Mirlind Daku
 SCREENSHOT YOUTUBE
BOLJI I OD MIEREZA!

U Osijek dolazi napadač koji je prošle sezone zabio 31 gol na 34 utakmice! ‘Ima ponude iz Europe, ali...‘

U najboljoj sezoni karijere dao je više golova nego što je zabio u prethodnih pet sezona ukupno!
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. lipanj 2021. 21:50

Mirlind Daku (23) odigrao je impresivnu sezonu u dresu Balkanija iz Gnjilana, a njegov golgeterski učinak zaintrigirao je sve u Gradskom vrtu. Kosovski napadač pod ugovorom s NK Osijekom zabio je čak 31 pogodak u 34 nastupa u kosovskom prvenstvu, ili u prosjeku jedan svakih 96 minuta na terenu, uključujući i čak tri hat tricka!

U najboljoj sezoni karijere zabio je više golova nego što je zabio u prethodnih pet sezona ukupno! Njegov golgeterski učinak zaslužuje respekt i zbog činjenice kako su u svim europskim ligama samo dvojica napadača prošle sezone imali bolji učinak - Robert Lewandowski (41 gol) te Zachary Hadji, inače napadač luksemburške Fole Esch, koji je 33 puta tresao suparničke mreže.

Velika forma dovela ga je i do reprezentacije Kosova, a kada ga je nedavno izbornik Bernard Challandes zaboravio staviti na popis igrača na koje računa u ciklusu prijateljskih utakmica to je izazvalo silne negativne reakcije. Naknadno je Challandes promijenio svoju odluku i pozvao pod zastavu prvu zvijezdu tamošnje lige. Daku je, također postao i zanimljiv trštu.

image
Mirlind Daku (desno) igrao je samo za drugu momčad Osijeka
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Calciomercato piše kako je Torino pokazao zanimanje za njega dok su kosovski mediji prenijeli kako je novi turski prvoligaš, Adana Demirspor, pratio najboljeg strijelca lige. Međutim, napadač je još uvijek pod ugovorom s Osijekom, za kojeg doduše još nije ni debitirao, i hrvatski doprvak imat će zadnju riječ. U B momčad Bijelo-plavih Daku je stigao u ljeto 2018. iz kosovskog Llapija i odigrao sezonu u Drugoj HNL u kojoj je zabio dva gola u 15 nastupa. Uslijedila je posudba u albanski Kukësi (jedan gol u 13 utakmica), a onda i u Balkani u kojem je ove sezone eksplodirao i postao "stroj za golove". Menadžer kosovskog napadača Shkumbin Qormemeti ustvrdio je nedavno kako i pored ponuda nekoliko europskih timova Daku nastavak karijere vidi u Osijeku te kako ga Nenad Bjelica želi zadržati u momčadi. Koliko tvrdnje nogometaševa agenta imaju uporište brzo će se doznati jer Daku tek treba dokazati je li materijal za Bjelicu.

Zajedno s još devetoricom igrača Osijeka koji su prošlu sezonu proveli na posudbi započet će pripreme s Bijelo-plavima na kojima će morati proći "filter". S obzirom da mu ugovor s Bijelo-plavima istječe za godinu dana ovo će mu biti posljednja šansa da to učini i nametne se struci u Gradskom vrtu. Ukoliko trener Osijeka odluči zadržati ga u momčadi onda je izvjesno kako će mu tada biti ponuđen i novi ugovor.

Konkurencija u napadu Osijeka i bez potencijalnih pojačanja bit će žestoka. Uz nezamjenjivog Ramona Miereza mjesto u momčadi pokušat će se izboriti još petorica napadača - Antonio Mance, Mihret Topčagić, Dion Drena Beljo, Mirlind Daku i Josip Špoljarić. Njih šestorica su, inače, prošle sezone zajedno zabili 71 pogodak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 06:38