Navijači su na tribinama jedni do drugih, bez maski...

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IMAJU LI MJERE SMISLA?

HNL i korona na tribinama: Svi se stišću, nema maski. Treba li to ukinuti? Ili biti restriktivniji...

Neke države su rigoroznije, ali ima klubova u Hrvatskoj kojima ni ukidanje ne bi donijelo boljitak.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. veljača 2022. 06:37

Po aktualnim mjerama našeg Stožera, zaduženog za borbu s pandemijom, na hrvatskim stadionima smije biti popunjeno samo 40 posto pojedine tribine. Naravno, uz predočenje COVID potvrda.

E sad, koliko to pravilo zapravo ima smisla u situacijama koje gledamo na HNL stadionima?

Prvo, na nekim od naših devet prvoligaških stadiona teško da ćemo doživjeti utakmicu s maksimalno popunjenim kapacitetom, čak i do tih 40 posto. Jer, i kad nema ograničenja, rijetko na njima gledamo više od nekoliko stotina ljudi. A opet, imamo utakmicu u Velikoj Gorici, gdje na susretu Gorice i Hajduka dođe više od 2.000 gledatelja. Bilo bi ih vjerojatno i više da ih je smjelo biti više, ali svako ograničenje zvuči nepotrebno ako se svi oni koji su na tribinama stišću jedni kraj drugih. Primjerice, na gostujućoj tribini najvatreniji Hajdukovi navijači stajali su i navijali na jednom kupu, naravno, bez zaštitnih maski, a i na glavnoj tribini svi su sjedili bez posebnog razmaka želeći se pozicionirati što bliže sredini. U redu, manje je ljudi, pa se i virus manje širi, međutim, mnogi se pitaju treba li takva ograničenja ukinuti ili, ako već postoje, treba li ih onda drastičnije provoditi.

Na snazi je ta odredba o 40 posto kapaciteta od početka godine, što se nogometa tiče, od starta ovog dijela sezone. Ipak, vjerujemo da će s dolaskom ljepšeg vremena i prolaskom još jednog vala pandemije doći do ukidanja nekih mjera, pa i tog ograničenja, te da ćemo u završnici sezone imati popunjenije tribine i kulise kakve zaslužuje sve bolji i neizvjesniji HNL. Iako, kažemo, nekima ni ukidanje te mjere neće donijeti pomak po tom pitanju.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

No, treba reći i da nije HNL jedini s ograničenjem publike na stadionama, naprotiv, mnoge države i lige puno su restriktivnije. Recimo, u njemačkoj Bundesligi, na svakom stadionu može biti popunjeno 25 posto mjesta, ali maksimalno do 10 tisuća. Također, na snazi je 2G+ sustav, odnosno, svi gledatelji moraju biti cijepljeni s tri doze cjepiva, a ako su cijepljeni s dvije doze, moraju imati negativan test. Obvezne su i maske za sve gledatelje.

Francuzi od 1. siječnja dopuštaju svega 5.000 ljudi na svojim stadionima, bez obzira o kolikom se ukupnom kapacitetu radilo, a u Italiji je otvoreno 50 posto kapaciteta. Vrlo su rigorozni Slovenci, na tamošnjim prvoligaškim utakmicama maksimalan je broj 750 ljudi, na manjim stadionima i manje, uz obvezan razmak od najmanje jednog metra između gledatelja. Za to su vrijeme Englezi i Španjolci dopustili otvaranje maksimalnog kapaciteta stadiona. Tako su španjolski mediji nedjeljnu utakmicu Barcelone i Atletica najavljivali kao prvu nakon dugo vremena koja bi se mogla igrati pred prepunim Camo Nouom. Španjolska vlada od Nove godine je odlučila ukinuti ograničenja, ali su još lokalne vlade pojedinih regija mogle same odlučiti hoće li to prihvatiti ili će ostati pri ranijim restrikcijama. Utakmice Premierhipa također više nemaju ograničenja što se broja gledatelja tiče.

Linker
15. kolovoz 2022 06:30