NIKSA STIPANICEV/CROPIX
VRUĆA TEMA

Šibenik se oglasio nakon odluke koja je izazvala polemike: ‘Nismo diskriminirali navijače Hajduka...‘

‘Takva odluka donesena je u dogovoru s policijom isključivo iz sigurnosnih razloga‘
Piše: SNObjavljeno: 15. listopad 2021. 13:58

Odluka NK Šibenika da za nedjeljni okršaj s Hajdukom zabrani prodaju ulaznica za zapadnu tribinu gostujućim navijačima, odnosno svima iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije, izazvala je brojne reakcije i polemike u sportskoj javnosti.

Nakon obavijesti iz Šibenika oglasili su se i HNS, i Hajduk, pa čak i legendarni Šibenčanin Mišo Kovač.

NK Šibenik našao se na udaru dijela javnosti jer je ograničio broj ulaznica, a potom i stavio zabranu na prodaju ljudima iz navedene tri županije, pa su danas iz kluba odlučili dodatno pojasniti svoju odluku.

Priopćenje Šibenika prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

Sportski rivali, navijači i simpatizeri HNK Hajduk Split dužni smo kao Klub-organizator demantirati tj. odgovoriti na pojedine netočne informacije koje su pojavile na pojedinim Facebook objavama i stranicama, člancima i portalima koje su izazvale revolt kod Vas gostujućih navijača, a koje su ovaj po nama praznik nogometa bespotrebno odvele u druge nenogometne teme.

HNK Šibenik s.d.d. je kao klub – organizator ove utakmice po članku 12. Propozicija HT Prve lige 2021/22 dužan osigurati odvojeno područje na tribinama (najmanje 5% ili do 5%) za gostujuće navijače. HNK Šibenik je zbog velikog interesa odlučio cijelu tribinu ISTOK kojoj je maksimalni kapacitet 638 mjesta pustiti u prodaju, dok je na sigurnosnom sastanku s predstavnicima MUP-a odlučeno da se sektor F (48 mjesta) izuzme iz prodaje zbog sigurnosne zone. U online prodaju namijenjenu samo gostujućim navijačima pušteno je 590 ulaznica, a gledajući na maksimalni kapacitet (Zapad + Istok) koji je pušten u prodaju dolazimo do podatka da je čak 17% kapaciteta pripalo gostujućim navijačima.

Naime za one koji nisu upućeni kapacitet istočne (tradicionalno gostujuće tribine) od zadnje kup utakmice odigrane s HNK Hajduk, a koja se igrala prije pandemije uz gledatelje, smanjen je s 1200 na 638 mjesta, jer smo u skladu s pravilnikom o licenciranju HNS-a ugradnjom brojača registrirali samo sjedeća mjesta, dok stajaća mjesta po članku 9. Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama HNS-a, više ne postoje.

Nikako ne stoje tvrdnje kako je HNK Šibenik kao organizator utakmice diskriminirao navijače Hajduka iz Splitsko- dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko- neretvanske ili bilo koje druge županije. Svi oni imali su pravo i mogućnost kupiti ulaznice za sektore na tribini Istok koja je predviđena za gostujuće navijače. Njima je onemogućena kupnja ulaznica samo za tribinu Zapad. Takva oduka donesena je u dogovoru sa šibensko- kninskom policijom isključivo iz sigurnosnih razloga. Naime, na taj način pokušao se izbjeći izravni, ili bliski, kontakt suprotstavljenih navijačkih skupina na istoj tribini što bi moglo ugroziti sigurnost svih gledatelja.

Osnovno načelo svih Klubova organizatora športskog natjecanja po članku 18. Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama dužno je procijeniti mogućnost izbijanja nereda i nasilja na športskom natjecanju te poduzeti mjere radi njihovog sprečavanja i suzbijanja što je u Klub u suradnji s MUP RH-a i napravio.

Kapacitet stadiona – Po članku 24. stavka 5, Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama broj ulaznica u prodaji ne može biti veći od potvrđenog i odobrenog maksimalnog sigurnog kapaciteta stadiona.

ZAPAD + ISTOK = 3701 sjedeće mjesto – maksimalni kapacitet

Za utakmicu ŠIBENIK – HAJDUK u prodaju je puštena sljedeća brojka:

ZAPAD: 2913 (Bez VIP i PRESS sektora, te F sektora – Istoka) sjedećih mjesta

ISTOK: 590 sjedeća mjesta

UKUPNO U PRODAJI: 3503 mjesta

Po članku 25. stavka 5, Raspodjela ulaznica: Klub je na vrijeme i transparentno objavio sve gostujuće navijače o sektoru stadionu za koje im je dozvojeno kupiti ulaznice, a kojih se gostujući navijači nakon rasprodanog ISTOKA u ovom slučaju gostujuće tribine, nisu pridržavali.

Iz svega gore navedenog vidljivo je da smo kao klub organizator sve poduzeli da zadovoljimo sigurnosne propozicije utakmice, a ujedno da u skladu s njima također Vama kao gostujućim navijačima pružimo maksimalni komfor na stadionu.

Zato nas strašno smetaju pojedini napisi u medijima o nekakvoj diskriminaciji navijača Hajduka, jer nam to nije nikad bila niti ideja, niti misao vodilja u organizaciji ovakve sportske priredbe, koja ima svoje stroge sigurnosne standarde i kojih se moramo pridržavati da sve protekne u najboljem redu.

Zato Vas dragi mediji molimo da izvještavate korektno, istinito i cjelovito o organizaciji nedjeljne utakmice, jer želimo da nedjeljna utakmica bude praznik nogometa, a da navijači oba kluba bodre svoje igrače u okvirima sporta, razuma i sportskog rivalstva.

S poštovanjem,

HNK Šibenik s.d.d."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:07