GORAN MEHKEK/CROPIX
STIŽE LOVA

Taj uvjet zvučao je kao znanstvena fantastika, no Osijeku se sada smiješi sigurna zarada

U Gradskom vrtu se polako spremaju za nadolazeći mercato, na kojem će imati jasnu misiju
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. studeni 2021. 22:23

Klubu iz Gradskog vrta se ove zime smiješi dobra zarada. I to bez da itko iz kadra Nenada Bjelice napusti svlačionicu. Špekulacije otočkih medija kako će Steven Gerrard u Aston Villu povući svoga čovjeka od povjerenja Bornu Barišića sve su glasnije, a već se spominje i konkretan iznos odštete od 9,5 milijuna eura koji bi trebao pripasti Glasgow Rangersima. Ta odšteta za Aston Villu nije opterećenje, uostalom, ove su sezone već doveli trojicu nogometaša i za svakog isplatili više od 30 milijuna eura, dok bi istovremeno za škotskog velikana to bio posao desetljeća na kojem bi uprihodili najveću zaradu na transferu nekog nogometaša u posljednjih 12 godina još od prodaje Španjolca Carlosa Cuéllara za deset milijuna eura. Zanimljivo, baš u Aston Villu.

Nije prvi put

Rasplet u pregovorima dva kultna otočka kluba sa zanimanjem prate iz Wilsonove ulice jer dio tog “kolača”, i to ne mali dio, u potencijalnom poslu dobit će i Osijek. U ljeto 2018. prilikom transfera svoga tadašnjeg kapetana na Ibrox za 2,45 milijuna eura ugrađena je, naime, i klauzula o udjelu Bijelo-plavih u nekom budućem Barišićevu transferu. A taj udjel iznosi 10 do 12 posto od iduće prodaje. Drugim riječima, ostvari li se transfer hrvatskog reprezentativca u Premier ligu u financijskim okvirima kojima posljednjih dana barataju škotski i engleski mediji, na Osijekov račun će se sliti nešto manje od milijun eura, čime će ukupna zarada od Barišićeve prodaje Rangersima narasti na 3,5 milijuna eura. Osijeku također u slučaju transfera slijedi i izvjesna naknada za razvoj. Nadmašit će tako prihod koji je Osijek ostvario za Igora Silvu, Harisa Hajradinovića, Roberta Mudražiju, Juricu Vranješa i Antu Majstorovića, pa bi samo na prodaji dvojice igrača, Mirka Marića i Boška Šutala, klub iz Wilsonove zaradio veći iznos, koji također, s obzirom da su prilikom njihovih transfera ugrađeni i postoci od iduće prodaje, može još narasti.

image

Borna Barišić

RUSSELL CHEYNE Afp

Naravno, u Gradskom vrtu na novac od mogućeg Barišićeva transfera još ne računaju jer ništa nije službeno, niti je ovo prvi puta da je najavljivana njegova selidba iz Glasgowa, pa da je na koncu ipak ostao na Ibroxu (ljetos je tako spominjan interes Rome). Zasad se sve svodi isključivo na medijske špekulacije, koje doduše još nitko nije opovrgao, no odnos kakvog Steven Gerrard ima s hrvatskim nogometašem, kao i njegova potreba za lijevim bekom prema nogometnim analitičarima s Otoka, ide u prilog ostvarivanju posla, od kojeg bi Osijek mogao imati lijepu financijsku korist.

A dok je Barišićev transfer na razini špekulacija, u Gradskom vrtu zato mogu računati na siguran prihod od prodaje Stjepana Radeljića. Dva metra visoki branič je za najbolju momčad Bijelo-plavih odigrao tri utakmice prije nego što je proslijeđen na posudbu u Široki Brijeg, a onda početkom 2021. do zime privremeno ustupljen Šerifu iz Tiraspola. Pritom je, međutim, dogovoreno kako će moldavski klub po okončanju posudbe automatski otkupiti njegov ugovor ispuni li se jedan uvjet. I to uvjet koji je iz tadašnje perspektive izgledao kao znanstvena fantastika - u slučaju plasmana Šerifa u skupinu Lige prvaka!

Novac od Radeljića

Kako je moldavski prvak senzacionalno ljetos dospio do europske nogometne elite, klauzula o otkupu po slovu dogovora dva kluba će tako biti i aktivirana. Osijek, doduše, na ime odštete neće uprihoditi veliki iznos, navodno oko 200.000 eura, a što je i u rangu procjene Radeljićeve tržišne vrijednosti prema Transfermarktu.

Za moldavski klub, koji kadar uglavnom popunjava dovođenjem nogometaša “čistih papira” ili posudbama, to bi, pak, bio jedan od najvećih transfera u klupskoj povijesti. U Top 10 sigurno, a ovisno o konačnom iznosu možda i u pet najvećih. S prvim danom prijelaznog roka taj će transfer postati službenim...

image

Stjepan Radeljić

INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Istovremeno, u Gradskom vrtu se polako spremaju za zimski prijelazni rok. Nenad Bjelica pokrio je svaku poziciju u momčadi s po dvojicom igrača iste ili slične kvalitete, a idući korak u nadogradnji momčadi je dovođenje igrača koji će igru Bijelo-plavih odvesti na razinu više, “kapitalaca”. Takav je, recimo, trebao biti Mijo Caktaš prošlog ljeta, no Bijelo-plavi su s bivšim kapetanom Hajduka “pogodili vratnicu”, a on se odlučio za Saudijsku Arabiju. Bjelica ne krije kako će se Osijek ove zime na tržištu koncentrirati upravo na potragu za igračem koji će donijeti ekstra kvalitetu i napraviti razliku.

Nada u Berlusconijev milijun

Na koncu sezone Osijek bi mogao ostvariti dodatnu zaradu kroz bonuse ugrađene u prijašnje transfere, no to je trenutno na "dugom štapu". Prilikom odlaska Mirka Marića u novi nogometni projekt Silvija Berlusconija u ljeto prošle godine za 4,5 milijuna eura, dogovoren je i bonus od milijun eura u slučaju plasmana Monze u Serie A. Mogućnost te dodatne zarade ograničena je na četiri godine, a aktivirat će se neovisno o tome hoće li Monza povijesni rezultat ostvariti s Marićem u momčadi ili bez njega. Prošle sezone Berlusconijev klub nije napravio iskorak unatoč silnim ulaganjima, a nakon 13 odigranih kola u aktualnoj drže osmo mjesto, četiri boda udaljeni od izravnog plasmana u Serie A. Mirko Marić je, pak, na posudbi u Crotoneu, u kojem dobiva minute na koje u Monzi nije mogao računati. Puno skromniji, ali ipak nezanemarivi bonus, Osijeku pak slijedi u slučaju da Erzgebirge Aue, u kojem se na posudbi do konca sezone nalazi Antonijo Mance, osigura opstanak u drugoj Bundesligi. Aue u "Zweiti" trenutno drži 14. mjesto i tek su dva boda udaljeni od mjesta koje vodi u niži rang. (gđ)

Ivušić čeka zeleno svjetlo

Ivica Ivušić već dva je mjeseca izvan nogometa, iza njega je operacija kojom mu je ukloljen hematom iz butnog mišića, a kada će se napokon vratiti u trening trebao bi brzo doznati. Reprezentativni vratar u srijedu će, naime, obaviti kontrolni pregled na kojem se nada "zelenom svjetlu" za postupni povratak u trenažni proces.

Istovremeno, Nenad Bjelica organizirao je u utorak navečer za javnost zatvorenu kontrolnu utakmicu svoje momčadi. Protivnik je bio trećeligaš NAŠK iz Našica, a na terenu su se uglavnom našli igrači koji u posljednje vrijeme nisu imali značajniju minutažu. (gđ)

OSIJEKOVE NAJVEĆE PRODAJE

1. MIRKO MARIĆ

- iz Osijeka u talijansku Monzu

- odšteta 4,5 milijuna eura

2. BOŠKO ŠUTALO

- iz Osijeka u talijansku Atalantu

- odšteta 4,0 milijuna eura

3. ANTE MAJSTOROVIĆ

- iz Osijeka u kineski SH Port

- odšteta 3,31 milijuna eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 22:14