RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE GORICE

Video: Poraz Osijeka u turopoljskom ‘bazenu‘! Dinamo za dva dana na Rujevici može postati prvak

Pobijedi li Dinamo u nedjelju na Rujevici, sve je riješeno. Bjelica i društvo položili oružje.
Piše: Toni Roić/Sportske novostiObjavljeno: 07. svibanj 2021. 17:51

GORICA - OSIJEK 1:0 (Jovičić 49')

VELIKA GORICA Gradski stadion. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Perica i Kezele. Četvrti sudac: Vidulin. VAR: Gabrilo. AVAR: Đurak. Delegat: Ivić.

GORICA: Banić - Doka, Moro, Jovičić, Keita (od 46. Krizmanić) - Ngouali, Steenvoorden - Hamad (od 90. Mitrović), Dvorneković (od 65. Nimely), Špikić - Dieye (od 90. Mudrinski). Trener: Siniša Oreščanin

OSIJEK: Ivušić - Silva, Škorić, Čeberko, Jurčević (od 73. Bočkaj) - Pilj (od 68. Vuković), Žaper - Bohar (od 68. Guti), Kleinheisler (od 84. Beljo), Gyurcso (od 46. Santini) - Mierez. Trener: Nenad Bjelica

ŽUTI KARTONI: Ngouali (34 - preoštar start), Guti (79 - preoštar start), Škorić (84 - preoštar start).

CRVENI KARTONI: -.

Europska zvona zvone u velikoj Gorici nakon pobjede 1:0 protiv Osijeka, pogotkom Aleksandra Jovičića u 48. minuti. Na trećem mjestu Velikogoričani sada bježe Rijeci sedam bodova, a petom Hajduku čak 11. Do kraja prvenstva oni trebaju odigrati još tri utakmice, a spomenuti suparnici četiri.

Vrijeme u Velikoj Gorici bilo je kišno i hladno, kao da je studeni, a ne svibanj, ali podsjećalo je na onu legendarnu utakmicu sa Šibenikom prije tri godine, kada je Gorica izborila 1. HNL.

Kakve li simbolike da je tri sezone kasnije, po jednako za igru nemogućim vremenskim prilikama, trećeplasirana Gorica pobjedom nad Osijekom došla pred vrata raja zvanog plasman u novu Europsku konferencijsku ligu, točnije u 2. pretkolo tog natjecanja.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Gosti su svojim drugim mjestom spomenuti doseg već osigurali, ali njihova nada da bi mogli napraviti čudo i prestići vodeći Dinamo, ovim porazom je umrla.

Teški uvjeti za igru i kiša koja je stalno pojačavala i stvarala lokve na terenu, determinirali su tijek utakmice od njezinog početka i bilo je jasno da kombinatorne igre i smislenih akcija neće biti kao po lijepom vremenu. Bilo je teško i trčati i kontrolirati loptu i dodavanja, a obećavajuću polukontru izvela je Gorica u 11. minuti. Povukao je Dvorneković i lijevo uposlio Špikića, ali na njegovu prizemnu loptu na peterac kasni Matar Dieye. U nastavku akcije opet je Dieye na lopti i sada je ubacuje na glavu Dvornekovića, koji puca glavom s pet metara, ali prebacuje gredu. Mirisalo je i na zaleđe, ali pomoćni sudac ga nije označio, a kako nije bilo gola, provjera nije bila ni potrebna.

Osječani su bili više s loptom i uglavnom su je pokušavali prebaciti do Ramona Miereza u špici napada, ali braniči domaćih nisu ga ni trenutka puštali bez pratnje, pa je Argentinac tek jednom pokušao glavom, ali Banić je bio spreman za taj udarac, dok je u situaciji u 32. minuti napravio prekršaj na vrataru domaćih. Šest minuta kasnije Moro je vraćao loptu vrataru, koja je zastala u vodi, opet je prema njoj išao Mierez, ali Banić je sekundu brži i izbijanjem rješava potencijalni problem za Velikogoričane.

Na startu drugog poluvremena strateg gostiju Nenad Bjelica je nezapaženog Gyurcsa zamijenio robusnim napadačem Ivanom Santinijem, dok je trener domaćih Siniša Oreščanin morao prisilno izvaditi ozlijeđenog lijevog beka Keitu, a na njegovo mjesto postaviti mladog hrvatskog reprezentativca Krešimira Krizmanića.

U prvoj minuti drugog dijela dogodio se i prvi korner na utakmici, izveo ga je Osijek, ali ništa vrijedno pažnje nije se poslije njega dogodilo. No, na drugoj strani premijerni udarac iz kuta za Goricu donio je domaćinima i vodstvo. Ubacio je Jiloan Hamad, a pokraj skamenjene obrane Osijeka na prvu stativu je uletio Aleksandar Jovičić i glavom loptu zakucao u mrežu Ivušića.

Ako je nekako mogao pasti pogodak na ovoj utakmici, bilo je to baš iz prekida igre i domaćini su svoj prvi korner iskoristili na savršeni način, te došli do prednosti 1:0.

Nju su mogli izgubiti u 55. minuti, kada je s lijeve strane loptu centrirao ili možda pucao Jurčević, a vratar Banić je nespretno propustio kroz noge, ali ona ipak nije završila u donjem desnom kutu, već je obrana domaćih uspijeva ispucati. U vaterpolo uvjetima Osječani su neumorno pokušavali ubacivati lopte u šesnaesterac domaćina, ali obrana domaćih predvođena Morom i Jovičićem, sve je to lakoćom odbijala. Uveo je Bjelica u igru Vukovića, Gutija i Bočkaja i Belju, ali tek je udarac Santinija u 84. minuti sličio na nešto, ali Banić je sačuvao jednu od najvećih pobjeda Gorice u njezinoj povijesti.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Ostalo je 1:0 pogotkom Jovičića u 49. minuti. Veliko, veliko slavlje na nevjerojatno teškom terenu u Turopolju.

90+2' Ulazi i Mudrinski umjesto Matara, troši vrijeme Oreščanin...

90' Umjesto Hamada ulazi Mitrović, nova izmjena Siniše Oreščanina. Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

88' Pada Mierez na rubu goričkog kaznenog prostora... Ali, Bebek svira prekšaj u napadu osječkog napadača, i to nad strijelcem Jovičićem.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

85' Dobar udarac Santinija, izborio se napadač Osijeka za to nakon jednog finog okreta, ali Banić je opet na razini zadatka.

84' Žuti karton dobio je Mile Škorić, a posljednju promjenu radi Nenad Bjelica. Umjesto Kleinheislera u igri je mladi Dion Drena Beljo.

81' Sama završnica susreta je pred nama. Hoće li Gorica izdržati s ovim vodstvom? Do sad joj Osijek nije napravio previše problema, a vremena da to učini je sve manje.

78' Novi šut Žapera, Banić i to brani. bez većih poteškoća je to završilo.

75' Pokušaj Kleinheislera iz dosta teške pozicije nakon prvotnog bloka završio je poviše grede. Neće se žuriti Banić s ispucavanjem.

73' Umjesto Jurčevića u igru ulazi Bočkaj. Logična Bjeličina izmjena, u trenucima kad mu je potrebna snaga prema naprijed.

71' Pravo je čudo kako teren izdržava na ulasku u posljednje minute. Prestanak kiše očekuje se tek sutra rano ujutro, a razina vode sve je veća...

69' Umjesto Bohara ušao je Guti, a Pilja je zamijenio Vuković. Malo je iznenadio Bjelica uvođenjem dodatnog stopera, ali sada mijenja formaciju pa će Santini, Bohar i Mierez biti u vrhu napada.

65' Nimely je ušao umjesto Dvornekovića, druga je to promjena za domaće na utakmici.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

62' U slučaju da se utakmica sada prekine zbog jake kiše i teškog terena, konačni rezultat bi se upisao i kao službeni te se utakmica ne bi morala nastavljati ili igrati ponovno... Sada jedan pokušaj Pilja nakon greške Jovičića, ali ide samo novo ispucavanje za Banića.

58' Razmišlja se o prekidu utakmice? Nevjerojatni uvjeti vladaju u Turopolju. Cijelu utakmicu kiša pada intenzivno, istom jačinom. Utakmica mora ući u 61. minutu da bi se mogla prekinuti i registrirati aktualnim rezultatom. Prekid zbog više sile nije isključen.

55' Kakva prilika za Osijek! Nevjerojatno je lopta Baniću prošla kroz noge nakon jednog udarca Jurčevića, no netko je s gol-crte to izbio i nema pogotka za izjednačenje.

53' Preselila se u potpunosti igra na polovicu Gorice, tamo gdje je i teren u lošijem stanju...

51' I zaista, jedino kako je po ovoj velikoj kiši gol i mogao pasti, pao je... Iz prekida, glavom, ubačena lopta koja je bila previsoka za obranu. Tako je Gorica povela.

49' GOOOOOL! Vodi Gorica! Jovičić je strijelac, zabio je glavom nakon kornera. Sjajan ubačaj Hamada, Jovičić je najviši od svih.

46' Počelo je drugo poluvrijeme s po jednom promjenom sa svake strane. Santini je u igri umjesto nevidljivog Gyurcsa, a Krizmanić je kod Gorice zamijenio Keitu.

POLUVRIJEME: Nema golova u Velikoj Gorici, ide se na veliki odmor. Nadamo se pogocima u drugom dijelu.

45' Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade.

41' Pritiskao je Osijek u prvom dijelu, imao i par dobrih situacija, najbliži pogotku bio je Žaper, no i dalje mreže miruju. Pjesnički, miče ih samo kiša, ali ne i lopta.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

38' Ivušić je morao s gola jer je opasno nadirao Matar, a onda i prilika za Osijek ali Banić to u posljednji trenutak spašava. Vaterpolski uvjeti stvore priliku i onda kad se igrači najmanje nadaju.

34' Teško je išta kombinatornije složiti na ovakvom terenu, iz minute u minutu on izgleda sve rastrganije. Mierez sada radi jedan prekršaj u napadu, dobro su ga domaći markirali, a onda i žuti karton za Ngoualija u nastavku akcije.

30' Probao je i Mierez glavom, ulovio je to Banić, a onda Kleinheisler ostaje ležati nakon što ga je laktom sasvim slučajno pogodio Ngouali.

27' Fin udarac Žapera, testirao je Banića na jedan vrlo opasan način. Bio bi ovo eurogol da je lopta bila samo malo niža. Svakako, materijal za zapamtiti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

25' Udarac Hamada blokira Škorić, rijetke su prilike za domaće da dođu visoko pred Ivušićeva vrata, sada je bila jedna od njih.

22' Sredina prvog dijela u Velikoj Gorici, čekamo neki kvalitetan potez, jer nulom ni jedni ni drugi neće biti zadovoljni, ako takva bude na kraju.

18' Razgovaraju sada sudac Bebek i Matar Dieye, napadač Gorice maloprije je tražio jedan prekršaj, a sada će mu riječki arbitar probati objasniti da je prekršaj samo onda kada ga on i dosudi.

15' Dobre vijesti za Nenada Bjelicu, jer Silva će očito moći nastaviti utakmicu. Stalno gledamo na stanje terena, sve je lošiji za igru.

13' Problemi za Igora Silvu, sada se ozljedio... Pao je na prst nakon jednog prodora prosklizao je, nije bilo kontakta sa Špikićem koji je bio uz njega, a već mu se pored terena pruža pomoć.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

11' Sjajna prilika za Goricu koja nije završila udarcem. Špikić je našao Matara koji je malo zakasnio, a u nastavku akcije Dvorneković glavom promašuje nakon dobrog ubačaja Doke... Nije bilo zaleđa, Dvorneković je promašio zicer...

9' Igranje rukom vidio je Bebek sada, Doka je spriječio Osijekovo dodavanje, ali slobodan udarac s lijeve strane nije donio opasnost za domaća vrata.

6' Bohar je dobio jedan udarac, nastradala je njegova arkada, bilo je tu i krvi... No, nastavljena je igra ubrzo dalje.

5' Matar je sada krenuo u jednu naoko izglednu akciju po lijevoj strani terena, no lopta je iznenada zastala u jednoj od brojnih lokvi koje se polako stvaraju na travnjaku.

4' Vrijeme je, blago rečeno - očajno. Kiša neumorno pada, a travnjak će biti veliki problem kako utakmica bude odmicala. Recimo i to da je Gyurcsö počeo utakmicu na lijevom krilu, Bohar na desnom.

2' I zaista, Steenvoorden je zauzeo mjesto uz Ngoualija u sredini terena. Neće biti igre s četvoricom u zadnjoj liniji Gorice.

19.10 Utakmica je počela. Pobjeda Gorice donosi joj širom otvorena vrata Europe, slavlje Osječane još uvijek drži u kakvoj-takvoj utrci s Dinamom za titulu.

18.40 Bjelica se odlučio za Gyursca pored Bočkaja, a involvirao je i Marija Jurčevića pa će ipak igrati s četvoricom odostraga.

18.15 Velikogorička Facebook-stranica nacrtala je formaciju s četvoricom odostraga u kojoj Steenvoorden igra uz Ngoualija... No, treba vidjeti hoće li to biti tako...

17.45 Evo sastava za večerašnji dvoboj. Promijenio je formaciju Siniša Oreščanin. Mogao bi zaigrati s tri stopera, uz Doku i Keitu na pozicijama bekova. Nenad Bjelica je na klupi ostavio Bočkaja a u prvi sastav promovirao Adama Gyurcsu. Na klupi je i Vuković, umjesto njega kreće Pilj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 05:00