StoryEditor
Zdravko Mamić
 DUJE KLARIC/CROPIX
Zdravko Mamić za SN

‘Po Kovača bih otišao pješke, Vahu bih volio vratiti, a fizički sam spremniji od svakog igrača Dinama!‘

U intervjuu nam je otkrio kako su tekle stvari s Bjelicom, gdje je zapelo s Matjažom Kekom...
Autor: Davorin OlivariObjavljeno: 17. srpanj 2020. 07:45

Nije potrebno ništa skrivati iza fraze ‘čelni ljudi’. Ideju o dovođenju Matjaža Keka za trenera Dinama iznio je Zdravko Mamić, klupski savjetnik je i kontaktirao slovenskog izbornika kazavši mu da sjedne na maksimirsku klupu. Zato je bilo sasvim normalno da nazovemo broj u Međugorju...

- S Matjažom sam održavao kontakt sve ovo vrijeme nakon što je otišao iz Rijeke. Čestitao sam mu kad je inauguriran za izbornika slovenske reprezentacije, kao što sam ga nazvao uvijek kad bi Slovenija pobijedila - krenuo je Zdravko Mamić.

Cijenim sve što je učinio

Kaže da Keka cijeni kao čovjeka i kao trenera...

- Cijenim sve ono što je postigao u životu. Jednom sam mu na druženju u Dubaiju, gdje je bio prisutan i tadašnji njegov predsjednik Damir Mišković, kazao da će jednog dana biti trener Dinama ili izbornik hrvatske reprezentacije. Kad je došlo do Dinamovog glavinjanja, a koje je kulminiralo na utakmici s Rijekom, te kad je došlo do razlaza s Jovićevićem, okrenuo sam Kekov broj i kazao: “Matjaž, sjećaš li se što sam ti rekao u Dubaiju, sad je trenutak za tvoj dolazak u Dinamo!”. Dodao sam da ga želimo svim srcem, te da nema nikakvih drugih kandidata, da želimo isključivo njega. Bilo mu je drago i tražio je time-out kako bi to iskomunicirao sa Slovenskim savezom. Znači da je i kod njega postojala želja za dolaskom u Dinamo. Sve drugo ne bih elaborirao jer ne znam, to znaju Kek i predsjednik Slovenskog nogometnog saveza Radenko Mijatović. Matjaž Kek nas je pristojno obavijestio da ostaje izbornik Slovenije. Inače, u vrijeme njegovog time-outa, nekoliko puta se čuo s mojim bratom Zoranom, razgovarali su o nekim potezima koje bi Dinamo trebao napraviti, primjerice, o početku priprema i odmoru igrača, nekim kadrovskim rješenjima. Mogu samo kazati da mi je žao što se njegov dolazak nije realizirao, ali moje poštovanje i simpatija prema Keku ostaje. Možda niti jednog trenera u povijesti nismo tako željeli kao njega, a on je prvi trener koji je odbio Dinamo - kazao je Mamić.


Nakon što je ispričao kako je tekla priča s Kekom, Mamić nam je iznio svoje mišljenje o tome zašto je Dinamo tako krahiraro nakon koronastanke.

- Sve se brzo dogodilo. Osobno sam ja prije godinu dana dogovorio pruduženje ugovora Nenada Bjelice na još dvije godine. Mi smo s Bjelicom bili zadovoljni, on je trener koji će zlatnim slovima ostati zapisan u povijest Dinama. Kad se sezona 12. ožujka zbog koronavirusa zaustavila, naš zapovjednik Bjelica je sa svojim suradnicima otišao u Austriju, nije ga bilo više od mjesec dana u Zagrebu. Nisam mu to nikad rekao, ali to je bio krivi, nenormalan potez. Zapovjednik ne napušta svoju vojsku, bez obzira što je bilo onemogućeno kolektivno treniranje. Da, imali su igrači individualan program, međutim, Bjelica je morao biti u Zagrebu, morao je nadzirati svoju vojsku. Imam saznanja od samih igrača da su bili vođeni mišlju da je prvenstvo već osvojeno, da im je trener u Austriji... Zato su se opustili i nisu trenirali! To ih, naravno, ne amnestira. Kad danas vidim tjelesnu spremu igrača Lokomotive, Osijeka, Hajduka i Rijeke, koji su se tukli za drugo mjesto, a kad vidim i tjelesnu spremu Varaždina i ostalih koji su se borili za ostanak, onda vidimo što se dogodilo. Dinamo, koji ima igrače koji su nekoliko klasa bolji od igrača drugih klubova, postao je amaterski klub. Igrači su nam postali amateri, a drugi su bili profesionalci! Zato jer su se ili po skrivečki ili puno ranije izborili da počnu s treninzima po grupama, prije nego što je to učinio Dinamo. Zbog toga su naši igrači skroz nespremni, a nažalost izgubili smo jako darovitog trenera Jovićevića, jer nije mogao tako tjelesno nemoćnu momčad i igrače koji su glavama bili negdje drugdje dovesti u red, nije se mogao s time nositi. Reći ću vam nešto... Ja sam sad tjelesno spremniji od svakog Dinamovog igrača!

Veli da je Uprava komunicirala s Bjelicom, te da se u vrijeme stanke zbog pandemije očekivalo da trener i igrači pomognu u razumijevanju problema kluba, njegovog opstanka i egzistencije...

- Bjelica je to rezolutno odbio. Kad mu je Uprava, kao i svim zaposlenicima kluba, poslala pisani prijedlog, onda je on sa svojim stručnim stožerom u pisanom obliku putem odvjetnika Kasala iz Splita, koji je usput i odvjetnik Hajduka, poslao također u pisanom obliku odgovor: “Ili ispunjavajte svoje preuzete obveze u cijelosti, ili ćemo vas predati sudu na prisilnu naplatu”! Nama nije ostao nikakav manevarski prostor, nego da se raziđemo s ljudima koji u teškim trenucima za klub nisu bili spremni i solidarni s Dinamom. To sam objasnio zato da znate zbog čega mi sada razgovaramo o treneru...

Robert Prosinečki, Niko Kovač, Vahid Halilhodžić, Igor Bišćan, Goce Sedloski, Željko Kopić, Goran Tomić, Siniša Oreščanin... Sve su to imena koja se spominju kao budući treneri Dinama sad kad je otkazao Matjaž Kek. Krije li se među tim imenima budući trener Dinama? Ili postoji mogućnost da posao nastavi Zoran Mamić?

- Ja bih pješke otišao po Niku Kovača u Njemačku i donio ga na ramenina. Ali, gotovo sam siguran da on ne bi prihvatio ponudu Dinama. Ako će pročitati moj intervju za vaš list, ako ga zanima posao u našem klubu, sigurno postoji mogućnost da pošalje neki signal. No, ne bih htio da se oko toga napravi trakavica, on je sigurno čovjek koji spada u kategoriju trenera ‘teškaša’ koje mi želimo. No, mislim da to nije realno, da su njegove ambicije negdje drugdje. Ne usudim se niti okrenuti njegov broj - rekao je Zdravko Mamić u razgovoru za SN.

Onda je zastao pa dodao...

- Znate, ja bih silno želio da se vrati Vahid Halilhodžić! On je jako dobro surađivao sa Zoranom, cijeni naš klub, ima jako puno prijatelja u Dinamu, ali ne znam koliko je to realno jer kao izbornik Maroka ima spektakularnu plaću koja se mjeri u dva-tri milijuna eura. Ne da mi sad nekoga molimo, nećemo prostituirati instituciju Dinama, koji je veliki klub, ali i te ljude koji su apsolutno veliki treneri. No, sigurno su to treneri koji imaju kvalitetu za Dinamo.

Znači, Dinamo i dalje želi iskusne ‘teškaše’, ne one koji se spominju, koji su kvalitetni, ali neiskusniji na velikoj sceni poput Bišćana, Tomića, Kopića, Sedloskog, Oreščanina?

- Sve su to dobri treneri, ali ja isključivo Niku Kovača i Vahida Halilhodžića doživljavam kao ‘teškaše’!

 
Linker
17. srpanj 2020 07:47