Luka Menalo
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
SLAVLJE NA RUJEVICI

Pogledajte kako je Menalo donio Rijeci plasman u Europu, Gorica u zadnjim sekundama promašila čisti zicer

Iako je prije mjesec dana izgledalo da su Goričani sigurni za Europu, ostali su praznih ruku
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. svibanj 2021. 19:41

Dinamov napadač na posudbi u Rijeci, Luka Menalo, pogotkom u 79. minuti donio je 2:1 (1:1) pobjedu svojoj momčadi u nadmetanju s Goricom, pobjedu kojom je klub s Rujevice osvojio treće mjesto i izborio nastup u kvalifikacijskim pretkolima za ulazak u skupinu Konferencijske lige!

Trener Goran Tomić probudio je Rijeku i iz gotovo izgubljene pozicije doveo ju je do trećeg mjesta, pa je i ova sezona za Riječane bila uspješna. A Gorica je, pak, posrnula na samom kraju, u tri posljednje utakmice nije upisala ni bod, pa iako je prije mjesec dana izgledalo da su Velikogoričani sigurni putnici za Europu, na kraju su ostali praznih ruku.

Silovito je Rijeka ušla u utakmicu, stvorila je i promašila dvije dobre prilike, prije nego je u 10. minuti povela pogotkom kapetana Franka Andrijaševića, kojem je ovo bila posljednja utakmica u majici kluba s Rujevice.

Pogledajte gol Andrijaševića za 1:0:

To je rano vodstvo uzdrmalo goste iz Velike Gorice, Riječani su pokušali iskoristiti njihovu ošamućenost i nastavili su napadati. A tri minute nakon pogotka, vratar gostiju Banić spasio je svoju momčad dvjema dobrim obranama, nakon pokušaja Menala i Andrijaševića.

Gorica se polako vraćala "u život", povezivala je dodavanja i hvatala mirnoću u igri. I već u 19. minuti gosti su izjednačili, strijelac je bio Babec, iskoristivši neopreznost i neodlučnost riječke obrane.

Pogledajte gol Babeca za 1:1:

Nakon izjednačenja, do kraja prvoga dijela gledali smo otvorenu i ravnopravnu utakmicu, svaka je momčad imala po jednu neiskorištenu zgodu. A onda je, u drugoj minuti sudačke nadoknade zablistao Lovrić, snažno je opalio s 20-ak metara i pogodio gredu! Sreća je, eto, pomazila Riječane, bila je to za vratara Nevistića nezaustavljiva "bomba".

Na samome kraju poluvremena, poslije duela Capana i Dvornekovića u kaznenom prostoru Rijeke, osječki sudac Bel punih je sedam minuta čekao odluku iz VAR sobe, provjeravalo se je li bio prekršaj za kazneni udarac za goste, te je li mu prethodilo zaleđe. Na kraju je Bel označio zaleđe i poslije 210 sekundi neizvjesnosti igra je bila nakratko nastavljena i igrači su otišli na odmor.

Presretni Tomić: Čudo, pothvat, ovo je kao da smo osvojili trofej!

Trener Rijeke Goran Tomić:

- Znamo li da smo za Goricom nedostajali 15 bodova, ovo treće mjesto ima težinu osvojenog trofeja! Napravili smo čudo, pravi pothvat, sve čestitke igračima za veliki posao kojeg su uspješno odradili. Odlično smo ušli u ovu utakmicu, mogli smo i povećati vodstvo, ali primili smo pogodak i nakon toga se u momčad, očekivano, uvukla nervoza. U nastavku smo igrali oprezno, bila je to „šahovska bitka”, a u završnicu dvoboja krenuli smo agresivnije po pobjedu i bili smo na kraju nagrađeni za hrabrost, iskoristili smo našu meč-loptu! Lani sam u posljednjem kolu s Lokomotivom ostvario sjajan rezultat i plasman u Europu, sad sam u Rijeci opet osjetio sreću i svi odlazimo na zasluženi odmor – rekao je Tomić.

Trener Gorice Siniša Oreščanin:

- Uspjeli smo se vratiti u utakmicu nakon ranog vodstva Rijeke, imali smo i Lovrićevu gredu, a u nastavku smo kontrolirali utakmicu baš onako kako smo željeli. No, primili smo taj drugi pogodak, svoju posljednju priliku nismo iskoristili i ostali smo praznih ruku. Ovoga su nam se proljeća događale neke stvari kao u lošem filmu, ozljede su nas „napale”, pa i na ovoj smo utakmici već u prvih pola sata morali napraviti dvije izmjene zbog ozljeda. U zadnjem smo kolu ostali bez Europe, iako smo veći dio prvenstva držali tu europsku poziciju. No, kad se sve zbroji, bila je ovo vrhunska sezona Gorice – smatra Oreščanin.

Važnost utakmice napravila je svoje, pa je drugo poluvrijeme obilježila obostrana nervoza. Malo je bilo dobroga nogometa, vidjeli smo mnogo nepreciznih dodavanja i izgubljenih lopta, nije bilo smišljenih akcija, ni opasnih situacija u kaznenim prostorima. Gorici je odgovarao remi, pa su Riječani u posljednjih 20-ak minuta pokušali ozbiljnije ugroziti goste, pritiskali su ih i tražili prolaz do suparničkih vrata.

I u 73. minuti napokon je Rijeka stvorila pravu šansu - Murić je ubacio visoku loptu na peterac gostiju, najviše je skočio Menalo i glavom poslao loptu prema Baniću, ali vratar gostiju sjajno je reagirao i obranio ovaj udarac! Bila je to velika prilika Rijeke, najbolja nakon izjednačenja Gorice, ali Banić je bio maestralan...

Međutim, šest minuta kasnije Drmić je ”fintom” prevario Banića i lopta je nakon Menalova centaršuta završila iza leđa vratara Gorice, bio je to pogodak vrijedan riječkoga plasmana u Europu. Istina, zadrhtali su Riječani u drugoj minuti sudačke nadoknade, Gorica je imala veliku priliku, ali Doka je s desetak metara iskosa opalio pokraj vrata...

Pogledajte gol Menala za 2:1:

RIJEKA – GORICA 2:1 (1:1)

RIJEKA – Stadion na Rujevici. Bez gledatelja.

Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Pušić i Knez. Četvrti sudac: Cestarić. VAR: Jović. AVAR: Krmar. Delegat: Posavec. Strijelci: 1:0 - Andrijašević (10), 1:1 - Babec (19), 2:1 - Menalo (79).

RIJEKA: Nevistić - Escoval, Capan (od 46. Tomečak), Galović, Vukčević (od 62. Pavičić) - Čerin (od 74. Kulenović), Lončar - Murić, Andrijašević, Menalo - Drmić (od 82. Lepinjica). Trener: Goran Tomić.

GORICA: Banić - Doka, Steenvoorden (od 33. Krizmanić), Jovičić, Keita - Babec, Ngouali - Špikić (od 39. Hamad), Dvorneković (od 77. Muhammed), Lovrić - Dieye. Trener: Siniša Oreščanin.

Žuti kartoni: Steenvoorden (27 - preoštar start), Babec (34 - preoštar start), Vukčević (59 - preoštar start), Krizmanić (82 - preoštar start), Jovičić (85 - nesportsko ponašanje), Pavičić (85 - nesportsko ponašanje), Doka (86 - preoštar start). Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Luka Menalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 20:48