RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DERBI VIKENDA U HNL-U

Siniša Oreščanin napada Hajduk: ‘Pa oni imaju pet puta skuplju momčad od nas! No, mi smo treći‘

Trener Gorice nekad je bio na klupi svog subotnjeg gosta, a sportski direktor Hajduka...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. ožujak 2021. 19:05

Dolazi vrijeme odluke i konačnih obračuna za europska mjesta i trofeje ove sezone, a Gorica i Hajduk u turopoljskoj prijestolnici imaju dvostruki program u sljedeća četiri dana. Danas je na rasporedu prvenstveni ogled, dok se u utorak igra dvoboj četvrtfinala Hrvatskog kupa.


S pozicije trećeplasirane Gorice, koja s dvije odigrane utakmice više ima 15 bodova prednosti ispred Hajduka, važnijim se čini kup-ogled jer u prvenstvu ima dobitnu poziciju, koju u preostalih 12 kola jednostavno ne bi smjela prokockati, ali u nogometu uvijek treba zadržati dozu opreza.


Uostalom, aktualni strateg Gorice Siniša Oreščanin je prije dvije sezone s Hajdukom napravio pothvat i osam bodova minusa na polusezoni pretvorio u plus, a bez europskog nastupa ostavio Velikogoričane i njihovog tadašnjeg stratega Sergeja Jakirovića.


Danas Oreščanin prvi put vodi “turopoljske topnike” protiv svog bivšeg kluba, koji je u naletu nakon dolaska u Split trenera Paola Tramezzanija i nekoliko vrhunskih pojačanja (Livaja, Kalinić, Kačaniklić, Fossati), a isto tako pod njegovom komandom su i Dario Špikić i Anthony Kalik, dva bivša igrača Hajduka, koja su punu afirmaciju stekli dolaskom u Goricu. Špikić je odličnim igrama već zaradio i ugovor s Dinamom, pa je sad ovdje na posudbi, dok je Kalik jedno od najugodnijih iznenađenja sezone.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix


Gorica ima i drugog najboljeg strijelca lige, Kristijan Lovrić ima na kontu 15 pogodaka, a zabio je svim suparnicima u ligi. Hajduku u obje utakmice, najprije u pobjedi 2:1 doma, a onda dvaput prošlog prosinca u Splitu kada je bilo 4:2 za klub iz turopoljske ravnice. Jest da su sva tri pogotka bila iz kaznenih udaraca, ali koliko je samo Hajduk bodova u ovom prvenstvu izgubio promašivavši s bijele točke. Jedan od njih bio je i tog 3. listopada 2020. kada je Jairo u 99. minuti imao priliku izjednačiti, ali mu je Kristijan Kahlina obranio jedanaesterac.


Oreščanin će ove subote braniti i sjajnu tradiciju domaćih, koji su na svom stadionu u pet ligaških utakmica u ove tri sezone četiri puta slavili i jednom remizirali sa Splićanima, a u jesen 2019. su ih izbacili iz Kupa pobjedom 2:1.


Kuriozitet je i to da se prvi put utakmica ova dva rivala u Velikoj Gorici igra bez publike. Unatoč COVID krizi koja traje zadnjih godinu dana, one dvije u lipnju i listopadu prošle godine, imale su sreću da je u tom razdoblju virus bio u stagnaciji.
- Stanje u momčadi je dobro, a odlična je bila i atmosfera na treninzima cijeli tjedan. U Osijeku smo odigrali dobru utakmicu, iako ostaje žal što smo nakon vodstva mogli dati i drugi gol da smo bili malo konkretniji. No, i s osvojenim bodom ostao je vrlo pozitivni dojam, koji se vidio i bio važan faktor u pripremi utakmice s Hajdukom - pojašnjava trener Gorice Siniša Oreščanin, koji je ovoga tjedna imao brojne medijske upite za razgovore o dvoboju s njegovim bivšim klubom, ali odlučio se samo na protokolarni nastup.


Duže intervjue odbijao je uglavnom riječima “nije još vrijeme”.
- Hajduk je veliki klub s velikom tradicijom, a dolaskom novog trenera Paola Tramezzanija prije svega je defenzivno stabilizirana momčad. U fazi napada više se Splićani oslanjanju na individualnu kvalitetu Livaje, Kačaniklića, Umuta i Jaira. Imaju gosti i niz od četiri utakmice bez primljenog gola, a treba reći uoči ova dva dvoboja da imaju i četiri do šest puta skuplju momčad od Gorice. U svakom slučaju zaslužuju veliki respekt - podvlači Oreščanin.


No, respekt zaslužuje i Gorica, koja je na čvrstim temeljima koje je postavio u prvom dijelu sezone Valdas Dambrauskas, nastavila sigurni hod prema prvom i povijesnom europskom nastupu na ljeto.
- Mi smo treći i igramo jako dobro. Sve se polako slaže, odnosno jasno se vidi pozitivan pomak što se tiče zahtjeva, koji su postavljeni pred igrače. Veselimo se ovoj utakmici i idemo na pobjedu, odnosno želimo se predstaviti tako da gledatelji mogu uživati u našoj igri.


Kakva taktička rješenja se mogu očekivati? Problema oko sastava nemate, osim što je kartoniran Josip Mitrović, a mladi litavski veznjak Paulius Golubickas, koji je imao skromnu minutažu, poslan je ovoga tjedna na posudbu do kraja sezone u litavsku Dainavu.
- Mi smo se na treninzima uglavnom bavili sa sobom i našim razvojem, težeći da ispravimo neke stvari koje nisu bile dovoljno dobre u prošlom kolu protiv Osijeka. Što se tiče Hajduka, očekujem ga u defenzivnom izdanju. Gosti će doći i nastojati ponajprije imati stabilnu obranu, a onda nas kroz kontre i polukontre pokušati kazniti.


Koliko na ovu utakmicu gledate u svjetlu one u utorak u Kupu. Prvenstvo je maraton, a u Kupu nema popravnog, možda se danas ipak neće stiskati gas do daske?
- Ovo jest normalna utakmica, kao i svaka druga prvenstvena, za razliku od one u utorak kada će se igrati na ispadanje. Kada ova završi, bit će novi dan i novo razmišljanje o sljedećim ciljevima. Mi smo apsolutno posvećeni ovom dvoboju, o utorku uopće ne razmišljamo, idemo dan po dan. Nadamo se dobrim vremenskim uvjetima jer onda ćemo moći pokazati što zaista možemo.


Je li za vas kao negdašnjeg trenera Hajduka ovo barem malo poseban dvoboj?
- Bilo je puno upita o onom što je bilo prije u Hajduku, ali reći ću samo da smo svi mi profesionalci, koji rade svoj posao. Hajduku izuzetno poštovanje, a dobra utakmica na terenu - diplomatski je završio Siniša Oreščanin, koji je mnoge internetske forume s temom Hajduka digao na noge uoči ove dvije utakmice u Velikoj Gorici.


Mišljenja variraju od najboljeg trenera Hajduka u zadnjih 10 godina, do onih koji mu ispadanje od malteške Gzire u pretkolu Europske lige nikada neće oprostiti. Istina vjerojatno leži negdje u sredini, a Oreščanin sada s Goricom pokušava ispisati najljepše stranice njezine povijesti...

Matar Dieye: Mi smo favoriti

Senegalski napadač Matar Dieye postigao je pet pogodaka u prvenstvu za Goricu, a jedan od njih bio je i na Poljudu prošlog prosinca u trijumfu 4:2. Njega posebno pamti.
- Bilo je prekrasno pobijediti i zabiti gol na Poljudu, a baš taj gol dao mi je veliko samopouzdanje za sve što je došlo poslije toga. U ovoj utakmici kao momčad ćemo pokušati napraviti još više, Gorica je favorit i želimo treći put ove sezone pobijediti Hajduk - odlučan je Matar Dieye. (tr)

Nikoličius prvi put protiv onog što je stvarao

Posebna utakmica danas čeka i sportskog direktora Hajduka Mindaugasa Nikoličiusa. Do prvog dana ove godine, on je bio u Gorici i tri godine stvarao momčad, koja sada s velikim uspjehom juriša na europsko mjesto.

Sada je Nikoličius u Splitu, također s velikim ambicijama i planovima, a na kraju sezone bio bi najsretniji kada bi njegov bivši i sadašnji projekt izborili isto - nastup u europskom natjecanju. (tr)

Hajdukov ligaški niz bez pobjede kod Gorice

4. 11. 2018. Gorica - Hajduk 1:1
27. 4. 2019. Gorica - Hajduk 3:0
2. 11. 2019. Gorica - Hajduk 2:1
30. 6. 2020. Gorica - Hajduk 3:1
3. 10. 2020. Gorica - Hajduk 2:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 01:55