StoryEditor
Petar Mamić
 MARKO TODOROV/CROPIX
Odsad mirnije glave

‘Poreznik‘ u kopačkama sjajno iskoristio pauzu i otkrio zašto je zapravo morao napustiti Rujevicu

Lijevi bek iz Dinamove škole ustalio se kod Toplaka i s ostatkom ekipe bio hit drugog dijela sezone
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. srpanj 2020. 22:56

Varaždin je bio hit HNL-ove postkorone, momčad Samira Toplaka uspjela je u nemogućoj misiji, izborila ostanak, igrala sjajan nogomet. A jedna od glavnih figura tog Varaždina bio je i Petar Mamić. Lijevi bek iz Dinamove škole, igrač Rijeke na posudbi. Na Rujevici se nije nametnuo, stigao je zimus u Varaždin. I dok su mnogi drugi jaukali, žalili se na dugačak prekid sezone, on je, kao i njegova momčad, a iz korona-krize izvukao maksimum na svim poljima. No, hajdemo redom.

Što se to točno dogodilo s Varaždinom u ovoj stanci?

- Kad je došao trener Toplak, a tada sam otprilike došao i ja, stalno je ponavljao da možemo ostati, moramo vjerovati u sebe. I ta pauza nam je pomogla, uhvatili smo ritam treninga, upoznali smo jedni druge, priviknuli se. Došli su dobri rezultati, dobra atmosfera i bilo je gušt igrati - priča Mamić.

image
Instagram

Jedan od primjera je Kolumbijac Obregon, koji je bio jedno od otkrića nastavka sezone?

- Čim je stigao vidjelo se da je dobar igrač, ali da mu nedostaje utakmica. Brzo se nametnuo, odigrao jako dobro i puno je značio za momčad. Ali, svi smo odigrali polusezonu na super razini i to se moglo vidjeti i po rezultatu. Da se nije gledalo stanje na ljestvici prije stanke, bili bismo visoko u gornjem domu.

On je koronu, dakle, dobro iskoristio. I na privatnom planu.

- Uvijek gledam pozitivno pa sam uzeo taj period da odradim neke stvari za koje nisam imao vremena i da se u miru spremim. Imao sam tu sreću da sam mogao biti kući, bilo mi je lakše. Puno sam radio na sebi, na stvarima koje su mi deficitarne u nogometnom smislu, koliko sam mogao. Recimo, završavao sam faks, bio sam peta godina ekonomije, sad mi je ostao samo diplomski. Posvetio sam se tome, u miru, imao online predavanja, radio sam na nogometu, na svojoj psihi, iskoristio sam koronu najbolje moguće, jer sam imao hrpu vremena i hrpu mogućnosti. Prije prvog kola sam položio zadnji ispit, pao mi je teret s leđa, jer sam se jako dugo mučio s tim faksom. To je razlog da sam mogao igrati mirnije glave.

Koja će biti tema diplomskog rada?

- “Oporezivanje sportaša u RH”! Bio sam smjer računovodstvo, pa sam htio to povezati sa sportom. To je tema s kojom imam iskustva, kroz puno primjera se može to povezati, odlična je tema, a meni nije ni preteška. Ostavio sam to još za rujan.

Zanimljivo, neobično.

Hoće li nakon karijere ostati u tom području, ili se ipak vidi dublje u nogometu, negdje uz teren?

- Nisam još razmišljao što ću nakon karijere, važno je da sad mogu igrati nogomet u miru, to je ipak moja prva ljubav. Volio bih, možda, povezati te brojke s nogometom, raditi možda kao sportski direktor, ali ima vremena... Sad mogu se posvetiti samo nogometu.

Stoga, na svim je poljima zadovoljan, nogometno također?

- Jako sam zadovoljan, s obzirom na to da u prvom dijelu nisam puno igrao i da se u Rijeci događalo to što se događalo, trebalo mi je ovo, da igram, da imam kontinuitet. S Toplakom sam surađivao i ranije u Interu, znao sam što me čeka i odigrao sam super, zadovoljan sam svime. Čitava je momčad imala takav gard, da možemo ostati, da imamo kvalitetu, to smo i pokazali.

Dobro, a što se to, zapravo, dogodilo u Rijeci, zašto je morao otići s Rujevice na posudbu?

- Iskreno, ne znam smijem li komentirati, premda ni ja zapravo ne znam. Puno me ljudi to pita. Stoput sam rekao da bih volio da sam nešto napravio, ovako, samo se dogodilo. Došli su mi s tom odlukom a da ni ne znam što je bilo posrijedi. Imam još dvije godine ugovora, a koliko mi je poznato nema baš šanse da se vratim, nisam još ni bio u kontaktu s nekim iz kluba. Morat ćemo dogovoriti što dalje, nova posudba ili odlazak, ali s obzirom na to da je sve čudno, da počinje nova sezona i nema previše vremena. Najvažnije mi je da igram, da se razvijam pa mi se ni ostanak u Varaždinu ne čini kao loša ideja, ako bi se održao kostur momčadi, to je perspektivna priča. Kratka je pauza, u naletu smo, ne vidim zašto ne bismo nastavili istim putem. Osobni napredak je također vidljiv, nisam više klinac, mogu bez problema igrati HNL, spreman sam.

Završio je studij, ostao u ligi, igrački napredovao, ali najviše će u sjećanju ostati utakmica na Poljudu.

- Naravno, to se najviše pamti. Svakom djetetu iz Zagreba san je zabiti na Poljudu u kojem god dresu, jedino mi je žao što nije bilo publike. Od te pobjede je sve i krenulo, zbližili smo se u autobusu na povratku, postali super škvadra i to nas je nosilo do kraja.

Linker
19. kolovoz 2020 05:50