VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
RUN & GUN NE PROLAZI UVIJEK

Tri su razloga za poraz Hajduka u derbiju: Bjelici njih dvojica sjede na klupi, to je veliki privilegij

Bijeli imaju igru koja je bolja od trenutačnog rezultata - nakon dva kola na kontu im je tek bod
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. srpanj 2021. 21:31

Derbi je izgubljen, Osijek je pobjegao na pet bodova razlike. To je činjenični epilog dvoboja Hajduka s Osijekom. Tek jedan bod iz dva susreta identičan je učinak kakav su Bijeli imali i prije sedam godina na startu sezone. Odigrali su remi s Istrom na Poljudu, izgubili od Rijeke (2:4) i krenuli prema Kazahstanu na ogled sa Šahtarom u Karagandi. Ako se povijest ponavlja, onda bi Hajduk trebao proći Kazahstance jer i ovog puta u ljeto 2021. Bijeli idu prema destinaciji u istoj državi.

Nije Europska liga nego Konferencijska, nije prva utakmica nego uzvrat, ali je opet Kazahstan nakon samo jednog boda u prvenstvu. Najslabiji učinak na otvaranju piše se Gustafssonu u zadnjih sedam godina, ali dojam je ipak puno bolji od rezultata.


- Tužan sam jer veći dio utakmice kontrolirali smo igru - naglasio je veznjak Bijelih, Filip Krovinović.

Istina, Hajduk je 70 minuta imao utakmicu pod kontrolom, a onda su Bijeli posustali. Prijelomni trenutak koji je utakmicu okrenuo u drugi smjer dogodio se izjednačujućim pogotkom. Samo tri minute nakon vodstva Bijelih, poravnali su Osječani. U maniri iskusne momčadi pobjedničkog garda, smireno su Bjeličini igrači uzeli utakmicu u svoje ruke. Kao da su u trenutku nakon zgoditka Livaje odlučili prebaciti u višu brzinu. Osijek je do tada uglavnom čekao, nije se izlagao velikom riziku, a Hajduk se energetski trošio, na kraju i previše potrošio u visokom ritmu potjere za pobjedom.

Trebalo je u tim trenucima dobiti jači impuls s klupe, zatvoriti sredinu terena, ubaciti brze igrače u napad koji bi u hitroj tranziciji mogli lakoćom prenijeti igru na suparničku polovicu. Ali, Hajduk još uvijek nema takav kadar. Gustafsson je evidentno trener napadačkog opredjeljenja, uzima veliki rizik u traženju pobjede s viškom napadača. Takva igra vjerojatno bi dala ploda protiv momčadi niže klase, ali Osijek je isuviše iskusan da ne bi iskoristio prostor koji se ponudi u dvoboju koji u završnici pomalo krene u “run and gun” stilu. Kao u NBA utakmicama, trči i pucaj. Takav napadački gard traži visoki stupanj realizacije, u protivnom rezultat odlazi na drugu stranu.


Jedan bod nakon dva kola djeluje razočaravajuće, posebno poraz u susretu u kojem je Hajduk definitivno više zaslužio.
- Razočaran sam rezultatom jer utakmica je ponudila puno dobrih detalja s naše strane - kazao je prilično utučeni Gustafsson nakon poraza od Osijeka.


Uoči utakmice s Osječanima upitan je Šveđanin na poljudskoj press-konferenciji je li svjestan važnosti utakmice i bodova koje nosi prvi veliki dvoboj sezone.
- Bez obzira kakav rezultat bude na kraju, prvenstvo ne završava u drugom kolu - odgovorio je Gustafsson.

Istina, nije kraj nakon dvije utakmice, još su 34 ostale do kraja, ali bitno je smanjen kredit pogrešaka. Hajduk ima igru koja je bolja od trenutnog rezultata, ali momčadi koja se uigrava u hodu treba i rezultat za podizanje samopouzdanje. Jasno, sve će ponovno izgledati puno bolje s prolazom Tobola i ulaskom u treće pretkolo Konferencijske lige. Ne kaže se uzalud “jak si koliko se puta možeš podići nakon poraza”.

Pred Hajdukom je upravo takva situacija. Moraju se Bijeli psihološki podići za uzvrat u Kazahstanu, eliminirati Tobol i potom o prvenstvu razmišljati korak po korak, utakmicu po utakmicu. Minus pet zvuči neugodno, ali nije prvenstvo završilo prošle nedjelje.
- Naša igra ima glavu i rep. Dapače, ponosan sam kako smo igrali, ali nije uvijek u životu sve med i mlijeko. Fokusirat ćemo se na Kazahstan, idemo proći u sljedeće kolo - optimistički je poručio Krovinović.

TRI RAZLOGA PORAZA

1. OBRANA BIJELIH
Još jednom je Hajdukova zadnja linija primila dva pogotka kod kojih se mogu i moraju raditi duge analize jer kod prvog pogotka sami su ostali Mierez i Jurčević na pet metara, a kod drugog je uslijedilo prebrojavanje kada je na desnoj strani ispao Dellova, a onda i kompletna defenziva na lijevom boku.

2. ŠIRINA KLUPE
Igrači iz pričuve pokazali su tko stvara prevagu, Osijek u ovom trenutku ima dulju klupu, kvalitetnija rješenja koja Bjelica može ubaciti u igru dok se traži promjena odnosa snaga na terenu. Za razliku od Gustafssona, osječki trener ima privilegij da mu Pilj i Bočkaj sjede na klupi i čekaju ulazak da bi prelomili utakmicu.

3. OFENZIVNI KARAKTER
Ponovno se pokazao kao “mač s dvije oštrice” jer Hajduk je i u nastavku susreta tražio pobjedu, Gustafsson je mijenjao napadača za napadača, nije zatvarao igru što je pozitivno i hrabro, ali nije se isplatilo u rezultatu. Još poneko kvalitetnije rješenje u vezi ne bi bilo naodmet Bijelima da se dobije balans momčadi.

Na stadion u Kostanaju s 20 posto kapaciteta za 22,5 kune

Pustio je Tobol u prodaju ulaznice za uzvratni dvoboj s Hajdukom u četvrtak, koji počinje u 21 sat po lokalnom vremenu. Ulaznice koštaju 1500 kazahstanskih tengi (22,5 kune) i 750 tengi za umirovljenike, te djecu ispod 15 godina. Na stadion se može samo s obveznom potvrdom, obvezno je i nošenje maski, kao i socijalna distanca.

Centralni stadion na kojem se utakmica igra ima kapacitet 9.500 gledatelja, no dopušteni je kapacitet tek 20 posto, tako da je maksimalni broj gledatelja manji od 2000. (dd)

Bijelima sude Rusi

Hajdukovci na put za daleki Kostanaj kreću u srijedu, čarter letom u ranim poslijepodnevnim satima, a prije polaska za Kazahstan odradit će trening na Poljudu i press-konferenciju trenera Jensa Gustafssona. Određeni su i suci uzvrata s Tobolom, utakmicu će voditi ruska četvorka na čelu s Vladimirom Moskaljovom. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 17:15