StoryEditor
Andrija Balić (desno)
HAJDUKOVO DIJETE

Sada se zna i cijena transfera o kojem bruji Split! Može li Hajduk platiti povratak raskošnog talenta?

Tudor ga voli, prvi mu je dao priliku u 16. godini, bio bi idealna zamjena za Hamzu...
Autor: Jurica RadićObjavljeno: 15. lipanj 2020. 08:25

Koliko je realan povratak Andrije Balića, 22-godišnjeg veznjaka koji je prije četiri i pol sezone s Poljuda otišao u Udinese? Pitanje je dugo, ali jednostavno, a takav je i odgovor njegovog zastupnika...

- Mišljenja su uvijek podijeljena, ali držim da u ovom trenutku nije realan povratak Balića u Hajduk - kazao nam je Ante Peša iz agencije Stars nad Friends, koja godinama već zastupa Balića.

- Balić s Udineseom ima ugovor još godinu dana, do ljeta 2021. Zasad Udinese nije ponudio opciju nagodbe, a ukoliko igrač želi otići u drugi klub morat će se platiti odšteta u visini od 500.000 eura. Jasno je i zašto, ipak je Udinese godinama ulagao u igrača i žele barem dio uloženog vratiti natrag kroz odštetu i oslobađanje od plaće u zadnjoj godini profesionalnog ugovora.

Nema darivanja

Upitno je može li Hajduk platiti odštetu za Balića u vremenu post-korone gdje su financijski gabariti svih poslova spušteni u skromnije okvire. Pitanje je i koliko će Udinese čvrsto inzistirati na postavljenoj odšteti, ali jasno je da igrača neće besplatno pustiti ako ima još godinu ugovora. Međutim, kada financije stavimo po strani i pogledamo nogometnu stranu priče, razvidno je da bi i Baliću i Hajduku bila dobrodošla buduća suradnja. Jer, Balić je proteklih sezona izgubio kontinuitet igranja, a Hajduku treba vezni koji bi pokrio mjesto Hamze.

Odavno se već zna da Gambijac nije produljio ugovor s Hajdukom, na Poljudu ostaje do kraja prvenstva i potom je od kolovoza slobodan igrač. Zato Hajduk traži veznog i pritom želi igrača koji ima iskustvo, nogometno ime i perspektivu.

Privlačan povratak

Postoje kontakti s veznjacima iz bliskog okruženja, ali jasno je da je Balić u toj konkurenciji na vrhu popisa želja.

- Moguće je da je Balić na popisu želja Hajduka, jer znam da se i Andriji sviđa opcija povratka, da bi rado razgovarao o tome. Međutim, takvi razgovori ipak nisu započeti. Što će biti u budućnosti, ne mogu kazati, ali trenutačno nema konkretnih pomaka po pitanju povratka Balića. Sve su samo želje, ali pitanje je koliko su realno ostvarive - kazao je među inim Balićev zastupnik Peša.

Dugo je ljeto, bit će sigurno prilike za razgovore, ali ono što je također razvidno jest činjenica da je Balić u talijanskom nogometu igrao na poziciji klasičnog veznog. Tu je poziciju imao kod svih trenera, od Lugija Delnerija kod kojeg je debitirao u Udineseu u svibnju 2017. godine, do Sersea Cosmija u Perugii prošle jeseni. Igrao je na poziciji desnog ili lijevog veznog igrača u sustavima koji su varirali od 4-4-1-1 (Delneri), zatim 4-1-4-1 Massima Odda, ali i 3-5-2 kod istog trenera u Perugii. Međutim, ima i jedan trener kod kojeg je Balić imao ofenzivniju ulogu, a to je današnji trener Hajduka, Igor Tudor.

U inozemstvu je od 2016. godine promijenio čak 12 različitih trenera!?

Detaljno smo analizirali koliko je Balić igrao otkad je otišao s Poljuda, u kojim je formacijama igrao, kod kojeg trenera... Sve smo stavili na rengden i slika je potpuno jasna.

Balić je na debi u Udineseu čekao 462 dana dok nije kod Luigija Delnerija zaigrao protiv Atalante. Njegov peh dogodio se već nakon mjesec i pol dana od dolaska u Udine kada je smijenjen Stefano Colantuono, trener koji je doveo Balića u taj klub sa sjevera Italije. Do kraja proljeća 2016. momčad je vodio Luigi De Canio, zatim je četiri mjeseca na početku nove sezone trenersku ulogu imao Giuseppe Iachini, kojeg je od listopada 2016. do kraja sezone zamijenio Lugi Delneri. Dakle, prije negoli je debitirao u Serie A, Balić je u Udineseu promijenio četiri trenera!?

Najviše je igrao u sezoni 2017./18. kod Massima Odda i na kraju sezone s Tudorom na klupi. U sljedeću sezonu 2018./19. krenuo je s ozljedom kod Julia Velasqueza i prvi ulazak s klupe upisao je tek u listopadu 2018. Dva mjeseca kasnije bilježi još dva nastupa, ali pod patronatom novog trenera Davida Nicole. U siječnju 2019. odlazi na prvu posudbu, u nizozemskoj Fortuni Sittard igra ‘run and gun’ nogomet S puno zgoditaka, nešto sasvim drukčije od onog što je tada igrao i gledao u Serie A. Kod trenera Rene Eijera u Fortuni igra od zadnjeg veznog u 4-2-3-1 do polušpica u 4-3-1-2. Odigrao je 13 utakmica, vratio se na Dacia Arenu, ali ovog puta na posudbu ga šalje Tudor kod Massima Odda u Perugiu.

Međutim, i u Perugii se mijenja trener, pa kraj posudbe odrađuje kod iskusnog Sersea Cosmija. Povratkom u Udinese slijedi novi raspored na posudbu, u veljači ove godine preselio je u slovački DAC Dunajska Streda u kojem će biti do kraja ove sezone. I tu se već promijenio trener, umjesto Portugalca Cristovala za nastavak poslije korone stigao je Nijemac Bernd Storck kao 12. trener u posljednje četiri i pol godine koliko ih je promijenio Balić.

Na početku svog prvog mandata u Udinama krenuo je Tudor s formacijom 3-4-2-1 gdje je Balić u ogledu s Beneventom (3:3), krajem travnja 2018. godine, igrao na poziciji lijevog polušpica u tandemu s Barakom. Ispred njih bio je jedan napadač, Kevin Lasagna. Povučemo li paralelu s Hajdukom, u budućnosti bi teoretski ta dva polušpica mogli biti Caktaš i Balić, dugopoljski tandem iza napadača (Diamantakos ili Jairo).

Projekcija budućnosti

Poigrali smo se u jednom trenutku i projekcijom budućnosti, ali za Balića u svakom slučaju ima mjesta u veznom redu Hajduka, jer 22-godišnjak nije isključivo polušpic okrenut napadu, u Italiji je sigurno napredovao u obrambenoj fazi igre što mu se često spočitavalo kao nedostatak dok se na početku karijere razvijao u Hajduku.

U analizi potencijala koji leži u mogućem poslu na relaciji Hajduk - Balić pridodaju se i činjenice vezane uz odnos Tudora i Balića. Hajdukov aktualni strateg prvi je Baliću ponudio šansu u seniorskoj momčadi Bijelih, još sa 16 godina debitirao je Hajdukov veznjak u prijateljskom ogledu s Bešiktašom.

Nakon prvih ljetnih priprema vratio je Tudor Balića u drugu momčad na pragu njegove 17. godine, a zatim ga je povukao u prvu ekipu za sljedeće zimske pripreme. U Udineseu je Baliću pružao šansu krajem proljeća 2018., ali godinu poslije, u ljeto 2019. u drugom Tudorovom mandatu, otišao je na posudbu u Perugiu kod Massima Odda, trenera s kojim je najbolje surađivao tijekom svih proteklih godina u Udinama.

Za kraj i podatak da se protekli vikend nastavilo slovačko prvenstvo, ali Balić je zbog lakše ozljede propustio pobjedu DAC-a od 5:0 nad Michalovceom. Bit će spreman za sljedeću utakmicu play-offa slovačkog prvenstva.

Nastupi Balića po sezonama:

PROLJEĆE 2016.

Udinese 0 nastupa/0 golova

SEZONA 2016./17.

Udinese 5 nastupa/1 gol

(debi 7. svibnja 2017.)

SEZONA 2017./18.

Udinese 24 nastupa/0 golova (igrao 13 zaredom)

SEZONA 2018./19.

Udinese 5 nastupa/0 golova

Fortuna posudba 13 nastupa/1 gol

SEZONA 2019./20.

Perugia posudba 11 nastupa/0 golova
DAC posudba 4 nastupa/1 gol

Linker
16. lipanj 2020 23:20