SIMBOL BEOGRADA

Tvrtka srpskog tajkuna Miroslava Miškovića kupila Sava centar za 17,5 milijuna eura

Beogradska gradska uprava prihvatila je na javnom natječaju ponudu Miškovićevog Delta holdinga
Sava centar (2009.)
 Michael Scheer/Alamy/Alamy/Profimedia

Delta holding srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića postala je u ponedjeljak za 17,5 milijuna eura vlasnikom Sava centra, najvećeg kongresnog centra na prostoru bivše Jugoslavije i jednog od simbola suvremenog Beograda.

Beogradska gradska uprava prihvatila je na javnom natječaju ponudu Delta holdinga od 17,5 milijuna eura, pa će ta kompanija, nakon trećeg pokušaja prodaje i po cijeni manjoj za oko 10 milijuna eura od prvotno ponuđene, preuzeti Sava centar.

Procijenjena vrijednost Sava centra pri prvoj najavi prodaje 2016. godine bila je čak 108 milijuna eura, a na prethodnom natječaju početna vrijednost bila je 27,4 milijuna eura.

Prema pravilima nadmetanja, kupac Centra Sava treba investirati 50 milijuna eura u adaptaciju i obnovu zgrade u idućih pet godina, te mora zadržati namjenu tog prostora i izgled vanjske arhitekture, koja je pod skrbi Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Današnje javno nadmetanje bilo je treće po redu, a na prethodna dva nije bila dostavljena niti jedna ponuda.

Gradske vlasti najavile su u rujnu, nakon prve neuspješne prodaje, da će iskoristiti zakonsko pravo i spustiti cijenu, inzistirajući da se Sava centar treba prodati jer centar radi gubitke koji su "u 2019. i 2020. oko 4,5 milijuna eura".

"Od 2010. godine do danas grad Beograd je pokrivao oko 22 milijuna eura gubitaka, a ako tome dodamo da Sava centar gradu ne plaća porez na imovinu, dug je oko 7,7 milijuna eura", rekao je u rujnu zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ocijenivši da za rekonstrukciju treba najmanje 50 milijuna eura.

Sava Centar ima 69.300 četvornih metara korisnog, a 100.000 četvornih metara ukupnog prostora, koncertnu dvoranu s 3.672 sjedala, 15 konferencijskih dvorana, izložbeni i poslovni prostor, te više od pola milijuna posjetitelja godišnje na brojnim manifestacijama, koncertima i festivalima.

Sava centar izgrađen je koncem 70-godina prošlog stoljeća, od 1976-1979., za potrebe zasjedanja tadašnje Konferencije za europsku sigurnost i suradnju (danas Organizacije za europsku sigurnost i suradnju - OESS), a tijekom nekoliko desetljeća postao je i ostao dio povijesti nekadašnje Jugoslavije.

Kongresni centar Sava postao je 1990. svjedokom najave raspada bivše SFRJ, poslije "labuđeg pjeva" nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije na 14. kongresu (SKJ) i izlaska delegacije Slovenije, čime je praktički započeo raspad komunističke partije i simbolički početak raspada Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:28