Dario Melnjak i Jan Mlakar
 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
POVRATAK U FORMU

Premalo za jednog reprezentativca: Došao je na Poljud, zabio tri gola u 4 utakmice, a onda - nestao

Slovenski reprezentativac koji igra u poljudskome klubu ima motiv više za nastavak sezone
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. listopad 2021. 18:14

Jan Mlakar postigao je pogodak na prijateljskoj utakmici u Zadru. Jasno, nije to doseg za posebnu analizu, jer utakmica sa zadarskim trećeligašem Bijelima je bio tek malo jači trening. Lakoćom su tresli mrežu zadarskih vratara, ali za Mlakara je bitno da je probio neku vrstu psihološke barijere.


Više od dva mjeseca su prošla otkad se posljednji put upisao među strijelce. U Velikoj Gorici je poentirao u pobjedi Hajduka 3:1 i početkom kolovoza sve je izgledalo idealno. Mlakar je postigao tri pogotka u četiri nastupa, uživao je status prvog strijelca Bijelih, što je honorirao i slovenski izbornik Matjaž Kek pozivom u reprezentaciju za rujansku akciju.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Ponovo na početku

Ali, dva mjeseca kasnije, Mlakar je na početku. Kao i tijekom priprema dok su se čekali njegovi zgodici, ponovno je 22-godišnji napadač u potrazi za golgeterskom formom. Posljednju prvenstvenu utakmicu u Osijeku počeo je s klupe, prednost je dobio mlađi napadač, Marin Ljubičić. Drugi put se to dogodilo ove sezone, s tim da je prvi put Mlakar ostao na klupi protiv Hrvatskog dragovoljca, što se smatralo trenerovim kombiniranjem u susretu s protivnikom manjeg rejtinga. Ali, dvoboj s Osijekom u statusu je derbija, pa je Mlakar ipak krenuo iz pričuve odigravši u konačnici tek 19 minuta. Zato, pred utakmice koje slijede, Mlakar ima pregršt motiva. Vratiti se u početni sastav Hajduka i ponovno se nametnuti izborniku Keku za poziv u slovensku reprezentaciju. Neće biti jednostavno, ali već se u karijeri upoznao s usponima i padovima.


Jan Mlakar karijeru je započeo u Domžalama i već sa 16 godina i tri mjeseca prešao je u Fiorentinu. Viole su platile 1 milijun eura za talentiranog napadača kojeg su potom razvijali kroz svoju primaveru i preko posudbe u Veneziji. Za mladu momčad Fiorentine postigao je 26 zgoditaka u 39 utakmica, upisao je i jedan nastup u Serie A, međutim, tri godine nakon dolaska u talijanske Viole preselio je među Ljubičaste u Sloveniji. Vratio se u Deželu potpisavši za Maribor u poslu vrijednom 1,2 milijuna eura. U siječnju 2018. postao je igrač kluba iz Ljudskog vrta, a pritom je već imao status nacionalne perspektive jer kroz slovenske mlađe selekcije lakoćom je preskakao “razrede”. Uvijek je bio godinu-dvije ispred svojih vršnjaka, a već sa 17 i pol godina debitirao je u slovenskoj reprezentaciji U-21. Mlakar je bio igrač od kojeg se puno očekivalo, a talent je ponovno prepoznat širom Europe.

Zagubljen na Otoku

Najuporniji su naposljetku bili Englezi, u siječnju 2019., s navršenih 20 godina i tri mjeseca, Mlakar je potpisao na tri i pol sezone za premierligaša Brighton. Maribor je inkasirao 3 milijuna eura odštete.


- Oduševljeni smo što možemo poželjeti dobrodošlicu Janu u naš klub. Pokazao je potencijal tijekom igranja seniorskog nogometa diljem Europe, Mlakar je veliki dugoročni dodatak našem klubu. Ima veliko iskustvo za mladog igrača i smatramo da je korisno za njegov razvoj da se vrati u Maribor do kraja sezone. Nastavit će igrati nogomet prve momčadi na visokim standardima, a mi ćemo pratiti njegov napredak do kraja sezone - kazao je Brightonov razvojni menadžer David Weir prilikom potpisa Jana Mlakara.


Ali, dvije i pol godine kasnije iz Brightona je ispraćen prema Splitu. Web portal Sussex live transfer je opisao porukom “bivša zvijezda Fiorentine odlazi bez nastupa”. Brighton je Mlakara uzeo s preporukom obećavajućeg talijanskog iskustva, ali u Premierligi nije zaigrao. Pri odlasku iz Brightona oglasio se tehnički direktor Seagullsa, Dan Ashworth.
- Nakon jako dobre sezone u Mariboru i debija za reprezentaciju Slovenije, Mlakar je dobio ponudu za odlazak u Hajduk. To je opcija koja svima odgovara i Janu želimo puno sreće na klupskoj i reprezentativnoj razini.
U te dvije i pol sezone Mlakar nije zaigrao za Brighton, već je nakon ostanka na posudbi u Mariboru proslijeđen na polusezonsku posudbu u QPR, a potom u siječnju 2020. na proljetno “kaljenje” u Wigan. Ukupno je u dva kluba Championshipa upisao devet nastupa bez pogotka tijekom sezone 2019./20.

Korak naprijed

Zato je Maribor u ljeto 2020. stigao kao “dar s neba”. Mlakar se u seniorskoj karijeri dosad najbolje snalazio u slovenskoj ligi, gdje je prošle sezone ostvario učinak karijere s 14 zgoditaka u dresu Maribora kroz prvenstvene utakmice. Je li mogao više najbolje sam zna, ali činjenica jest da je Maribor tijekom sezone promijenio četiri trenera i na kraju zauzeo drugo mjesto, dok je Mlakar podijelio naslov najboljeg strijelca lige zajedno sa špicom Kopra, Mulahusejnovićem.


- Za Mlakara je odlazak u Hajduk veliki korak naprijed. Pored Neal Maupaya, Dannyja Welbecka i Aarona Connollyja nije mogao proći u Brightonu - rečeno je u članku Sussex livea prilikom oproštaja od slovenskog napadača ovog ljeta.
Dolazak u Hajduk pljeskom je pozdravio i Matjaž Kek, a sam Mlakar se pohvalio kako mu je upravo slovenski izbornik kazao sve o splitskom klubu.


Odlično je krenuo, ali tri i pol mjeseca nakon dolaska u Hajduk mora Mlakar bitno podići svoju formu. Jasno, ako želi zadržati status prvotimca u kontinuitetu i vratiti se u reprezentaciju. Šest prvenstvenih utakmica nije postigao pogodak, predugo i za skromnijeg napadača, a kamo li ne reprezentativca i internacionalca Mlakarova iskustva.

U Mariboru je eksplodirao u drugom dijelu sezone

Prošle sezone Mlakar je odigrao 32 utakmice za Maribor u slovenskoj ligi zabivši 14 zgoditaka. Analiza sezone kaže da je u prvih osam susreta postigao tek jedan zgoditak, da bi jesen završio s četiri pogotka u 15 utakmica. Na proljeće je postigao još 10 zgoditaka u 17 nastupa, od čega je šest puta tresao protivničku mrežu u zadnjih sedam utakmica. U proljetnoj polusezoni, kada je nizao pogotke, najviše je zgoditaka zabio Taboru i budućem drugoligašu Gorici po tri, zatim dva Koperu, te po jedan Bravu i Muri. (jr)

Igrao s Chiesom i Iličićem

Jedini nastup u Serie A Mlakaru je dvoboj u dresu Fiorentine na stadionu Renzo Barbera 30. travnja 2017. u Palermu. Zamijenio je Josipa Iličića, današnjeg zamjenika kapetana u reprezentaciji Slovenije. Zanimljivo je da je u toj utakmici s klupe ušao još jedan, u tom trenutku malo poznati igrač.

Naime, godinu dana stariji Federico Chiesa u istom je dvoboju zamijenio ozlijeđenog hrvatskog internacionalca Hrvoja Milića, dok Bernardeschi nije ulazio s klupe. Trener Paulo Sosa u prvoj je momčadi osim Milića u tom dvoboju imao i Badelja. (jr)

MLAKAR ZA HAJDUK

Nastupa 12
Minuta 883
Pogodaka 3
Asistencija 2
Startova 10
Ulazaka s klupe 2
Izlazaka iz igre 7
Cijelih utakmica 3

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 15:33