NIJE ONO ŠTO SE MISLILO

Forenzičari otkrili uzrok smrti građevinskog radnika u Poreču čija je obdukcija mnoge šokirala

Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kazala je da je sad jasnije što se dogodilo
 Ilustracija/Jure Miskovic/Cropix

Slučaj 51-godišnjeg državljanina Albanije koji je sredinom travnja u naselju Špadići kod Poreča poginuo prilikom izvođenja radova na jednoj kući, izazvao je veliku pozornost javnosti jer je obdukcija pokazala da je pad bio posljedica stanja u kojem se nalazio zbog koronavirusa.

Nedavno su objavljeni rezultati forenzičke analize, i hrvatski stručnjaci su ustvrdili da je albanski državljanin bez sumnje umro od COVID-19.

Kako piše Glas Istre, analizu slučaja, štiteći sve identifikacijske podatke, objavili su nedavno u renomiranoj znanstvenoj publikaciji Forensic Science International patolozi Velibor Puzović iz Odjela za patologije i citologije dubrovačke bolnice te Marija Baković, Pero Bubalo i Davor Mayer, s Instituta za forenzičnu medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Njihov detaljan istraživački rad veliki je uskličnik za medicinske stručnjake diljem svijeta, jer zorno prikazuje kako se u uvjetima pandemije smrti uzrokovane Covidom vrlo lako mogu potkrasti kao nesretni slučajevi.

Naime, iako se u medijima moglo pročitati da je nesretni Albanac na radu u Istri stradao tako što je pao s visine od oko tri metra, njegovi kolege s posla to nikad nisu potvrdili. On je naprosto pronađen na tlu u nesvijesti, bez vidljivih težih ozljeda koje bi upućivale na pad s visine.

Hitna pomoć je brzo stigla, no pokušaji reanimacije su bili neuspješni. Kako je protokolom bilo propisano, preminulom je trebalo uzeti bris nosa da se eventualno zaštite sve osobe koje su s njim bile u bliskom kontaktu. Taj je nalaz bio pozitivan, pa su i njegovi kolege stavljeni u samoizolaciju i testirani.

Istarske epidemiologe zbunjivala je činjenica da nitko drugi iz te grupe radnika nije bio pozitivan. Hrvatska je tada bila tek mjesec dana suočena s pandemijom potpuno nove bolesti, pa stručnjaci nisu željeli ništa prejudicirati, pogotovo u atmosferi u kojoj je javnost već naveliko raspravljala o koroni i o „lažnim smrtima“ koje joj se pripisuju.

Obdukcija u Zagrebu je potvrdila da ozljede glave nisu mogle uzrokovati smrt, a da su unutarnji organi, posebice pluća i jetra, bili zahvaćeni promjenama uzrokovanim koronavirusom, što je posljedično dovelo do smrti. Iako je preminuli bio pušač i imao je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, pronađene promjene na unutarnjim organima i uzorkovanje tkiva nedvojbeno su pokazali da je osobi bilo toliko loše, da su mu pluća otkazala. To potvrđuju izjave njegovih kolega da se preminuli nekoliko dana prije smrti žalio na glavobolju, temperaturu, kašalj i teško disanje, ali je odbio otići kod liječnika.

- Na temelju svih nalaza, ovu smrt možemo okarakterizirati kao prirodnu, uzrokovanu COVIDOM-19. Bolest Coronavirus 2019 (COVID-19) se rapidno razvila u pandemiju tijekom prvih mjeseci 2020. Koje sve organe ona zahvaća i kakve mikroskopske promjene organa uzrokuje kod preminulih još nije dovoljno istraženo i dokumentirano. Otkrića iz ovog slučaja upozoravaju mrtvozornike da uzmu u obzir prisutnost SARS-Cov-2 virusa kod iznenadnih smrti tijekom pandemije, da osoblju omoguće adekvatnu osobnu zaštitu i da osiguraju da se pronađe pravi uzrok smrti u nesretnim ili neobičnim okolnostima - zaključuju znanstvenici.

Najveće promjene u organizmu preminulog pronađene su na plućima i jetri, o čemu znanstvenici detaljno pišu u svom istraživačkom radu. Stoga sugeriraju da pozitivitet preminule osobe ne smije biti argument protiv izvođenja obdukcije, a jednako tako savjetuju testiranje preminulih pacijenata koje je trebalo reanimirati kako bi se spriječilo širenje virusa među osobljem hitne pomoći.

Također napominju da je i ovaj slučaj potvrdio gotovo pa pravilo da od infekcije novim koronavirusom umiru uglavnom osobe koje su prethodno već imale nekakve zdravstvene poteškoće ili dijagnosticirane bolesti. Drugi su znanstveni radovi već pokazali da su osobe s određenim kroničnim bolestima sklonije razvoju težeg oblika bolesti Covid-19. Nažalost, nedavni znanstveni radovi ukazuju na to da je dijabetes mellitus druga na listi bolesti koje su već postojale kod zaraženih pacijenata, te da takvi bolesnici imaju teži tijek bolesti.

Premda o ovom izvješću istarski epidmioelozi nisu službeno obaviješteni, jako im je drago što se taj slučaj priveo kraju.

- Bio je to jedan od težih slučajeva jer se ipak radilo o relativno mladoj osobi koja je ovdje došla na rad, a eto, nesretno je skončala svoj život. Mi smo napravili sve po propisu epidemiološki, ali kako je dosta toga bilo nejasno oko pravog uzroka smrti ove osobe, znali smo da bi se trebala provesti obdukcija. Dobro je znati konačno što se točno dogodilo, ali mi je jako žao i njega i njegove obitelji, žao mi je što je skončao tako daleko od kuće, to su zaista teške situacije. Sada je jasnije što se točno dogodilo. Moramo biti svjesni da je to nova bolest, novi virus, mi još uvijek vidimo samo djeliće slike koju znanstvenici uporno slažu kao mozaik, i pitanje je što će s vremenom sve isplivati na površinu. Puno sigurnije ćemo o svemu moći govoriti tek za nekoliko godina - kazala je za Glas Istre dr. Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

I u ovom se znanstvenom radu ističe činjenica da je većina COVID-19 pacijenata asimptomatska ili razviju umjerene simptome. Međutim, ima i onih kod kojih progresivno dolazi do pogoršanja i razviju akutni respiratorni distres sindrom, odnosno nakuplja im se voda u plućima što ih na koncu i uguši. Iako autori ovog rada vjeruju da pitanje metodologije brojenja smrti zaslužuje široku akademsku raspravu kako bi se osigurala pravilna i točna statistika smrtnosti u pandemiji, ovaj slučaj nije ostavio nikakve sumnje. Svi su prikupljeni dokazi nedvosmisleno doveli do zaključka da je COVID-19 odgovoran za smrtni ishod, zaključuju autori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:47