Sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
HAJDUKOV MERCATO

Propada veliki transfer Hajdukovog dragulja, Talijanu otvorena vrata, a Diamantakosa čeka - prodaja!

Bolje upućeni kažu da mu je slika već okačena iznad mjesta koje ga čeka u svlačionici.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. srpanj 2021. 11:03

Što slijedi na mercatu za Hajduk ovog ljeta? Osim glavnog cilja, prodaje Vuškovića, trebat će ostvariti i manje transfere, riješiti se ugovora igrača koji nemaju značajnu minutažu, ali bitno opterećuju proračun. Među takve ulaze Diamantakos, Jairo i Posavec, tri igrača koji su dovedeni sa ulogom nositelja momčadi, ali već dulje vrijeme nisu u prvom planu. I neće biti, što je još teže za priznati, ali je činjenica. Od zime sva trojica igraju rijetko ili nikako u službenim dvobojima, a dovedeni su (i plaćeni) da budu glavne zvijezde kluba.

Tercet je svojevremeno bio najveći ponos tadašnjih sportskih direktora koji su njihovim angažmanima najavljivali bolju budućnost.

image
Jens Gustaffson
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

Danas je Posavec pričuva Kaliniću, ali ima ugovor još dvije szeone. Još od zime Hajduk pokušava posuditi Posavca, poslati ga u neki klub gdje će braniti, jer preskupo je da sjedi na klupi, a tek mu je 25 godina. Diamantakos je došao prošle godine, potpisao ugovor do 2023., ali nije pružio gotovo ništa u prvoj sezoni igranja za Bijele. Istina, borio se sa ozljedama, ali ostao je na kraju učinak od dva pogotka u 19 prvenstvenih nastupa. S obzirom i na igre tijekom priprema, Diamantakosa će Hajduk uporno pokušavati transferirati ovog ljeta, jer Grk nema mjesta u prebukiranom napadu. Druga špica umjesto Livaje njegova je pozicija, ali teško će i do klupe, a kamo li minutaže. Pored Posavca i Diamantakosa na Poljudu se već dulje vrijeme trude pronaći klub i za Jaira.

Zasada neuspješno, ali morat će se požuriti jer Brazilcu sljedeće ljeto ističe ugovor sa Hajdukom. Dok ne postane slobodan igrač može se i skromna odšteta uzeti, jer milijunske svote iz prošle godine daleka su prošlost. U ovom trenutku zbog ozljede Kačaniklića Jairo je pričuvna opcija na krilu, ali da se pojavi kupac sa ponudom, u Hajduku ne bi oklijevali.
Tri "teškaša" mora Nikoličius riješiti, jer nema smisla da mu na klupi ili čak izglednije na tribinama sjedi tercet kojeg mjesečno plaća više od 500.000 kuna.


Uostalom, lako je prodavati igrače iz omladinske škole, ali godinama se na Poljudu muče kako prodati iskusnog stranca sa kvalitetetnim, jakim ugovorom.


Upravo su takvi Jairo i Diamantakos, a Posavec ulazi u kategoriji "jakih ugovora". Na izlaznim vratima je i Jakoliš, ali njegov ugovor je minorno klupsko opterećenje u odnosu na spomenuti tercet.


Sa priprema se u Split vratio 31 igrač, ali Sentić je već produžio na posudbu u Varaždin, juniori će u svoj pogon, a još će neki poput Šarića izgledno na posudbu, riješit će se kadar, ali tri prioriteta su istaknuta.


U rubrici "dolasci" stoji podvučeno ime Marca Fossatija. Bolje upućeni kažu da mu je slika već okačena iznad mjesta koje ga čeka u svlačionici. Fossati je trenutno prvi igrač kojeg će Hajduk angažirati pred početak novog prvenstva. Povratnika na Poljud, 28-ogodišnjeg Talijana, čeka ugovor na tri sezone i velika odgovornost u sredini terena. Fossatija Nikoliius drži kao temeljnog igrača i zato se vrlo brzo očekuje realizacija njegovog povratka. Sa Fossatijem bi se zaokružio prvi val dolazaka, krenulo u sezonu i shodno viđenom na startu, krenulo u potencijalne nove angažmane. Ali, kao i većini europskih klubova, prodaja je na prvom mjestu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 12:03