StoryEditor
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA SN

Problem s Boysima mogao se izbjeći, a potez Zorana Mamića nije baš jasan! Imao je puno bolji izbor

Boysi bi sada, u znak protesta zbog ignoriranje njihovog stava, ponovno mogli ući u bojkot
Autor: Robert ŠolaObjavljeno: 10. srpanj 2020. 17:20

Dinamo je još u veljači imao idiličnu situaciju. Sjajnu europsku jesen iza sebe, izbalansiranu momčad s odličnim spojem afirmiranih igrača i mladih koji tek dolaze, trenera kojeg je svlačionica obožavala i pozitivnu atmosferu među svim navijačima kluba. Možda i previše idilično, pa pomisliš kako imaš pravo na opuštenost. I pokoji krivi korak.
 

Nejasan potez

A onda je krenula serija... Sukob s Bjelicom i igračima po pitanju ‘pandemijskih’ primanja bio je prvi veliki udarac kojim se Maksimir uzdrmao. Je li se s Bjelicom mogao izbjeći teško je reći, pravi odgovor znaju samo Zdravko Mamić i Nenad Bjelica. A njihove su priče bitno različite. Međutim, sukob s igračima nije se smio dogoditi, posebno zato što je svima bilo jasno da će na kraju do dogovora doći. Kao što je i došlo. Ovako je Dinamo brzopletošću izložio igrače ružnim napadima javnosti i navijača. Koji su srećom brzo zaboravljeni.


S Bjelicom prostora za dogovor nije bilo. I opet ćemo ponoviti da samo Zdravko Mamić i Bjelica znaju zašto. Međutim, njegovim odlaskom zatvorilo se poglavlje jedne od najvećih priča u povijesti Dinama. Zatvorilo se na ružan i tužan način, a takvo što sa sobom u pravilu donosi i ozbiljne posljedice. Tek će predstojeći mjeseci do kraja otkriti koliko će biti i teške za klub.


Imenovanje Igora Jovićevića novim trenerom sigurno nije bio najbolji odabir - sada je to jasno i Dinamu i Jovićeviću - ali donekle i razumljivo, jer veliko je pitanje koji bi se ozbiljan trener u tom trenutku prihvatio posla. Što zbog pandemije, što zbog toga što je svatko pametan bio svjestan težine Bjeličine ostavštine. Nestrpljivom Jovićeviću to dakako nije smetalo, a klubu je opet dobro došlo. Bit će sjajno ako prođe, a ako ne, navijači će ga brzo zaboraviti. Što se u konačnici i dogodilo...


Nisu, naime, Bad Blue Boysi u srijedu navečer banuli u klub nezadovoljni Jovićevićevom smjenom. Ni njih za taj čin nije puno briga. Međutim, neprihvatljivo im je vraćanje Zorana Mamića na klupu. Ne žele Boysi bodriti klub kojeg s klupe predvodi trener s nepravomoćnom presudom koja ga tereti da je oštetio Dinamo. Doista, situacija je neuobičajena, nedoživljena na ovim prostorima.


Međutim, nejasan je poprilično bio ovaj potez Zorana Mamića. Zašto se vraća na klupu? Da se vidi na klupi Dinama duže vrijeme njegov bi povratak bio razumljiv, barem donekle. Ali za tri utakmice? Tri revijalne utakmice, koliko god prva od njih bila derbi s Hajdukom. Daleko pametniji izbor bio bi, primjerice, Damir Krznar, koji je već obnašao takvu dužnost i to sasvim solidno. Ovako je Zoran Mamić zbog tri nebitne utakmice izazvao dolazak Boysa te neugodne razgovore u kojima se tražio njegov momentalni odlazak iz kluba. Što se dakako neće dogoditi. No, Boysi bi u znak protesta zbog ignoriranje njihovog stava ponovno mogli ući u bojkot. Što bi donijelo nove mučne mjesece, možda i godine.


Prvi bojkot protiv Mamića Boysi su pokrenuli prije deset godina. Dugo su vodili svoje bitke s klubom, ali promijenili nisu gotovo ništa. Neće ni ovaj put, jer bojkot kluba za koji navijaš besmislen je čin svugdje u svijetu sporta. Postoji dosta načina na koje navijači diljem svijeta izražavaju nezadovoljstvo ljudima koji vode klub, ali bojkot nikome od njih nije izbor. Ne bi trebao biti ni Boysima...


I, eto što je nogomet. U Dinamu je u veljači sve izgledalo idilično, da bi u srpnju došlo do najave - bojkota. I već druge promjene trenera. Opet, nema smisla govoriti o dramatičnom stanju, jer njega u Maksimiru nema. Klub je davno i vrlo čvrsto stao iza braće Mamić, pa će stati i sada. S argumentima da im ništa nezakonito još nije dokazano, a da s druge strane klub nikada nije imao bolje rezultate, bolje igre u Europi, veći budžet, više reprezentativaca u svlačionici i u omladinskom pogonu, pa na kraju i veći broj pretplatnika i gledatelja, barem na europskim utakmicama. Sve to s neupitnim potpisom Zdravka Mamića. I svaki od tih argumenata stoji, što god tko mislio o tome.
 

Problem bojkota

A atmosfera? Narušena je i to jako. Što je iznimno loše za igrače kojima će trebati podrška. Koji se u svom gradu trebaju osjećati poželjno i lijepo. No, nije li narušena atmosfera bila i prije dolaska Bjelice, kada je Dinamo trenere mijenjao kao na traci? Bjelica je to u samo nekoliko mjeseci ne samo promijenio, nego i potpuno okrenuo. Radom i rezultatima. Ako je mogao Bjelica, zašto ne bi i Matjaž Kek, trener koji neupitno ima i težinu i vrijednost u svijetu nogometa. Barem jednaku kakvu ima i Bjelica. Posloži li Kek svlačionicu na pravi način, zaboravit će se mnogi od ovih potresa.


Ostat će, doduše, mogući problem Boysa i najavljenog bojkota. E, to Dinamu doista nije trebalo. Atmosfera na stadionu nije ista s Boysima i bez njih. A s malo više mudrosti i taj se problem mogao izbjeći. Atmosfera u klubu i oko njega previše je važna za konačni rezultat, o njoj se trebalo voditi više računa. Dinamo se barem u protekle dvije godine mogao uvjeriti u to...

Linker
17. srpanj 2020 18:40