GORAN MEHKEK/CROPIX
SN ANALIZA: RIJEKA VS DINAMO

Tri detalja koja bi mogla presuditi derbi: Priča o ravnoteži ove utakmice stalno se vraća na istu stvar

Dinamo je tu u prednosti. Jedino sigurno jest da će netko pokvariti svoju statistiku
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. listopad 2021. 09:42

Inače miran i staložen Goran Tomić je u prošlom kolu u Puli izgubio živce nakon žutog kartona Krešiću. Tada i nije bilo baš jasno čemu takve riječke reakcije, ali ubrzo je postalo vrlo jasno. Osim što taj karton igrač nije trebao dobiti, Rijeka ima ogromne probleme u defenzivnom redu. Znajući što ga čeka dolaskom Dinama, logično je Tomić bio izvan sebe. Krešić mu je praktično ključan obrambeni igrač, a sada zbog kartona mora preskočiti Dinamo...

Bitan hendikep

Kakve će taktičke ideje ponuditi kontra Krznarovog Dinama teško je prognozirati. Tomiću nedostaju obrambena rješenja (ozljede Galović, Galešić) i jako važan bočni igrač, iskusni Tomečak. I kad su kompletni, Riječani su defenzivno ranjivi. Samo u prve dvije utakmice sezone nisu primili gol (Gorica, Istra), a u ostalih osam, te u četiri europske utakmice, od 1. kolovoza redovito primaju barem jedan pogodak. Rijeka to kompenzira raspucanim napadom. Samo u Osijeku su ostali na nuli, ali su zato 25 pogodaka podijelili na idućih devet dvoboja za impresivan prosjek 2,77.

Rijeka je kod kuće odigrala četiri utakmice i sve ih je pobijedila (Gorica, Istra, Šibenik, S. Belupo) uz 8:2 gol-razliku. Riječani su efikasniji u gostima, gdje im je prosjek 2,83 postignutih golova. No, dok kod kuće imaju 0,5 primljenih, u gostima im je to čak 2,1...

Što sve to znači u kontekstu ugošćivanja Dinama? Najvažniji podatak jest da je to prvi iz reda velikih koji dolazi na Rujevicu i k tome je najjači suparnik. Dinamo je u gostima odigrao tri dvoboja i ima 100 % učinak. Taj doseg je vrjedniji ako se zna da je svladan u Gradskom vrtu Osijek. Tada su, doduše, imali Jakića i Oršića, te Franjića, kojih neće biti u Rijeci. Neće biti ni Ademija, što je bitan hendikep. No, Dinamo je također raspucan. U posljednje dvije utakmice postigao je 12 pogodaka (SB 4, HD 8), kao što je Rijeka poentirala 10 (Gorica, Istra). No, dok je Rijeka primila šest, Dinamo je inkasirao samo jedan gol. I tako se stalno priča o ravnoteži ove utakmice vraća na obrane. Rijeka je probijena 15 (1,5 prosjek), a Dinamo samo 6 (0,6) puta. U korist Modrima ide i činjenica da unatoč europskim utakmica u prvenstvu drže šampionski ritam. Lani su imali u ovo vrijeme isti broj bodova, a predlani tri manje. Rijeka ih ima sedam više nego lani.

Ono što se nameće iz statistike i analize proteklog dijela sezone, jasno ukazuje da Rijeka protiv Dinama ne bi smjela u otvoreno nadigravanje. Dvije odlične partije, u Maksimiru (3:3), te na Poljudu (2:1), Riječani su odradili s 38 odnosno 31 % posjeda. Što znači da su najopasnije djelovali zgusnuti u bloku i na kontre. Pritom su glavni akteri Drmić sa 7, Abass i Pavičić s 3 pogotka. Dok je u Rijeci 11 igrača pogodilo suparničku mrežu, kod Dinama je čak 17 strijelaca, a najviše je dao Oršić, tri pogotka.

Važnost defenzive

Dakle, Dinamo djeluje kolektivno kompletnije, što se onda manifestira i u kompaktnoj igri te posljedično u efikasnosti napada i čvrstoći defenzive. Rijeka će vjerojatno prepustiti inicijativu Modrima i tražiti put do gola tranzicijom. Dinamo će imati posjed i kombinatorikom tražiti pukotine u bloku suparnika. U omjeru dva efikasna napada rezultat bi mogla presuditi kompaktnost obrana. Dinamo je tu u prednosti. Jedino sigurno jest da će netko pokvariti svoju statistiku kući-vani..

image
SN

Linker
22. listopad 2021 00:03