StoryEditor
Luka Modrić izabran je za najboljeg hrvatskog nogometaša u prošloj sezoni
 AFP
Dominacija Luke i Dinama

Petković je najbolji igrač HNL-a, Livaković golman, a čak je i trener sezone iz redova modre momčadi...

Osmi izbor koji od 2013. godine organizira Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS) u sinergiji sa Sportskim novostima
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. kolovoz 2020. 14:28

Luka Modrić je najbolji igrač Hrvatske u sezoni 2019./2020. Bruno Petković je najbolji igrač HNL-a, njegov klupski kolega Dominik Livaković najbolji je golman, dok je i treći dinamovac (i dijelom u dresu Lokomotive), Luka Ivanušec najbolji mladi igrač!

To su najvažniji epilozi, između ostalih, osmog izbora Trofej Nogometaš (bivši Nogometni Oskar), kojeg od 2013. godine organizira Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS) u sinergiji sa Sportskim novostima.

Ovo je bila po svemu specifična sezona. Zbog pauze koju je je uvjetovala pandemija korona virusa, sezona se protegla na više od 12 mjeseci. Iz istih razloga mnogi su u svijetu, od FIFA-e preko France Footballa, do nacionalnih razina odgodili svoje izbore. No, HUNS je ostao ustrajan i unatoč svim problemima, održao je tradiciju. Jedan od ključnih ljudi u tom smislu glavni tajnik HUNS-a Mario Jurić, koji je o uvjetima 8. izbora kazao:

- Ovo je bio daleko najveći izazov u organizaciji Trofeja zbog općepoznatih uvjeta u kojima se nogomet našao u protekloj sezoni. Mnogi su odgodili izbore najboljih aktera, ali mi smo u HUNS-u od prvog dana imali vrlo jasan stav. Ovaj izbor je postao tradicija i što je osobito važno, osjećamo u kontaktu s igračima i trenerima koliko im znači. Nakon osam godina mogu iskazati da smo kolege Olivera Peroli Žodan, Sandro Šoronda i moja malenkost oduševljeni kako su klubovi reagirali. Svi su bili vrlo pozitivni, susretljivi i dali su važan doprinos da održimo izbor. Hvala i Sportskim novostima što nas u svemu tome kvalitetno prate - kazao je Mario Jurić, dodajući:

Specifična situacija

- Zbog specifičnosti situacije ove godine neće biti svečanosti dodjele. No, sve laureate ćemo obavijestiti pravovremeno kako i kada će dobiti svoj Trofej.

Luka Modrić je od prvog izdanja 2013. godine kontinuirani pobjednik u najprestižnijoj kategoriji, najbolji igrač Hrvatske! U ovom osmom izdanju 233 igrača i 28 trenera Prve HNL odalo mu je još (naj)uvjerljivije priznanje. Dok je Modrić dobio 200, prvi sljedeći, Andrej Kramarić, dobio je 9 glasova. Treći u poretku je Ivan Rakitić s 8 glasova, četvrti Petković sa 7.

Ti omjeri više nego jasno pokazuju nedodirljivost kapetana Vatrenih. Istini za volju, nakon što je odradio sjajan nastavak prvenstva s Real Madridom, te značajno pridonio osvajanju 34. titule prvaka Španjolske, logično je bilo očekivati njegov 8. Trofej.

Teško je prognozirati perspektive, ali trebat će vjerojatno jako puno vremena proći da se poklopi jedna igračka dominacija kao Modrićeva. Koji očito uživa veliki respekt kod kolega, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, koji ga svojim glasovima uvrštavaju već pet godina u najboljih 11 po izboru FIFA-e. Isto tako, nogometni profesionalci širom svijeta (FIFPro organizacija) dali su mu najviše glasova i kada je 2018. godine pomeo konkurenciju u svim važnim svjetskim izborima za najboljeg nogometaša svijeta.

Najveća pobjeda

U domaćim okvirima hrvatski profesionalci i struka bili su slične većinske opredijeljenosti za Bruna Petkovića. Zaradio je 106 glasova, a prvi sljedeći bio je Ademi s 35 glasova. U kategoriji vratara još je izraženija bila dominacija Dominika Livakovića, za kojeg je glasovalo 186 glasača, dok je sljedeći, pomalo iznenađujući drugi izbor, bio Danijel Subašić.

U kategoriji igrača do 21 godine Luka Ivanušec je ostvario 70 glasova, dok je njegov bivši a i budući suigrač Lirim Kastrati dobio 48 glasova. Za Nikolu Mora glasalo je 33 glasača. Među trenerima, prilično tijesno, slavio je Nenad Bjelica. Bivši trener Dinama za učinjeno do smjene (u pauzi zbog koronavirusa) glasovalo je 11 kolega, dok je na drugom mjestu Goran Tomić s 9 glasova. Ivica Kulešević i Samir Toplak dobili su po 3 glasa.

Naposljetku, Rujevica se potvrdila kao najkvalitetniji travnjak HNL-a. Dobila je 113 glasova, dok je drugi Maksimir sa 73 i treći Poljud s 22 glasa...

Najveća pobjeda ovog osmog po redu izboru Trofej Nogometaš je upravo u tome što se održao! Za našu zbilju to je uvijek dobar znak i bez obzira na sve prepreke, očigledno je da tradicija i prestižnost ovog izbora raste. Kako u javnosti, tako i pogotovo unutar nogometnog miljea. Zadovoljstvo je što kao Sportske novosti tome možemo pridonijeti. Nadamo se da će se od iduće godine opet moći glasovati u svim kategorijama koje su ove sezone izostale (futsal, ženski nogomet, Dobri duh...) iz logičnih razloga.

Najbolji igrač Hrvatske

Luka Modrić 200 glasova
Andrej Kramarić 9 glasova
Ivan Rakitić 8 glasova
Bruno Petković 7 glasova

Linker
14. kolovoz 2020 10:07