REKORDNE BROJKE

Arhitekt švedskog modela: Priznajem, usred drugog smo vala. Zarazilo se manje ljudi nego smo očekivali

Švedska svakog dana ima više od četiri tisuće novozaraženih, pa se mnogi pitaju je li njihov model uspješan
Prizor iz Švedske, Anders Tegnell
 Fredrik Sandberg/Afp

Švedska, koja je poznata po svom liberalnom pristupu borbi protiv koronavirusa, suočava se sa situacijom u kojoj se bolnice pune brže nego i u jednoj europskoj zemlji.

Broj zaraženih raste svakog dana, a prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, udvostručava se svakog osmog dana. Trenutno je tako na intenzivnoj njezi 2.886 pacijenata.

To je mnogo brži rast nego u, primjerice, Austriji i Slovačkoj gdje se rast udvostručava svakih devet dana, ili u Italiji gdje se broj zaraženih udvostručava svakih deset dana.

Drugačiji pristup

Glavni epidemiolog Anders Tegnells, ujedno i arhiktekt takozvanog "švedskog modela", priznao je kako je kolektivni imunitet u Švedskoj manji nego što se ranije previđalo te da se zemlja nalazi usred drugog vala epidemije. U kolovozu je, podsjetimo, tvrdio da je takav scenarij nemoguć.

On je, prenosi Reuters, na tiskovnoj konferenciji poručio kako ne misli da je to nešto posebice važno, no da je jasno vidljivo širenje virusa manjim zajednicama.

- Finska će imati vrlo nisku razinu imunosti. Hoće li Finska ponovno u zatvaranje - upitao je Tegnell.

Rekao je kako će Švedska teško srušiti proljetne brojke, dodavši kako je vjerojatno da je broj nezabilježenih slučajeva znatno manjii no što se mislilo.

Strani mediji iznose podatak kako Švedska svakodnevno ruši rekorde s oko četiri tisuće slučajeva zaraze dnevno, što je značajno više nego bilo koja nordijska zemlja. Također, brojke Švedsku svrstavaju u malobrojne zemlje poput Italije, Poljske i Portugala čiji brojevi neometano rastu.

Druga europska žarišta, poput Češke, Belgije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva imaju mnogo bolje podatke nakon što su uvele restriktivne mjere. Švedska je, pak, u srijedu donijela odluku kako će se zabraniti prodaja alkoholnih pića nakon deset sati navečer, u sklopu mjera suzbijanja zareze.

Alkoholna pića od 20. studenog neće se prodavati u barovima, restoranima i pubovima najmanje do veljače, rekao je švedski premijer Stefan Lofven.

- Svi pokazatelji idu u krivom smjeru - rekao je premijer na tiskovnoj konferenciji na kojoj je najavio ovaj potez. Rekao je kako bi se Švedska uskoro mogla naći u situaciji u kojoj je bila na proljeće. Stockholm se također polako zatvara. Zabranjeni su posjeti domovima za starije. Odluka dolazi nakon već izdanih upozorenja da grad ima veću razinu oboljelih od ostalih u zemlji, no testira manje nego ostali.

Preporučuje se i izbjegavanje javnih okupljanja, a Švedska je sada pozvala građane da rade od kuće, dok je broj gostiju u restoranu ograničen na osam.

Daily Mail podsjeća kako je prošlog tjedna u samoizolaciji završio i premijer Lofven koji je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, no test je pokazao da je negativan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:39