Kristijan Lovrić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SAMO JEDNOJ EKIPI NIJE ZABIO

Povijesna prilika hit-momčadi HNL-a za Europu: ‘Ovo je naša najbolja utakmica otkad sam ovdje trener!‘

‘U subotu me ćeka najtežih 90 minuta‘, poručio je nakon nove golčine za pobjedu prvi strijelac lige.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 10. veljača 2021. 08:26

Europski gard pokazala je Gorica u Koprivnici i pobjedom 1:0 nad Slavenom Belupom još jednom potvrdila da vrijedi trećeg mjesta, kojeg sa 36 bodova čvrsto drži na 17 utakmica prije kraja. Njih 10 odigrat će na svom stadionu, a preostalih sedam kao gost, tako da momčad trenera Siniše Oreščanina ima zaista povijesnu priliku za europski plasman, koju naprosto ne smije propustiti.

Koprivnička utakmica bila je jedna od najboljih i najzrelijih u ovoj sezoni jer igrači Gorice domaćinima nisu dopustili niti jednu čistu priliku za gol, a istovremeno su uz malo više koncentracije i bolju preciznost u udarcima mogli slaviti i znatno uvjerljivije od tih 1:0, koje im je osigurao Kristijan Lovrić u 59. minuti.

Sjajno je Dario Špikić s desne strane prebacio loptu na lijevu, tim potezom ispala je obrana domaćih, a Lovrić došao u priliku riješiti situaciju jedan na jedan sa suparnikom. Uslijedio je njegov “trademark” potez, dribling u desno i udarac desnicom u gornji desni kut s visine šesnaesterca. Lopta se zakoprcala u mreži i bila je to najava osvajanja Podravine, koja se i dogodila kojih pola sata kasnije jer u obrambenom segmentu ovoga puta nije bilo ozbiljne pogreške. Izdvojiti svakako treba odličnu “all-round” partiju 20-godišnjeg Krešimira Krizmanića, koji je zaigrao na poziciji lijevog beka s obzirom da novopridošli Cheick Keita nije bio spreman za premijerni nastup u dresu Gorice.

Krizmanić je sve obrambene zadatke obavio besprijekorno, čuvao leđa Lovriću kao donedavno Marijan Čabraja, a pritom je neumorno pomagao napadu, dolazio pred šesnaesterac i u jednoj situaciji mogao čak i pucati, ali se odlučio za dodavanje koje se ipak nije pretvorilo u asistenciju za pogodak nekog od suigrača. No, mladi reprezentativac Hrvatske pokazao je svestranost i kvalitetu i trener Oreščanin sada ima slatke brige u obrani, s obzirom da se oporavio Steenvoorden, a uz Keitu i Krizmanić može biti rješenje za lijevi bok.

image
Sinisa Oreščanin
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Uz spomenute Lovrića i Krizmanića, odličnu utakmicu u Koprivnici su odigrali i Joey Suk, Hrvoje Babec i Dario Špikić, a drugi put u petom nastupu na vratima čistu mrežu sačuvao je vratar Ivan Banić.
- Prije nego ćemo izaći na travnjak u drugom poluvremenu rekao sam igračima “ajmo ne primiti gol do kraja”. Kako se razvijala utakmica u prvom poluvremenu i kako smo igrali, bio sam uvjeren da ćemo barem jednog postići. Nagrada je došla u vidu prekrasnog pogotka Lovrića i pobjede na kraju, a ovo je bila naša najkompletnija utakmica otkao sam trener Gorice - zadovoljan je bio trener Siniša Oreščanin, a jedina mala briga može mu biti treći žuti karton Lovrića zbog kojeg neće moći igrati u subotu protiv Šibenika.

Žali zbog toga i strijelac pobjedničkog pogotka, ali ima i puno povjerenje u suigrače.
- Meni je definitivno najteže kada ne mogu odigrati utakmicu zbog kartona, a jednako je i kada izađem van u zadnjih 10 minuta. Kaos mi je u glavi i uopće više ne mogu gledati utakmicu jer znam da više ne mogu pomoći suigračima. I u subotu će mi to biti najtežih 90 minuta, ali vjerujem u sve ostale i u tri boda protiv Šibenika - kazao je Lovrić, koji je za 14. prvenstveni pogodak konačno pogodio na stadionu gdje to prije nije uspio.

- Jako teško nam je pao poraz u Varaždinu, a za Koprivnicu sam znao da je to jedan od rijetkih stadiona u Hrvatskoj gdje nisam postigao gol, pa mi je zbog toga posebno drago što sam uspio zabiti. Sve pohvale idu i kondicijskom treneru Krešimiru Šošu, koji me fizički jako dobro pripremio, kao i pomoćnom treneru Rosandi, koji zajedno s trenerom Oreščaninom pomaže svima nama dajući nam najbolje upute. Bez obzira što je bilo samo 1:0, mislim da smo odigrali vrlo kvalitetnu utakmicu protiv Slavena Belupa i pokazali da poneki poraz koji nam se dogodi moramo shvatiti kao normalan jer je to nogomet - pojašnjava najbolji strijelac lige, a i on nije mogao propustiti nešto reći o Krešimiru Krizmaniću.

- Krešo kao da je došao s motorom tamo na lijevoj strani. Pretrčao je kilometre za mene i svaka mu čast. Ostavio je srce na terenu kao i cijela momčad i možemo svi biti ponosni. Idemo dalje ovako - odlučan je Lovrić, koji temu transfera uopće ne spominje, posve koncentriran na najvažniju misiju, a to je plasman Gorice u europsko natjecanje.

Zabio je svima osim Puljanima

Samo 18 utakmica bilo je dovoljno Kristijanu Lovriću da dostigne prošlosezonski učinak od 14 prvenstvenih pogodaka i s dva više od Gavranovića (Dinamo) i Miereza (Osijek) potvrdi prvo mjesto na ligaškoj ljestvici strijelaca. Ako se tome pridoda i gol postignut protiv Lokomotive u Hrvatskom kupu, to je već njih 15, a sezona tek što je prešla polovicu.
Dvostruki strijelac Lovrić je bio protiv Lokomotive i Hajduka u gostima, a istim rivalima je po jednom zabio i u Velikoj Gorici. Omiljenoj mušteriji Varaždinu, kao i Šibeniku, podario je po jednu loptu u mrežu doma i vani, dok je preostale četiri raspodijelio na Dinamo, Osijek, Rijeku i Slaven Belupo. Jedini suparnik u ligi koji se u dvije utakmice uspio spasiti njegove kazne je Istra 1961, s kojom je Gorica dvaput remizirala.
Pet od 14 pogodaka Lovrić je postigao iz kaznenih udaraca, a osam puta je njegov gol bio prvi na utakmici. Kada je bio strijelac, devet puta je Gorica pobijedila, jednom remizirala i dvaput izgubila.
Ostaje spomenuti i onaj autogol Andrijaševića u Rijeci, kada je Lovrić pucao direktno iz kornera, a lopta je neznatno očešala glavu Andrijaševića i završila u mreži. Kako nije mijenjan smjer lopte, taj gol komotno je mogao biti pripisan igraču Gorice. (tr)

LOVRIĆEVI GOLOVI U LIGI

3 - Hajduk, Lokomotiva
2 - Varaždin, Šibenik
1 - Dinamo, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 17:41