VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
STOPER SE PRISJEĆA

Prije točno 4 godine Osijek je ubilježio najveću pobjedu u klupskoj povijesti: ‘Nije to bilo slučajno‘

Kapetan Bijelo-plavih Mile Škorić započeo je svoju trinaestu sezonu u Gradskom vrtu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. srpanj 2021. 22:29

Sve dok Mile Škorić drži posljednju liniju obrane, za Osijek nema brige. Prošao je kapetan Bijelo-plavih uspone i padove s klubom iz Gradskog vrta, a ova sezona mu je već trinaesta prvoligaška. Naravno, s istim grbom na prsima. Niti jedan nogometaš u Prvoj HNL ove sezone nema toliko dugi staž u istom dresu.

Tijelo dobro reagira

Tek prije desetak dana se priključio ostatku momčadi, dobio je zasluženo produženi odmor nakon obveza s reprezentacijom na Europskom prvenstvu, ali na iskustvo je u hodu brzo dohvatio formu. Iako, ništa drugo se i nije očekivalo od njega, Protiv Pogona u Poljskoj osječka obrana nije pala, zapravo, skoro da ništa i nije dala protivniku, a na Poljudu je malo toga i mogla učiniti kod šuta Marka Livaje iz nemoguće pozicije.

- Spreman sam jer sam dobro trenirao dok sam bio s reprezentacijom. Bilo mi je, istina, u početku malo teže, ali zadovoljan sam kako tijelo reagira - kaže Škorić.

Zabrinuo je, doduše, navijače Osijeka. U jednom trenutku utakmice na Poljudu završio je na travnjaku, pružena mu je liječnička pomoć, ali Škorić uvjerava kako nema razloga za brigu.
- Presjeklo me u leđima, ali sada je sve u redu - veli iskusni defenzivac.

Trijumfom protiv Hajduka Osijek je savršeno otvorio prvenstvo, ali i potvrdio psihološku snagu momčadi koja je preokrenula rezultatski minus na terenu na kojem će se rijetki gostiti bodovima ove sezone.

- Zbog toga mi je posebno drago, to sam poslije u slavlju nakon pobjede i rekao: “To je to! To je karakter!”. Mi utakmicu igramo 90 minuta. Prvo poluvrijeme nije izgledalo dobro, ali nakon gola smo proigrali i pokazali kakva smo zapravo momčad, da nas ne treba nikada otpisati - poručuje kapetan Osijeka.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Pokazali su Bijelo-plavi trijumfom protiv Hajduka kako ambicije u novoj sezoni imaju itekakvo pokriće.
- Godinu dana smo zajedno skupa sa stožerom, što nam puno znači. Nije bilo odlazaka, uigraniji smo, a još smo se i pojačali, došli su igrači koji su jako brzo odgovorili na sve zahtjeve. Prošle sezone smo bili odlični, a vjerujem da ćemo ove biti još bolji.

Bolji smo od njih

Veliki trijumf na Poljudu je već zaboravljen. Osijeku slijedi uzvrat protiv Pogona. Poljaci su u prvoj utakmici na Škorića ostavili dobar utisak, no kapetan Bijelo-plavih uvjeren je kako nisu i bolji.
- Nisu loši, tvrda su ekipa, iako mislim i dalje da smo mi bolji. Istina, u Poljskoj nismo imali dobro izdanje, igrali smo u nekakvom grču, a opet i takvi smo ostali neokrznuti na gostovanju. Respektiramo ih, ne mogu biti bezazlena momčad ako su prošle sezone završili kao treći u poljskoj ligi. Ali, ako ćemo biti na našoj razini, ako ćemo odigrati onako kako znamo, onda prolaz u iduće kolo ne bi trebao biti upitan - samouvjeren je Škorić.

Taj grč, kako ga je opisao Škorić, nije izdanje u kojem smo navikli gledati Osijek.
- Od dolaska Nenada Bjelice i stožera drugačiji je mentalitet momčad, promijenili smo razmišljanje, sad uvijek vjerujemo u pobjedu, tko god da je protivnik. Možda je u glavama ostalo da je riječ ipak o Europi, o eliminacijskoj utakmici... Zaboravit će se to sve samo da mi prođemo dalje.

Prava atmosfera

A taj cilj bit će lakše ostvariti uz navijače. Napokon bi i u Gradskom vrtu trebala biti konkretnija posjeta, dugo vremena nogometaši Osijeka nisu igrali pred brojnijom domaćom potporom. Posljednji puta su se navijači na tribinama osječkog stadiona brojali u tisućama prije skoro godinu dana, protiv Gorice koncem rujna prošle godine.

Bila je to i jedina utakmica prošle sezone igrana pred gledateljima u Gradskom vrtu.
- Nadamo se da će biti što više navijača i da će napraviti pravu atmosferu, kakvu već znaju napraviti.
Utakmica protiv Pogona Škoriću će biti 293. u dresu Osijeka i 16. u europskim natjecanjima. Otkako je HNL-a, samo dva nogometaša za Bijelo-plave imaju više nastupa. Naravno, riječ je o Damiru Vuici (295 utakmica), te Bakiru Bešireviću, koji je 327. puta nastupio za Osijek, od čega također rekordnih 17 puta u Europi. Oba ta rekorda legendarne Osijekove “sedmice”, za koje su mnogi sumnjali kako bi jednog dana mogli biti srušeni, Škorić bi ove sezone mogao nadmašiti. Peti put je Osijekovu kapetanu da s Bijelo-plavima pokušava napraviti dobar rezultat u Europi.

Igrom slučaja, prije točno četiri godine Bijelo-plavi su zabilježili vjerojatno najveću pobjedu u klupskoj povijesti u kojoj je i Mile Škorić dao svoj doprinos. Bilo je, dakako, važnijih pobjeda, ali ne i većih, protiv zvučnijeg protivnika i to još na njegovom terenu.

Spoj iskustva i mladosti

Tog 27. srpnja 2017. Osijek je usred Philips Stadiona u Eindhovenu s 1:0 pobijedio slavni PSV. Nije se ta generacija Bijelo-plavih uplašila ni 32.000 navijača, ni jakog protivnika. Škoriću je, međutim, nezahvalno usporediti te dvije generacije.
- Imali smo i tada stvarno dobru ekipu, nismo slučajno pobijedili velikana kakav je PSV, ali nezahvalno je raditi usporedbe - kaže Škorić.

Činjenica je, međutim, kako je ta generacija još uvijek bila “zelena” za rezultatski iskorak.
- Bili smo još neiskusni za veliki rezultat, dok danas u kadru imamo igrače s ozbiljnim utakmicama u nogama, dosta reprezentativaca, pravi smo spoj iskustva i mladosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:16