‘ZVIJEZDE PJEVAJU‘

‘Najteže je bilo slušati kritike Jurice Pađena. Najiskusniji je u žiriju’

U finalu showa emisije, koja se prvi put u devetoj sezoni emitra uživo, našli su se Arija Rizvić i Ivan Šarić

Prvi put u devetoj sezoni show “Zvijezde pjevaju” emitira se uživo, a tko su pobjednici, odlučit će isključivo televizijski gledatelji svojim glasovima. Stoga smo uoči samog finala dali priliku Ariji Rizvić i njezinu mentoru Marku Kutliću te Ivanu Šariću i mentorici Lari Antić Prskalo, da možda i na ovaj način ‘kupe’ pokoji presudni glas. Finalisti HTV-ova showa otkrili su nam što su naučili jedni od drugih, povjerili tko ima najveću tremu, a doznali smo i tko će, čim završi emisija, nazvati svoju mamu.

Što je presudilo da pristanete pjevati u spektaklu ‘Zvijezde pjevaju’?

Lara: - Pratila sam sve prijašnje sezone emisije ‘Zvijezde pjevaju’ i uvijek mi se sviđao taj format. Volim emisije u kojima ljudi izlaze iz zone komfora i testiraju svoje mogućnosti. Znatiželjna sam, volim izazove i smatram da sam sudjelujući na ovom projektu pomakla neke svoje granice i puno naučila. Uloga mentora nije mi strana jer sam u školi pjevanja radila kao mentor i dramski pedagog. Sve u svemu, nije me trebalo nagovarati da pristanem.

Arija: - Obožavam pjevati i show ‘Zvijezde pjevaju’ gledala sam kao mala, tako da se nisam ni sekunde premišljala kad je stigla ponuda. Kazališna sam redateljica, ali volim se ponekad i maknuti iz svoje zone komfora, istraživati i isprobavati razne formate, kako u kazalištu, tako i na TV-u i filmu, tako da mi je ovaj izazov super došao.

Marko: - Presudio je poziv glavne urednice Uršule Tolj, na koji sam odmah pristao jer volim nova iskustva, a osobito kad je ozbiljna glazbena emisija u pitanju.

Ivan: - Uvijek sam isticao da volim projekte u kojima se može testirati talent, naučiti neku novu vještinu i jednostavno gurnuti samog sebe preko granice poznatog okruženja. Poziv za pjevanje nisam mogao odbiti i nisam požalio.

image
Žiri: Jurica Pađen, Danijela Martinović, Remi i Marko Tolja

Na kakvoj glazbi ste odrasli?

Lara: - U kući mojih roditelja uvijek se slušala dobra glazba bilo da je riječ o bluesu, rocku, šansoni ili talijanskoj kanconi. Roditelji su uvijek inzistirali na glazbenoj raznolikosti i smatrali su da moram, ako već pokazujem ljubav prema glazbi, slušati sve: od klasike do rock´n´rolla. Tada su mi neki njihovi odabiri išli na živce jer moji vršnjaci nisu slušali takvu glazbu, ali danas se sve više vraćam pjesmama Ornele Vanoni, Arsena Dedića, Nine Simone, Dinah Washington, Beth Hart, Elle Fitzgerald...

Arija: - U mojoj kući se slušalo doslovno sve. Od klasike do zabavne glazbe: Drago mi je što me se nije ukalupilo od malena i što sam uvijek imala slobodu sama birati što mi se sviđa ili ne. Ali kako sam rođena Riječanka, najviše sam slušala alternativni rock, a najviše me obilježila glazba Damira Urbana i Let 3.

Marko: - Muzika koju sam najviše slušao je rock, rock’n’roll i pop. Slušao sam sve, od Billyja Idola do Toše Proeskog.

Ivan: - Glazbeno sam rastao na svemu što se puštalo na MTV-u i VIVA kanalu.

Što ste najvažnije naučili od svog pjevačkog partnera odnosno partnerice?

Lara: - Ivan je veliki radnik i profesionalac. Kod njega me odmah fascinirala smirenost, fokusiranost i mogućnost da brzo usvoji i primijeni savjete u vezi s pjevanjem. Pjevanje je, barem što se objašnjavanja impostacije tonova tiče, poprilično apstraktno, ali Ivan je to vrlo brzo posložio, i u tijelu i u glavi.

Zbog svoje profesije, Ivan je već imao vrlo dobro postavljenu bazu u niskim registrima, ali s vremenom i vježbom uspjeli smo dobiti upotrebljivi raspon od čak dvije i pol oktave. Iznimno je talentiran, brzo uči i ono što je za kreativca najvažnije, ‘razmišlja izvan okvira’. Mislim da smo se energetski i vokalno lijepo nadopunili. Rad s njim potvrdio mi je koliko su fokusiranost i volja važni čimbenici u svakom napretku.

Arija: - Naučila sam usuditi se pomaknuti svoje granice, čak i onda kad mislim da to ne mogu.

Marko: - Od svoje pjevačke partnerice naučio sam da uvijek treba biti uporan i ustrajan u svojim željama jer samo na taj način ih možeš i ostvariti.

Ivan: - Osim dodatnih pjevačkih vještina i ‘caka’, moram istaknuti da sam najsretniji kad mi u život uđe osoba koja unaprijedi moj način življenja u nekom segmentu. Lara i ja smo se spojili u najizazovnijim trenucima ovog projekta kad nismo znali što će biti od svega. Tehnike disanja i pjevanja samo su neke od stvari koje je Lara unaprijedila kod mene, također je jedna od rijetkih osoba koja me tako iskreno bodrila od samog starta i govorila da ne trebam skrivati i zatomljavati vještine u kojima sam dobar.

Što vam se čini, koji vam je glazbeni pravac vama i vašem partneru tijekom showa najbolje ‘išao’?

Lara: - Mislim da smo se vrlo dobro zabavili i nasmijali u izvedbi pjesme ‘Play that Funky Music’.

Arija: - Mislim da su to pop i disco, to su neki žanrovi u kojima smo se najbolje osjećali i imali najveću slobodu, i pjevačku i scensku.

Marko: - Mislim da ću se složiti sa žirijem i reći da nam je najviše pasao disko, a uz njega su mi bile vrlo drage izvedbe u pop i rock-emisijama.

Ivan: - Ne bih izdvojio niti jedan zasebno, jer smo u svakom našli neki djelić sebe ili smo ga pokušali prilagoditi sebi. Prvoloptaški bi bilo reći da je to žanr koji nam je donio najviše bodova jer to je dojam žirija i publike, a mi smo baš uživali u onima gdje smo unijeli i sitne glumačke vještine ili emocije koje su nas podsjetile na privatne događaje.

Što se žirija tiče, čije kritike su vam ‘najteže’ pale?

Lara: - Vjerujem da nije lako biti s one strane pozornice, biti onaj koji ocjenjuje. Mi smo svako ocjenjivanje kao ekipa zajedno proživljavali od početka sezone i međusobno se podržavali. Konkretno, kod nas nije bilo nekih loših kritika, više savjeta na čemu bismo trebali poraditi. Mislim da je žiri vrlo strog, ali i pravedan.

Arija: - Žiri je imao vrlo poticajne komentare, tako da nisam nikom zamjerila (smijeh).

Marko: - Najteže su mi pale kritike Jurice Pađena, jer on je ipak najstariji i najiskusniji član žirija, a isto tako, smatram da je napisao neke od najljepših pjesama na ovim prostorima.

Ivan: - Ma žiri je show! Nema ljutnje. A kritika k’o kritika, uvijek je saslušam i prije svega preispitam sam sebe što mogu poboljšati. A kritika poput one ‘digao si letvicu visoko i od tebe očekujemo puno’, apsolutni je kompliment. Ljudi, ja nisam pjevač i ne mogu biti uvrijeđen što netko želi bolje od mene. Kad dođem do tog ‘boljeg’, snimit ćemo album. (smijeh).

image
Marko Kutlić i Arija Rizvić

Tko je bio vaš najvatreniji navijač?

Lara: - Dok smo snimali emisiju, nismo smjeli govoriti što se događa na snimanjima pa smo uglavnom jedni drugima bili podrška. Od prve emisije pa sve dosad dobila sam puno poruka i poziva podrške od kolega glazbenika, prijatelja, poznanika i, naravno, rodbine i roditelja koji su kao podrška uvijek najglasniji. Ipak, moj najveći kritičar, savjetnik i podrška svakako je moj suprug.

Arija: - Kako zbog situacije s koronom nismo mogli imati svoju publiku u studiju, imala sam svoju najužu obitelj kao najvatrenije navijače koji su, dok smo mi snimali emisije, sjedili doma, iščekivali i skakali od sreće skupa sa mnom na svaku moju poruku nakon svake emisije. Također, ono što moram istaknuti jest da su svi kandidati showa bili prekrasna podrška i navijači i svi smo se jako povezali.

Marko: - Članovi moje obitelji.

Ivan: - Kao i uvijek, moja Korana, koja je svaku emisiju gledala u potpunom neznanju o našim izvedbama. Budući da je sve snimljeno ranije, imali smo dogovor da joj ne govorim detalje sa snimanja, i ona je zaista prvi put tek na TV-u vidjela kako pjevam. Prije bih rekao da je ona moja najveća podrška nego navijač.

Koja vam je pjesma što ste je pjevali u showu bila najzahtjevnija?

Lara: - Pjesma u kojoj smo prvi put osjetili napetost je ‘Human’, a najveću odgovornost i respekt osjećali smo izvodeći pjesmu Miše Kovača ‘Ostala si uvijek ista’. ‘Human’ je bila prva Ivanova pjesma u kojoj smo otvorili njegove visine i pokazali snagu vokala, a s Mišinom pjesmom najveća je pozornost bila na emocijama. Mislim da nam je Mišina balada ipak bila mrvicu stresnija od ‘Human’. Nije jednostavno donijeti nešto novo u pjesmi koju su dosad otpjevali i Mišo Kovač i Toše Proeski, ali mislim da smo mi to ipak uspjeli.

Arija: - Najzahtjevnija mi je bila pjesma mog mentora ‘U kapi tvoje ljubavi’. Osjećala sam i malu tremu pred njim što pjevam njegovu pjesmu, ali i odgovornost i čast.

Marko: Pjesma ‘Disco Inferno’ jer morali smo uvježbati i koreografiju, a ja sam klasičan muškarac, teško radim dvije stvari istodobno.

Ivan: - Kad nisi na svom terenu, sve je zahtjevno koliko god sam javnih nastupa u životu imao. Najteže je naći pjesmu koja bi odgovarala za oba vokala. Lara je uvijek birala ‘teške’ pjesme pa kad pogledam što smo sve otpjevali, jako sam sretan što smo sve uspjeli izvesti.

image
Mentorica posebno hvali Šarića za izvedbu ‘Play that Funky Music’

Imate li tremu uoči finala i kako je se rješavate?

Lara: - Postoji mala napetost i iščekivanje. Neobično je bilo snimati emisiju ljeti i čekati njezino emitiranje najesen. Baš smo svi komentirali da smo gledajući nastupe na televiziji proživljavali emocije koje smo osjećali i na samom snimanju, a sada nam dolazi i finale koje će biti u izravnom prijenosu. Lagala bih kad bih rekla da ne osjećam malu tremu.

Arija: - Trema uvijek postoji i nisam još našla recept za nju.

Marko: - Imam tremu uvijek, uoči bilo kakvog nastupa, pa makar izvodio pjesmu pred jednim čovjekom, jer mi je stalo da to izvedem kako treba. Rješavam je molitvom i meditacijom.

Ivan: - Tremu imam uvijek i mislim da tako treba biti. Nema velike tehnike rješavanja jer je ona uvijek prisutna do trenutka dok ne zakoračim na pozornicu. Respekt i odgovornost prema pozornici i publici treba uvijek postojati i zato je ona tu.

Što ćete prvo napraviti nakon što u subotu završi emisija - nazvati mamu, otpjevati nešto po svom guštu za društvo u kutu, napiti se od sreće...

Lara: - Voljela bih kad bi se mogla cijela ekipa ‘Zvijezde pjevaju’ okupiti pa da zajedno proslavimo sve naše nastupe dosad, ali zbog cijele situacije u kojoj se nalazimo i epidemioloških mjera, nažalost, to neće biti moguće.

Arija: - Kao i uvijek, prvo šaljem poruku mami i tati. A želja mi je bila nakon finala napraviti veliki party kako bih spojila i proslavu svog rođendana koji je bio 13. studenoga, ali nažalost, zbog korone sam morala odustati od toga. Ali čim se situacija smiri, taj tulum će sigurno doći na red pa taman i na ljeto.

Marko: - Nazdravit ću sa svojom dragom kolegicom i prijateljicom Arijom i ostalim kolegama, otići ću doma i dobro se naspavati (smijeh).

Ivan: - Odahnut ću jer smo izgurali projekt do kraja u najluđoj godini koja nam se mogla dogoditi i bit ću sretan da smo gledatelje bar na trenutak odmaknuli od misli koje su sveprisutne. I da, nazvat ću mamu!

Gdje i kada ćete, nakon što emisija završi, zapjevati sljedeći put?

Lara: - Voljela bi da to bude neka svirka s bendom. Zadnji veliki koncert koji smo održali bez ograničenja i epidemioloških mjera bila je promocija albuma ‘MOL.2’ u Katranu početkom ožujka ove godine i takvo pjevanje mi najviše nedostaje, ono posve slobodno i staro normalno.

Arija: - Svako jutro zapjevam u svom stanu, a ozbiljnije, nadam se uskoro, u nekoj kazališnoj predstavi, mjuziklu...

Marko: - Sljedeći put ću zapjevati na Božićnom koncertu 11. prosinca u pulskoj katedrali uz Nelu ako nam ne otkažu nastup zbog trenutačne epidemiološke situacije.

Ivan: - Kad bih uvijek iznosio svoje planove i ideje, neki bi mislili da sam lud. Neke planove ne trebaš niti smiješ najavljivati. Bolje da se ljudi iznenade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:38