MATIJA DJANJESIC/CROPIX
KRIZA SVE VEĆA

Situacija je alarmantna! Samo dva koraka od najcrnjeg niza bez HNL pobjede u povijesti natjecanja

Prijeti li to prva sezona bez Europe u Miškovićevoj eri? Zna se što to znači za klupsku blagajnu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. ožujak 2021. 11:02

Rijeka u srijedu gostuje kod Slaven Belupa, a do reprezentativne stanke u nedjelju joj dolazi Varaždin. Alarm buči jače nego kad je bivši trener dao ostavku jer Bijelima s Kvarnera ozbiljno prijeti da prvi put otkako je Damir Mišković predsjednik ostanu bez Europe. Hajdukov remi u Velikoj Gorici bio im je kao boca kisika, no krajnje je vrijeme da uzmu stvari u svoje ruke, misle li ljeto dočekati vedrih lica.

Prolaz do Konferencijske lige vodi i kroz Kup, ali to vrijedi samo za osvajača Rabuzinova Sunca što neće biti ništa lakše nego domoći se kontinentalnih kvalifikacija preko prvenstva. Lanjski inkaso od gotovo pet milijuna eura u Europskoj ligi i to bez utrška od prodaje ulaznica, govori što to za klub znači.

Murphyjev zakon

Nakon što Rijeka u petak nije pobijedila ni Slaven Belupo postala je sve zanimljivija statističarima crnih nizova. Simon Rožman imao je pet HNL susreta bez pobjede jer nakon poraza od Hajduka golom Caktaša dodao je remije s Istrom 1961 i Goricom pa izgubljene utakmice od Osijeka i još jednom doma od Hajduka, ovaj put pogotkom Umuta. Premda je Goran Tomić svladao Osječane u četvrtfinalu Kupa, u dvije ligaške utakmice osvojio je tek jedan bod jer pao je od Dinama, a nije slavio protiv Slavena Belupa.

Vidjeli smo ovog proljeća nekoliko utakmica u kojima su mogli proći bolje i dojam je da bi im se jednom trebalo “odčepiti“, no oni su ovog časa u nizu od sedam utakmica u kojima nisu pobijedili. Na dva koraka od najgoreg skora otkako se igra HNL. Od rujna do studenoga 2002. godine Rijeka je imala čak devet susreta u hrvatskom prvenstvu u kojima nije slavila i to i dalje stoji na vrhu te ružne statistike.

Prati je pet slučajeva kad je pad u ponor prekinula na osam ogleda. Zadnje je to bilo od studenoga 2009. godine do travnja 2010. Međutim, nikad pod Damirom Miškovićem nije bila u tako dugoj mračnoj seriji. Kad se zna da je protiv Lokomotive okrenula utakmicu i dobila 3:2, iako je gubila 2:0, ta “linija užasa“ već je sad mogla imati deset stanica.

I Tomića i sve u klubu mora hrabriti da u momčadi postoji više kvalitete nego što je naplatila, iako su zacijelo svjesni jedne od interpretacija Murphyjeva zakona koja kaže: “Ako nešto može poći na gore, krenut će još gore“. Danas je glavno pitanje kad će “stati kiša”. Ništa neće biti riješeno ovaj mjesec jer puno je još utakmica, no Slaven Belupo u Koprivnici, za kojeg nisu našli pravo rješenje doma i Varaždin su definitivno utakmice velike težine.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
19. travanj 2024 19:45