NOVI RAD

Izložba u Galeriji Canvas: Šimrak nakon distopijskih prizora napravio topli putopis iz Indije

Robert Šimrak
 Davor Pongračić/Cropix
Robert Šimrak svestran je umjetnik koji mijenja stilove, od pop arta do vizualnog jezika reklamnih panoa i stripa

Robert Šimrak, umjetnik, profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu, svojedobno laureat Bijenala slikarstva, možda nam je najpoznatiji po distopijskim prizorima koje slika, strojevima koji preuzimaju i grad i čovjeka.

Šimraka smo upoznali i preko slika Lego likova sa simbolima raznih režima, i izložbom Wireframe gdje je na golema platna sa simbolima i kodovima, djelomice šifrirano upisivao i osobne brojeve, PIN-ove, JMBG-ove i slično u vizualnom jeziku reklamnih panoa, a zanimaju ga i jezik kakvim se služe i pop art i stripovi.

U svojem novom radu, predstavlja se - putopisima po Indiji. Naime, od danas se u zagrebačkoj Galeriji Canvas može pogledati izložba ovog umjetnika pod nazivom "Jaipur". Riječ je o mapi iz serije "Priče s tri kontinenta", a kako govori Šimrak: "Prethodno je nastala mapa koja opisuje moje putovanje Marokom, prvenstveno kroz Saharu, a nakon Indije slijedi mapa koja govori o Buenos Airesu.

U Indiji sam bio na radionici izrade drvenih pečata na svili, na studijskom putovanju, i želio sam to zabilježiti. Bio sam oko mjesec dana u Jaipuru, prolaznike sam fotografirao, a potom sam digitalno dorađivao. Riječ je o tehnici koja se zove digitalno slikarstvo. Sve je u Indiji bilo drugačije, i boje, i okusi, i to sam želio zabilježiti."

image
Robert Šimrak
Davor Pongračić/Cropix

Na ovim putopisnim grafikama su, među ostalim, postolar koji se ljubazno smiješi, a čija se radionica može vidjeti s ulice, ručak nasred bazara, lokalni hram i bilje, motorist s drvenom nogom, mnoštvo cipela na bazaru, ulični frizer smješten na otvorenom kod crvenih kućica, ispijanje čaja... sve u bojama koje dočaravaju svu živopisnost Jaipura, glavnoga grada indijske države Rajasthan na sjeverozapadu Indije, s nešto više od 3,1 milijuna duša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 01:39