VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
LEGENDA KLUBA

Rekorder i junak: ‘Pričalo se da hajdukovci nakon poraza nisu tri-četiri dana smjeli izaći na ulicu...‘

‘Bila je to jedna od naših klasičnih sezona iz toga doba, teška borba za ostanak, besparica...‘
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 18. listopad 2020. 13:22

U povijesti međusobnih okršaja Hajduka i Šibenika u okviru HNL-a Splićani su bili prilično uvjerljivi. Na Poljudu je gost sa Šubićevca od samostalnosti Hrvatske u 21 utakmici ostao neporažen tek pet puta, tri puta su izvukli bod, a svakom navijaču Šibenika trajno će ostati urezane u memoriju jedine dvije pobjede.


Prva je stigla milenijske 2000. kada je bilo 2:1 za goste, uz prekid zbog utrčavanja Torcide na teren, a druga friškija 2009. godine kada je Ermin Zec svojim golom donio drugi trijumf Šibenčanima. U toj milenijskoj godini junak šibenske pobjede bio je Klaudio Vuković. Brzonogi napadač zabio je dva gola i svojoj momčadi donio velika tri boda.

Rušili Hajduk pa Dinamo

- Ha, kako se ne bih sjećao. Istina, prošlo je već 20 godina od tada, ali sjećanja su još svježa - kaže nam Klaudio, koji je tada imao 25 godina, a danas dva desetljeća kasnije nalazi se u stožeru Šibenika kao pomoćnik Krunoslava Rendulića.
- Bila je to jedna od naših klasičnih sezona iz toga doba, teška borba za ostanak, besparica. Imali smo, istina, dobru momčad, ali borba za ostanak nam je bila suđena gotovo svake sezone. S druge strane Hajduk koji se borio za titulu s vječnim rivalom Dinamom, super jaka momčad s Lekom, Pletikosom, Vučevićem, Baturinom i drugima. Na klupi im je bio Ivica Matković, naš bivši trener. Mi smo kolo prije kiksali protiv Osijeka, izgubili smo na Šubićevcu, a slijedili su okršaji sa Hajdukom u Splitu i Dinamom kući. Praktički smo jednom nogom bili drugoligaši. Ali, proradio je šibenski dišpet, pobijedili smo Hajduk, potom i Dinama i s tim bodovima smo osigurali ostanak u prvoj ligi. Evo, sada nam je istovjetan raspored, od Osijeka smo izgubili prošlo kolo pa ako se povijest ponavlja na redu je naša pobjeda protiv Hajduka. A iduće kolo dolazi nam Dinamo - kao da mantra Vuković.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

No, vratili smo se još jednom na taj travanjski ogled 2000. godine na Poljudu.
- Splićani su bili veliki favoriti, računali su sigurno na te bodove ključne u borbi za prvaka. Ali, mi smo došli na sve ili ništa. Nije Hajduk bio tako loš ali mi smo ih iznenadili našim gardom.

Predsjednik se ne sjeća...

Sjeća se naravno Vuk golova.
- Prvi sam zabio iz slobodnjaka s 20 metara, a drugi iz kontre. Iz drugog, ma trećeg plana došao je stoper (Budanović op.a.) i dao mi povratnu loptu i bila je lagana realizacija.
Podsjećamo, na golu Hajduka bio je tada Stipe Pletikosa, a dolje potpisani autor je i sam svjedočio da je Vuković osim dva gola imao još par zicera.
- Mogao sam zabiti barem još jedan i kompletirati hat-trick, to bi bila još veća priča. Ali, Pletikosa je obranio čudesno neke lopte, neke sam promašio. No, i svakako je ispalo dobro, ma super, nezaboravno. Sjećam se kako su nas dočekali navijači na Šubićevcu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Radost pobjede nije umanjila ni reakcija Torcide koja je desetak minuta prije kraja uletjela na teren.
- Nije bilo ugodno, ali moram reći da navijači Hajduka prema nama igračima iz Šibenika nisu imali ništa, nikakve loše namjere, već su njihove mete bili domaći igrači. Kasnije se pričalo da nogometaši Hajduka nisu smjeli izaći u grad tri, četiri dana jer je Torcida bila toliko ljuta… A mi smo iduće kolo srušili i jaki Dinamo s Bišćanom, Cvitanovićem i ostalim zvijezdama. Bili smo u euforiji…
U momčadi Hajduka tu utakmicu igrao je Josip Bulat, koji je sada Klaudiju predsjednik na Šubićevcu.
- Da pitate predsjednika sjeća li se te utakmice, vjerojatno bi vam rekao da se ne sjeća ha, ha. Kad je izgubio, jasno...
Pitamo Vukovića može li danas Šibenik ponovno iznenaditi Splićane na Poljudu?
- Realno, Hajduk je veliki favorit, posebno nakon poraza od Gorice. Oni će se mobilizirati maksimalno. Ali jednim čvrstim gardom, koncentracijom i uz ponešto sreće, bez koje nema ništa, sve je moguće, zašto ne. Imamo mi svojih aduta. No, morate znati da Hajduk svake godine juri i razmišlja o tituli, da imaju proračun 150 milijuna kuna, a Šibenik 5 milijuna, kuna naravno. Kada tako gledamo nemamo šta tražiti u Splitu, ali nije baš tako. Ali, zato je nogomet zanimljiv, da David ponekad sruši Golijata…

Stigli su novi vjetrovi

Tko bi mogao “glumiti” Vukovića u nedjelju?
- Ima Šibenik nezgodnih napadača za tranziciju, recimo Prince, pa ovaj mali Kolumbijac Yefferson. Deni Jurić je teškaš, ali ne zaboravimo Raka, iskusnog igrača koji uvijek može nešto složiti.
Klaudio je uvjeren da će Šibenik ove sezone ostati u ligi.
- Smatram da su najteže godine iza nas, da je pretvorbom kluba prije par godina napravljen ključni korak ka boljoj budućnosti kluba. Sada je Šibenik pred prodajom, novi vlasnici iz Kolumbije donose nove vjetrove, veći profesionalizam, kapital. Ovo je sada nešto što sliči na klub. Ali, najvažnije je prvu godinu nakon dugog izbivanja ostati u ligi.

Htjela ga je Barcelona, otac je također Šibenikova legenda

Klaudio Vuković je s 213 “kapica” i 50 pogodaka Šibenikov rekorder po broju nastupa i postignutih golova u 1. HNL. Za momčad sa Šubićevca debitirao je sa 16,5 godina ratne 1991. na turniru Slobodna Hrvatska. U karijeri je igrao još za Osijek i Samobor te u Izraelu gdje ga je trenirao poznati trener Avram Grant, negdašnji manager Chelseaja. No, manje je poznato da je 1994. godine Vuković završio u Barceloni. A, zanimljiva je i njegova priča koja bi danas imala prizvuke senzacije.
- Zapravo Barcelona je došla po jednog igrača Dinama na Maksimir. Šibenik je igrao protiv Modrih, a ja sam odigrao odlično tu utakmicu. Poslije utakmice došli su mi ljudi iz Barcelone i ponudili da dođem u njihovu B momčad. I, tako sam usred sezone otišao 20 dana na Camp Nou, u njihovu B momčad. Malo prije toga višegodišnji ugovor s Blaugranom potpisao je Goran Vučević, a u to vrijeme mogla su igrati samo 3+1 stranca. Tu je u B momčadi Barcelone bio baš Vučević i još dva Skandinavca, a u prvoj momčadi Laudrup, Stoičkov, Romario, Koeman. Vodio ih je Johan Cruyff. Budući da je bilo nemoguće upasti u takvo društvo, uprava kluba je Vučeviću ponudila opciju posudbe u Oviedo što je on odbio, a tako bi se meni oslobodilo mjesto za B ekipu. I, tako, umjesto na Camp Nou vratio sam se u Šibenik - priča Klaudio, čiji otac Rade je također Šibenikova legenda, s 300 nastupa i 150 golova. (dt)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 21:14