Gdje ćemo sljedeće sezone pratiti HNL?

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
GDJE ĆEMO GLEDATI HNL?

Spašavanje posla desetljeća i bitka za najgledaniju ligu: Evo tko sve ulazi u ‘derbi‘ za HR nogomet

Šveđani nisu odradili posao, a najjači igrači na našem medijskom tržištu čekaju da tvrtka - propadne
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. siječanj 2022. 09:55

Televizijska prava vruća su tema HNS-a i HNL-a jer tvrtka sa sjedištem u Londonu Endorphin Magine LTD nije uplatila bankovna jamstva, te su klubovi u totalnoj neizvjesnosti. Kao zadnji rok u kojem su trebali garancijama potvrditi ozbiljnost posla utvrđen je 26. siječnja, međutim, HNS im je još jednom išao na ruku, te je sada napravljen novi dogovor. Endorphin Magine ne mora, zacijelo niti neće, dati bankovna jamstva, nego je pristao na tri termina u kojima se obvezao uplatiti kompletan iznos za sezonu 2022./23. prije njezina početka. Dakle, do 15. veljače dužni su podmiriti prvu ratu od 2,5 milijuna eura, drugu do 15. ožujka, a treću do 15. travnja, brojke za drugi i treći obrok nemamo.

Ako do 15. veljače ne sjedne na račun prvi novac, najavljeno je da će ugovor biti raskinut i HNS će objaviti novi natječaj. To nije dužan, ima pravo izravnom pogodbom odabrati nositelja TV prava, no u Savezu kažu da će i dalje biti transparentni i svima zainteresiranima dati šansu.

Endorphin Magine već je potrošio 700-800 tisuća eura na ovu priču, između ostaloga angažiravši najjaču odvjetničku kuću u Londonu, te se u HNS-u nadaju da se neće povući. Međutim, novčane garancije nisu dostavili šest mjeseci prije stupanja na snagu TV prava 1. srpnja 2022. godine, što je bio prvi rok, neće ih dati niti do produženoga 26. siječnja, pa to što se mnogi boje da bi posao od 103 milijuna eura mogao propasti nimalo ne čudi.

I 70 posto bilo bi dobro

U svibnju 2020. godine HNS je Endorphin Magine LTD odabrao kao pobjednika na tenderu za televizijska prava koja se odnose na HNL, ali i na futsal, ženski nogomet i pojedine reprezentacije. I kasnije sklopio ugovor na deset godina za otprilike deset milijuna eura po sezoni. Ujedno, dobili su i mogućnost da sami nađu glavnog sponzora HNL-a. Dosad ni o čemu nisu izvijestili, niti tko će prenositi utakmice, niti tko će biti naslovni sponzor, niti su dali garancije. Prošlo je 20 mjeseci.

Ako to i službeno padne u vodu, hoće li se raditi o fijasku HNS-a i šteti za klubove? Oni su odabrali tog partnera, s njima imali sastanke, dopredsjednik Damir Mišković pobirao je zasluge zato što ih je spojio s Kućom nogometa, no sve ovisi koliko će na kraju prvoligaši inkasirati. Ukoliko bi to bio sličan novac ne bi se radilo o debaklu, nego dobrom poslu. Koliko god bi u prvom času za HNS to neugodno zazvučalo i bio bi izvrgnut kritikama.

Nije lako vjerovati da će na stolu biti baš takve svote. Čak i sedamdeset posto bi bio veliki skok jer dosadašnja TV prava, koja od 2019. do ove 2022. godine ima VOX-nogomet, a distribuirao ih je do Arena Sporta, osiguravala su prvoligašima tek 16 milijuna kuna godišnje za cijelu ligu. Prema informacijama od ljudi iz HNS-a, vlasnici su u isto vrijeme uprihodili triput više, dakako, imali su i troškove, pa je već u tom razdoblju realna težina HNL-a bila oko 45 milijuna kuna godišnje, cirka šest milijuna eura, a objektivno je da raste, pogotovo u ovo doba inflacije…

Nisu kupili za sebe

Zašto Endorphin Magine nije napravio posao? Očito se nisu uspjeli dogovoriti s televizijama u Hrvatskoj koje bi od njih preuzele prijenose. Zato što su oni samo posrednici koji su uzeli HNL, a da nisu znali tko će je emitirati. Nisu je kupili za sebe jer nisu osnovali vlastitu televiziju. Dobili su puno vremena i još uvijek pregovaraju s pojedinim potencijalnim partnerima, međutim, najjači igrači na hrvatskoj sceni United Media i Arena Sport, dojam je, navijaju da britansko-švedska tvrtka propadne. Ako im je rezon - zašto bismo dali njima novac za prijenose kad ih kasnije možemo za manje uzeti od HNS-a, kako reći da nisu u pravu!

Ispred Lige prvaka

Oni su se, ali ne samo oni, već javili HNS-u s jasnom namjerom da sudjeluju na ponovljenom natječaju. Na prvom je bilo sedam tvrtki.

- Svih šest koji su “igrali” prvi put, plus jedan novi akter iz inozemstva, zainteresirani su za drugi tender ako do njega dođe - kazao nam je izvor iz HNS-a, doduše i ustvrdio:

- Spremni su dati sličnu ponudu ovoj s kojom je Endorphin Magine pobijedio.

To ćemo vidjeti… HNL je trenutačno najgledanija Liga na Arena Sportu. Ispred Lige prvaka. Kako su brojni mediji u Hrvatskoj u srpskom vlasništvu, na djelu je “srpski derbi” za hrvatski klupski nogomet. Vlasnik Arena Sporta je Telekom Srbija, iza kojeg je država predsjednika Aleksandra Vučića, a ponudu je i tada i sada će na stol staviti i United Media jednog od najbogatijih Srbina Dragana Šolaka, odnedavno vlasnika engleskog Southamptona i Vučićevog oponenta, a koja ima Novu TV i Sportklub. Kako u Hrvatskoj, osim HNTV-a, koji nema financijsku moć, ali bi se rado ugradio u dio priče da nešto prenosi, nema sportske televizije zainteresirane za otkup koja bi bila u hrvatskom vlasništvu, jasno je da će na nekim kanalima od ta dva i biti. U potpunosti ili dijelom. Kupili to od Endorphin Magine ili HNS-a.

image

Dragan Šolak, vlasnik United Grupe

GLYN KIRK Afp

Odgovora je malo

Arena Sport je ponudama koje su nadmašive sve dosad poznato uzela najbolje od nogometa, od sljedeće sezone ima i Premier ligu i zato je United Media jako zainteresirana da uzvrati udarac s HNL-om. Ako bi se razvilo licitiranje, bile bi i veće cifre. Kao pretendenti spominju se i tvrtke iz Slovenije, Švicarske, Italije…

Zašto HNS daje produljenje rokova Endorphin Magine? Možda zato jer je svjestan da druge ponude neće biti ni približno tako dobre, pa je spreman čekati do krajnje granice da se oni ipak dogovore s televizijama u Hrvatskoj kojima bi preprodali prava, a u igri se možda, barem za pojedine derbije, pojavi i HTV, pogotovo ako se umiješa politika? Ili stoga što iza Endorphin Magine stoji netko dovoljno moćan tko u tome vidi svoj interes?

Pitanja je puno, odgovora zasad malo. Jedno je i hoće li Endorphin Magine morati platiti “penale” ako ne ispuni potpisane obveze. Ugovor je tajan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:32