ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
LUDI NIZ DINAMA

Taman kad je bio u TOP formi: Petković ozlijeđen uoči velikog okršaja, evo kakva je situacija s Ademijem

U utakmici s Osijekom, i onima koje slijede, poseban bi motiv mogao imati Dominik Livaković
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. studeni 2021. 07:07

S Osijekom u subotu počinje 'pakleni' Dinamov ritam, na kraju kojega ćemo, što se ono kaže, vidjeti jesu li 'dinamovci' sa štitom ili na njemu. Nakon Bjeličine momčadi dolazi Genk, zatim je gostovanje u Šibeniku pa stiže Rijeka u Kupu, Hajduk u prvenstu, West Ham u Londonu...Svaka je utakmica bitna na svoj način, ova s Osijekom, za početak, borba je za vrh ljestvice, a k tome ima i taj poseban naboj zbog Nenada Bjelice i njegove povijesti u Dinamu.


Osijek je važna utakmica, tri boda Modrima znače puno, ne samo u zbroju već i u psihološkom smislu, naravno, da bi pobjeda i Damiru Krznaru i njegovoj momčadi udahnula kisik i donijela određeni mir. Zato nema dvojbe da će Dinamov trener protiv Osječana na teren poslati sve svoje najjače adute, neće kalkulirati i neke čuvati za Genk. No, pitanje je ipak hoće li među tim najjačim adutima biti Bruno Petković. Naime, on se iz reprezentacije vratio ozlijeđen, stradao je gležanj i još se u četvrtak nije znalo hoće li biti spreman za Osijek.

Odnosno, teško je očekivati da bude potpuno 'fit' pa sad postoji dvojba treba li Petković stisnuti zube, riskirati, ili je bolje da se ipak još koji dan odmori pa dočeka utakmicu s Genkom spremniji i odmorniji. To je sad jedan od problema s kojim se suočava Krznar prije Osijeka, hoće li se odlučiti za start s Petkovićem pod svaku cijenu ili će ipak tražiti drugo rješenje?

Također, po svemu sudeći neće u prvom sastavu biti niti kapetana Arijana Ademija. On je počeo trenirati, ali ne ide još punom snagom, teško da je spreman za svih 90 minuta već u subotu. Realnije je da će Ademi biti u kadru, ali početi utakmicu s klupe i onda ući u igru, bude li to potrebno. Protiv Genka bi ipak trebao biti bliži startnoj postavi. No, konačna odluka je, definitivno, na Krznaru i njegovu stožeru, moguće je da će odlučiti tek na dan utakmice, ovisno kako će se Ademi i Petković osjećati. Ozlijedio se u U-21 reprezentaciji i Marko Bulat, moguće je da će i on preskočiti Osijek.


U utakmici s Osijekom, a i onima koje slijede nakon toga, poseban bi motiv mogao imati Dominik Livaković. Naravno, u pitanju je reprezentacija, Livaković je u studenom izgubio mjesto 'jedinice' hrvatske reprezentacije, izbornik Dalić i njegovi suradnici odlučili su se za Ivu Grbića, što je, logično, u nogometnim krugovima izazvalo polemike. Izbornik je pokušao objasniti da je Livaković i dalje 'broj jedan', ali je trenutno Grbić u boljoj formi te je i time bacio rukavicu Livakoviću. Bilo bi neprirodno da takva promjena nije malo pogodila Livakovića, golmane se obično ne mijenja osim u radikalnim slučajevima, no, situacija je sad takva da Livaković može jedino braniti najbolje što zna da bi opet neupitno prigrabio 'jedinicu'. Livaković nije dosad bio tip kojega su takve stvari sputale i bacale u 'bed', obično su mu baš bile poticaj i dodatan motiv.

Sjećamo se baš utakmice protiv Osijeka u Gradskom vrtu prije nešto više od dva mjeseca. Tada se isto, nakon ispadanja od Šerifa, pričalo o formi Dinamova vratara, a on je bio jedan od junaka Dinamove pobjede, obranio je kazneni udarac Marinu Pilju. Stoga, što se Dinama tiče, možda ispadne da je Dalić Modrima i napravio uslugu, možda dodatno motivirao Livakovića čije će obrane, nesumnjivo, biti potrebne u idućim utakmicama, teško je vjerovati da suparnici neće stvoriti baš nijednu priliku. Kad već spominjemo kaznene udarce, recimo da je Livaković Osječanima već dva udarca, osim Pilju, obranio je i šut Ante Majstorovića prošle sezone u Maksimiru u Dinamovoj pobjedi 4:1. U svakom slučaju, Damir Krznar, suradnici i čitava svlačionica, vjeruju da će Livaković u Dinamu biti pravi i neupitan, kao i dosad, jedan od ključnih i najvažnijih igrača.


A kad govorimo od Osijekovim dolascima u Maksimir, kažimo da dečki iz Gradskog vrta, ovdje nisu slavili od proljeća 2017., kad je strijelac bio Gabrijel Boban za pobjedu 0:1. Nakon toga je Dinamo upisao pet pobjeda i tek jedan remi. Tradicija je, definitivno, na strani Modrih, nadaju se u Maksimirskoj 128 da će tako i ostati i da će pobjeda nad Bjeličinom momčadi biti početak jednog velikog trijumfalnog niza.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:04