Kristijan Jakić (desno)
 DAVOR PONGRACIC/CROPIX
PRAZNO MJESTO U VEZI

Prilika karijere za novog čovjeka u Maksimiru: On je prvi kandidat za nasljednika Nikole More!

Mnogi nude oklade da će upravo taj igrač od svih iz Lokomotive biti najveće pojačanje!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. kolovoz 2020. 07:53

Nikola Moro je na odlasku, Dinamo će u novoj sezoni igrati bez njega, Zoran Mamić traži alternativu unutar momčadi. Imaju trenutno Modri veznjaka dovoljno, to nije sporno, pitanje je tko će sad uskočiti u Morine kopačke, tko će dobiti prednost pred ostalima?

Dakle, dojam je da je uoči početka sezone, što smo već i pisali, Arijan Ademi sigurna oklada. Kapetan, iskusan igrač, koji bi trebao povesti momčad u novi europski pohod. Vidjet ćemo kako će Zoran Mamić zamisliti momčad na startu sezone, kakvu će ulogu dobiti Arijan Ademi, hoće li, kao u velikom dijelu prošle sezone, biti istureniji i bliži golu, ili će igrati poziciju koju je igrao veći dio karijere, klasični defenzivni vezni?

Zvučna sredina

Naravno, moguće je da će Mamić izmjenjivati te dvije ideje po potrebi, a uz Ademija ima u veznom redu još trojicu igrača koji se nadaju da će biti dio standardne momčadi. To su Luka Ivanušec, Lovro Majer i Amer Gojak. Krenimo redom, možda i obrnutim.

Dakle, Gojak je sigurno ravnopravni kandidat, pod uvjetom da ostane u Dinamu. Nije želio produljivati ugovor, ovaj, doduše, još vrijedi dvije godine, no to je znak da bi Gojak mogao otići ovoga ljeta. U svakom slučaju, prvi je kandidat za transfer nakon More. Lovro Majer bio je, praktički, jednom nogom izvan Dinama, priča s Biminghamom bila je ozbiljna, bilo je još klubova u igri, nije to još gotova priča. No, zadnjih dana se sve češće spominje Majerov ostanak u Dinamu, uostalom, sam je nedavno rekao u intervjuu da bi se i dalje želio dokazati u Maksimiru. Što opet može značiti da je Majer dobio određena jamstva (iako ih u nogometu ne može biti) da će u idućoj sezoni dobiti više minuta? Ivanušec je, pak, u toj priči najmanje upitan, on ostaje u Dinamu i od njega se očekuje da ove sezone zaigra u punom ‘obujmu’.

Znači, ako će Ademi biti ‘šestica’, onda bi ispred njega mogla igrati dvojica iz ovog trojca, ako Gojak ili Majer napuste klub tada bi Modri sigurno posegnuli za još nekim novim veznim igračem. Ali, nastavi li Ademi kao i dosad, više igrati naprijed, onda bi to moglo otvoriti priliku Kristijanu Jakiću, koji bi tako bio prava alternativa Nikoli Mori. Jakić je više ‘šestica’ nego je to bio Moro, u svakom slučaju, nije često igrao neke druge pozicije u veznom redu, iako se i na njima snalazio.

Mnogi zadnjih dana nude oklade da će upravo Jakić od svih igrača iz Lokomotive (Kastrati, Karačić) biti najveće pojačanje Dinamu, naravno, sve sad ovisi o njemu, kako će se prilagoditi na veći klub i veće zahtjeve. No, odlazak Nikole More svakako bi mu mogao otvoriti vrata momčadi i više prilika. Jer, svi spomenuti igrači, Majer, Gojak i Ivanušec, najmanje od svega mogu igrati njegovu poziciju na sredini terena. Čak i da Ademi bude klasični zadnji vezni, neće igrati baš svaku utakmicu, pogotovo ako u Europi bude više utakmica. Marko Đira odlazi u Lokomotivu pa prave zamjene za Ademija na toj poziciji osim Jakića i nema. Prilika karijere, rekli bismo, za 23-godišnjeg Jakića koji iza sebe ima odličnu sezonu u Lokomotivi.

‘Opipavanje’ tržišta

No, sve to ne znači da u Maksimiru miruju i da ne ‘opipavaju’ tržište. Nije tajna da bi voljeli dovesti još jednog ili dva vezna igrača, upravo zato da se osiguraju ako netko iz aktualnog kadra napusti klub, tada konkurencija ni papirnato ne bi više bila tako bogata. Morin transfer u Moskvu tako otvara nove perspektive onima koji su već u Maksimiru, koji se nadaju da će u sezoni koja slijedi napraviti iskorak.

Jakić je igrač koji je dobio puno pohvala za svoje izvedbe u netom završenoj sezoni, intrigira kako će se snaći u Dinamu. Može li biti nadomjestak za Moru ili će ipak Mamić posegnuti za nekim drugim rješenjima? Gledajući ovu sezonu, Moro je odigrao čak 40 utakmica, zabio je dva gola, asistirao nije nijednom, dok je Jakić u 29 nastupa četiri puta bio strijelac i triput asistent. Po tom učinku Jakić je, dakle, bolji od More, iako treba uzeti u obzir da je Moro igrao utakmice više razine, u Europi, Ligi prvaka, često u ulozi na koju dosad nije navikao. I, kao što smo već zaključili, ne mora značiti da će Jakić iz Lokomotive biti isti i u Dinamu, ali, ako mu se otvori prilika...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 14:12