RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PAKLENI JESENSKI RITAM

UEFA nametnula ubitačan tempo: Dinamo će odigrati desetak utakmica više nego najbolji klubovi u Europi!

Ako ti klubovi žele igrati i zaraditi sjajan novac, moraju se rastegnuti koliko su dugi i široki
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. studeni 2021. 12:24

Iako je već sam kraj studenoga za Dinamo prvi dio sezone još nije završio. Niti blizu, čeka ga još puno izazova. Naime, pred Modrima je još sedam utakmica, čak pet u HNL-u; Šibenik, Hajduk, Slaven Belupo, Hrvatski dragovoljac i odgođeni susret protiv Istre.

Tu je još vrlo bitan dvoboj s Rijekom u Kupu te završnica Europske lige, gostovanje kod West Hama u Londonu. Pakleni ritam, koji traje već gotovo pet mjeseci, nikad Dinamo nije odigrao toliko utakmica u prvom dijelu sezone. Izračunali smo, hrvatski prvak, koji je krenuo u Europi od prvog pretkola Lige prvaka, odigrati će od 6. srpnja do 18. prosinca, dakle, u nekih pet i pol mjeseci čad 36 utakmica.

Pet i pol mjeseci shvatite uvjetno, jer u to su uračunate i tri reprezentativne pauze od desetak dana, u kojima su mnogi Dinamovi igrači odigrali također dosta minuta. Ovih 36 utakmica odnosi se samo na klupske akcije.


Nije Dinamo jedini, naravno, ima još klubova koji su krenuli od prvog pretkola Lige prvaka i odigrat će toliko ili približno toliko utakmica. Primjerice, rumunjski Cluj odradit će u istom razdoblju čak 39 utakmica, bugarski Ludogorec kao i Dinamo, 36, mađarski Ferencvaros 33, kao i Šerif i Legia, Mura će biti na 34, Šerif na 35, kao i Slovan Bratislava. Više će odigrati jedino Skandinavci, Malmö, HJK, Bod/Glimt ili Flora, kojima sezona traje neprekidno, no, njihov je sustav natjecanja drugačiji, proljeće-jesen, oni će sredinom prosinca na dulju stanku.

Uglavnom, puno utakmica, iz godine u godinu sve više, ali takav je ritam nametnula UEFA, ako ti klubovi žele igrati klupska natjecanja u skupinama i zaraditi solidan ili sjajan novac, onda se moraju rastegnuti koliko su dugi i široki, stisnuti zube i izdržati ubitačan tempo. Jer, u ovom razdoblju, u tom prvom dijelu sezone do Božića, Dinamo i dobar dio klubova iz tog društva prvog pretkola Lige prvaka odigrat će i desetak utakmica više nego oni najbolji, najbogatiji klubovi Europe. Recimo, u istom će razdoblju Chelsea odigrati 27 utakmica, Bayern i PSG po 26, Real i Inter 25 utakmica...

Naravno, ti će klubovi tek ući u zahtjevnije razdoblje, neki će igrati bez odmora do kraja sezone, ako će biti na tri ili više frontova, također će doći 'u crveno'. Takav je raspored, svatko prije ili kasnije uđe u mašinu, nijednom klubu koji ganja trofeje, igra Europu, nije lako izbjeći takav raspored. No, Dinamu i prvacima slabijih liga koji su došli do skupina jednog od triju europskih natjecanja to se događa sad, u prvom, za mnoge od njih krucijalnom dijelu sezone.


Što Modre čeka na proljeće. Ovisno o europskom rezultatu mogao bi to biti opet zgusnut raspored, ali vjerojatno će ipak biti nešto lakši, s više predaha. Jer, da Dinamo dođe i do finala u Europi i Hrvatskom kupu, odigrao bi maksimalno 27 utakmica. Doduše u nešto kraćem vremenu, u četiri mjeseca. Ali, objektivno, teško je očekivati da će u Europi doći baš tako daleko pa je za vjerovati da bi na proljeće hrvatski prvak ipak mogao imati bolji 'ždrijeb'.


Definitivno, ovo je dosad najintenzivnija Dinamova jesen, nikad toliko utakmica. A još su jednu, onu s Hajdukom Modri odgodili za proljeće, bila bi im to 37. utakmica da su je igrali do Božića. Puno, uistinu puno, kako god bilo i koliko god Dinamo daleko došao u Europi, odigrat će i ove sezone preko 50 službenih utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:00