenerom u nacionalnom i europskom okviru, a Hajduk u potrazi za sličnim profilom.

4. MOMČAD
Dolaskom trenera Osijek je promijenio i momčad, doveo je Nenad Bjelica tri nova igrača od kojih su se Slovenac Bohar i Argentinac Mierez već potvrdili kao pogođena pojačanja, kao igrači koji rade razliku na terenu. Nema dvojbe, još će Bjelica filtrirati kadar u zimskoj stanci između dviju polusezona, ali puno zahtjevniji posao čeka novog trenera na Poljudu ove zime, jer Hajduk će tek ući u veliko kadrovsko preslagivanje koje logično stiže nakon loših jesenskih rezultata i niza nemalih razočaranja na terenu.

5. REZULTAT
U konačnici, kao produkt posložene organizacije, dođe i rezultat prve momčadi, koji je temeljno ogledalo rada kompletnog kluba. Biće Mladinić je davno govorio “može biti kriza rezultata, ali ne smije biti kriza upravljanja”. U Hajduku se nakon tri mjeseca bez predsjednika izvlače iz krize upravljanja, a rezultat je tri poraza u nizu. Osijek nema ni krizu upravljanja, a još manje krizu rezultata. Šest pobjeda u seriji za klupski rekord, status momčadi u najboljoj formi u ligi i visoku drugu poziciju na ljestvici. Takav rezultat napunio je momčad samopouzdanjem, a Hajduk baš protiv Osijeka traži izlazak iz svoje rezultatske krize. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:14