Rožman i Gattuso
 AFP
KAKVA NEOBIČNOST

S kime će Rožman napasti hajdukovce u svojoj već 50. utakmici? Samo dvaput je u 14 mjeseci ovo napravio!

U 50 dvoboja u “eri Rožman” Rijeka je imala 48 različitih udarnih postava
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 05. prosinac 2020. 17:07

U prošlonedjeljnoj utakmici na Rujevici, trener gostiju Nenad Bjelica na travnjak je izveo istih 11 igrača koje je na travnjak poslao od prve minute i četiri dana ranije u odgođenoj utakmici protiv Istre 1961 u Puli. I ne samo to, osječki strateg istu je udarnu postavu izabrao i u kolu prije toga, pretprošle subote protiv Dinama.

Trener Rijeke Simon Rožman u ova turbulentna vremena, kada mu svakih nekoliko dana otpadne jedan prvotimac zbog simptoma bolesti COVID-19 ili ozljede, a tijekom tjedna ima i europski test, tako si nešto ne može priuštiti.

- Da nismo bili spremni za sve scenarije, sigurno bi netko od nas iz stožera ili igrača završio na psihijatriji. Pitaju me ljudi zašto sam nasmijan, što mogu reći nego - dobra volja je najbolja. Treba gledati samo pozitivno i iz ove situacije izvući maksimum - poručio je Rožman u najavi dvoboja s Real Sociedadom.

Prošlo je više od 14 mjeseci otkako je slovenski strateg preuzeo klupu Rijeke od Igora Bišćana, bio je 23. rujna 2019. kad je HNK Rijeka službeno potvrdila tu informaciju. Utakmica u San Sebastianu bila je točno 50. utakmica u Rožmanovoj riječkoj eri, s time da u prvom ogledu s Varaždinom pet dana nakon ustoličenja zbog kazne nije mogao voditi momčad, već je to činio njegov pomoćnik Aleš Kačičnik. U tih 50 utakmica od Rožmanova dolaska, Rijeka je u samo dva navrata ponovila udarnu momčad. I to oba puta u dvije uzastopne utakmice.

Prvo je Rožman ponovio istih 11 u dvobojima 5. i 9. veljače s Dinamom u Kupu i Slavenom Belupom u prvenstvu. Obje je utakmice Rijeka dobila kod kuće rezultatom 1:0. Osam mjeseci kasnije sve se ponovilo. Rožman je 1. listopada u Kopenhagenu na travnjak izveo momčad u sastavu Nevistić - Capan, Velkovski, Smolčić - Tomečak, Gnezda Čerin, Pavičić, Lončar, Štefulj - Andrijašević - Kulenović, koja je u glavnom gradu Danske slavila s 1:0 i plasirala se u skupinu Europske lige. Tri dana kasnije isti ti igrači u malo drugačijoj formaciji počeli su ligaški dvoboj sa Slavenom Belupom na Rujevici i slavili s 2:0. Kad može ponoviti momčad, Rožman pobjeđuje...

U 50 dvoboja u “eri Rožman”, Rijeka je imala 48 različitih udarnih postava, a u njima je participiralo ukupno 38 različitih igrača. Najčešći starter bio je Andrijašević, 38 puta, koji je u prvoj postavi odradio 76 % Rožmanovih dvoboja.

Što Rožman sprema za svoju 50. utakmicu na klupi Rijeke, koja ga čeka u nedjelju na gostovanju kod Hajduka, vjerojatno ne zna ni sam. U ovom ludom ritmu priprema utakmicu po utakmicu, tako da se do petka nekom dubljom analizom splitske momčadi nije ni bavio. A ionako do danas nije mogao ni znati na koga će od igrača uopće moći računati za Poljud, jedino je mogao biti siguran da mu u veznom redu neće biti kažnjenog Domagoja Pavičića i ozlijeđenog Adama Gnezde Čerina, članova pobjedničke jedanaestorke iz Kopenhagena.

S Hajdukom Rožman na klupi Rijeke dosad ima isključivo lijepa sjećanja. Triput je prošle sezone igrao protiv Splićana u prvenstvu i ostvario sve tri pobjede. Prva, 1. prosinca 2019., bila je spektakularna, slavila je Rijeka s 4:0 golovima četiri različita strijelca. Potom je na Dan žena 8. ožujka ove godine Rijeka slavila s 2:0 na Rujevici te na kraju 19. srpnja opet na Poljudu u šokantnom okršaju s 3:2. Samo su trojica igrača Rijeke bili starteri u sva ta tri dvoboja. Antonio Mirko Čolak, koji je od ove sezone član PAOK-a te Tibor Halilović i Franko Andrijašević. Obojica su igrala u Baskiji, valjda će u tom statusu “spremnih” ostati i do nedjelje...

Utakmice u udarnih 11 od dolaska Rožmana

38 - Andrijašević
35 - Lončar
34 - Smolčić
33 - Escoval
31 - Čolak
29 - Halilović, Velkovski
28 - Tomečak
27 - Štefulj
24 - Pandur
23 - Lepinjica
21 - Galović
20 - Capan, Gorgon, Pavičić
14 - Murić
13 - Nevistić
12 - Braut, Prskalo
11 - Gnezda Čerin, Raspopović, Župarić
9 - Kulenović
6 - Acosty, Kvržić, Menalo
5 - Punčec
4 - Galešić, Puljić
3 - Mamić, Yateke
2 - Anastasio
1 - Arsenić, Iglesias, Nwokolor, Travaglia, Turčin, Vuk

Jedine dvije postave koje je Rožman ponovio u svom mandatu

5. veljače Dinamo i 9. veljače S. Belupo
Pandur - Escoval, Velkovski, Smolčić - Tomečak, Lepinjica, Lončar, Halilović, Štefulj - Andrijašević, Čolak

1. listopada Kopenhagen i 4. listopada S. Belupo
Nevistić - Capan, Velkovski, Smolčić - Tomečak, Gnezda Čerin, Pavičić, Lončar, Štefulj - Andrijašević - Kulenović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:45