TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
SUSRET VISOKOG RIZIKA

Sada je jasno, Šibenik će od jutra biti blindirani grad! ‘Sve je dogovoreno u suradnji s policijom‘

Na Šubićevcu tvrde da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, još manje o bojkotu navijača Hajduka
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 15. listopad 2021. 14:49

Šibenik i Hajduk u nedjelju u 17.30 igraju svoj derbi, a odluka vodstva šibenskog kluba da se za zapadnu tribinu na stadionu na Šubićevcu prodaju ulaznice ekskluzivno za stanovnike Šibensko-kninske županije, a ne i ljubiteljima nogometa, čitaj Hajduka, iz preostale tri dalmatinske županije, izazvala je određena čuđenja, protivljenja, pa i osudu.

Kada smo nazvali predsjednika Šibenika Juru Zoričića, on nas je zamolio da umjesto njegove izjave prenesemo već pripremljeno objašnjenje. Iz Šibenika tvrde da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, još manje bojkotu navijača Hajduka da dođu na Šubićevac i podrže "bijele", već o ustaljenoj proceduri, koju je nogometni klub iz Krešimirova grada kao domaćin dužan poštivati i koju je dogovorio u suradnji sa šibenskom policijom.

"HNK Šibenik s.d.d. je kao klub-organizator utakmice po članku 12. Propozicija HT Prve lige 2021/22 dužan osigurati odvojeno područje na tribinama (najmanje 5% ili do 5%) za gostujuće navijače. Zbog velikog interesa odlučili smo cijelu tribinu Istok kojoj je maksimalni kapacitet 638 mjesta pustiti u prodaju, dok je na sigurnosnom sastanku s predstavnicima MUP-a odlučeno da se sektor F (48 mjesta) izuzme iz prodaje zbog sigurnosne zone. U online prodaju namijenjenu samo gostujućim navijačima pušteno je 590 ulaznica, a gledajući na maksimalni kapacitet (Zapad + Istok) koji je pušten u prodaju dolazimo do podatka da je čak 17% kapaciteta pripalo gostujućim navijačima", ističe se u priopćenju.

Podsjećaju da je kapacitet istočne, tradicionalno gostujuće tribine, od zadnje kup utakmice s Hajdukom, a koja se igrala prije pandemije uz gledatelje, smanjen s 1200 na 638 mjesta, jer su u skladu s pravilnikom o licenciranju HNS-a ugradnjom brojača registrirali samo sjedeća mjesta, dok stajaća mjesta više ne postoje. Tvrde kako "nikako ne stoje tvrdnje da je HNK Šibenik kao organizator utakmice diskriminirao navijače Hajduka iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske ili bilo koje druge županije" jer su svi oni imali pravo i mogućnost kupiti ulaznice za sektore na tribini Istok koja je predviđena za gostujuće navijače. Njima je, dakle, onemogućena kupnja ulaznica samo za tribinu Zapad.

"Takva oduka donesena je u dogovoru sa šibensko-kninskom policijom isključivo iz sigurnosnih razloga. Na taj način pokušao se izbjeći izravni, ili bliski, kontakt suprotstavljenih navijačkih skupina na istoj tribini, što bi moglo ugroziti sigurnost svih gledatelja. Klubovi organizatori prema zakonu su dužni procijeniti mogućnost izbijanja nereda i nasilja na sportskom natjecanju te poduzeti mjere radi njihova sprečavanja i suzbijanja, što je u Klub u suradnji s MUP-om RH i napravio", dodali su.

Iz Šibenika podsjećaju da su "na vrijeme i transparentno obavijestili sve gostujuće navijače o sektoru stadiona za koje im je dozvoljeno kupiti ulaznice, a kojih se gostujući navijači nakon rasprodanog Istoka, u ovom slučaju gostujuće tribine nisu pridržavali." Zato im, poručuju, strašno smetaju pojedini napisi o diskriminaciji navijača Hajduka, jer "to nam nije nikad bila niti ideja, niti misao vodilja u organizaciji ovakve sportske priredbe, koja ima svoje stroge sigurnosne standarde i kojih se moramo pridržavati da sve protekne u najboljem redu".

Ukratko, susreti dvaju dalmatinskih prvoligaša, kad se igraju utakmice u Šibeniku, predstavljaju susrete visokog rizika.

Takav tretman dvoboji šibenskih i splitskih igrača dobili su na temelju niza događaja kada je dolazilo do žestokih sukoba navijača dvaju klubova. Zato se može najaviti da će već od jutra u nedjelju Šibenik praktično biti blindirani grad kako bi se izbjegle eventualne tučnjave i uopće neredi, ne samo na stadionu nego - kako se događalo - i na šibenskim ulicama, pa i na prilazima Šibeniku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 10:22