RESTRIKCIJE

U Srbiji uveli postrožene koronamjere, od utorka gotovo ništa neće smjeti raditi nakon 21 sat

Srbijanska vlada je na hitnoj sjednici donijela uredbu o ograničenju radnog vremena
 Oliver Bunic/AFP

Idućeg tjedna možemo očekivati povećanje broja oboljelih od covida-19, upozorio je u nedjelju član Kriznog stožera srbijanske vlade Branko Tiodorović, naglasivši da najveći broj zaraženih i dalje ima Beograd, a razlog su noćni klubovi, izlasci i zabave.

"To su glavna žarišta. Misli li itko na zdravstvene djelatnike, na svoje najmilije? Ceh plaćaju stariji, ako mladom čovjeku virus ne naškodi, može to učiniti nekom starijem", rekao je Tiodrorović za beogradski Blic.

Ocijenivši da postupni pad ovisi samo o ponašanju građana, Tiodorović je upozorio da su i dalje "najveći problem oni koji ignoriraju apele i odlaze na zabave "i u noćne izlaske, svakako bez poštivanja mjera jer se ne nose maske niti se drži fizička udaljenost".

Njegova je izjava objavljena nekoliko sati nakon hitne sjednice srbijanske vlade na kojoj su donesene pooštrene mjere za tu državu.

- Od utorka 17. studenoga, u periodu od 21.00 do 5.00, neće moći raditi ništa osim ljekarni, benzinskih crpki i servisa koji se bave kućnom dostavom hrane, stoji u uredbi vlade.

- Počevši od 17. studenoga do 1. prosinca 2020. godine, radno vrijeme ugostiteljskih objekata, prodavaonica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, kazališta i kina, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radnog vremena ljekarni, benzinskih crpki u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5 sljedećeg dana - navodi se u uredbi.

Srbija već nekoliko dana uzastopce ima po više od 3.000 novozaraženih na dnevnoj razini, a Krizni stožer upozorio je ranije ovog tjedna da su neophodne dodatne mjere, ali se očekuje da taj prijedlog postane i politička odluka, nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio da treba dati šansu da građani promijene ponašanje.

Na pitanje "hoće li biti zatvoreni inkubatori zaraze - noćni klubovi, kafići i restorani", Vučić je 7. studenog tijekom posjeta gradilišu covid bolnice u predgrađu Beograda rekao da će "tim ljudima dati još jednu šansu, dva-tri dana da se poprave".

Srbija je u subotu imala najveći broj zaraženih koronavirusom na dnevnoj razini od početka epidemije - 3.822, a službeno je bilo prijavljeno još 17 umrlih.

Najviše novozaraženih bilo je u Beogradu - 1692 ili 44 posto, slijede Novi Sad (202), Kragujevac (145), Niš (130), Valjevo (107), Kraljevo (75), Šabac (61), Bor (57), Bačka Palanka (49), Loznica (42) i Vrbas (41).

Srbija bi do kraja dana mogla proglasi nove mjere i ograničenje, a prema dosadašnjim najavama najizvjesnije su dvije - dodatna ograničenja rada kafića i klubova, te obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru.

Za sada je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru i obveza nošenja maski u zatvorenom, te u javnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:02