DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
BODOVI IDU GOSTIMA

VIDEO: Mierez prekrasnim pogotkom srušio Hajduk na Poljudu, Osijek bacio šampionsku rukavicu Modrima

Pogotkom najboljeg strijelca HNL-a Osijek je preuzeo vodstvo na ljestvici domaćeg prvenstva.
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 16. travanj 2021. 19:26

HAJDUK - OSIJEK 0:1 (Mierez 48')

SPLIT – Stadion Poljud. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Zobenica i Kezele. Četvrti sudac: Kulušić. VAR sudac: Zebec. VAR pomoćnik: B.Križarić. Delegat: Posavec.

HAJDUK: Kalinić – Todorović, Vušković, Simić, Čolina – Jurić, Fossati, Atanasov (od 70. Dolček) – Kačaniklić (od 55. Diamantakos), Livaja – Umut (od 70. Biuk) TRENER: Paolo Tramezzani.

OSIJEK: Ivušić – Guti (od 23. Caro, od 81. Lončar), Škorić, Čeberko – Miloš, Žaper, Jugović, Klenihesler (od 86. Pilj), Bočkaj – Bohar - Mierez. TRENER: Nenad Bjelica.

ŽUTI KARTONI: Vušković (31- neoprezna igra), Jugović (38- povlačenje za dres), Todorović (45- nesportska igra), Klenhesler (53- simuliranje prekršaja), Simić (78- preoštar start), Lončar (83- preoštar start), Fossati (83- preoštar start), Diamantakos (90- neoprezan start), Bočkaj (90- nesportsko ponašanje).

CRVENI KARTON: Fossati (85- drugi žuti karton zbog preoštrog starta), pomoćni trener Nino Bule (90- prigovor)

Na hladnom Poljudu, u uvjetima više zimskim nego proljetnim, Osijek se pobjedom vratio na prvo mjesto. Barem do nedjelje bježi Dinamu jedan bod, ali u svakom slučaju sa puno samopouzdanja momčad Nenada Bjelice dočekuje derbi s Dinamom u srijedu u Gradskom vrtu. U Splitu su napravili dobar posao, autoritativno su pobijedili zahvaljujući prvenstveno individualnoj klasi Ramona Miereza, ali pritom su limitirali Bijele na "nula" udaraca u okvir vrata. Dapače, mogao se vratar Ivušić prehladiti koliko je bio nezaposlen, pogotovo u drugom poluvremenu. Hajduk je razočarao igrom, Bijeli nisu imali ni šansi ni pritiska. Uz to, kako jedna nevolja ne ide sama, ostali su bez tri igrača (Vušković, Simić, Fossati) za važnu utakmicu u Koprivnici. Osijek je, pak, za derbi s Dinamo ostao bez Jugovića koji je dobio treći žuti karton.

U zapisniku dvoboja nije se našao Kristian Dimitrov, međutim nije forma razlog što nije bilo bugarskog stopera. Ozljedio se Dimitrov na zagrijavanju, nastradao mu je butni mišić, pa je Tramezzani bio prisiljen uvesti novog igrača u zapisnik, ali što je još bitnije, promijeniti i formaciju. Vratio se Talijan nakon dva mjeseca u sustav sa četiri igrača u zadnjoj liniji, a slučajno ili ne, tako je Tramezzani posljednji put postavio igru upravo u dvoboju sa Osijekom početkom veljače u Gradskom vrtu.

Taktički oprezno krenule su obje momčadi i dok su se obostrano "mjerkali" u jednom naizgled bezazlenom kontaktu dogodila se teža ozljeda ruke stopera Gutija u 20. minuti. Poslije kontakta s Jurićem, uhvatio se za lijevu ruku, sjeo na travu i sa bolnom grimasom liječnicima, koji su promptno utrčali na travnjak, dao znak da više ne može nastaviti igru.

Upravo kada je u igru umjesto Gutija ušao Španjolac Caro, stigao je Hajduk do prve velike prilike. Jurić je sa desne strane povratnom loptom pronašao Kačaniklića, Šveđanin je sa 14 metara šutirao bez oklijevanja, ali Žaper je uklizao, tijelom odbio loptu u korner. Osijek je čekao i potom snažno pritisnuo u posljednjih 10-ak minuta. Dugu loptu u 34. minuti ubacio je Miloš za Miereza koji je primio na prsi, pobjegao svom čuvaru, napravio potom dva koraka, izašao pred Kalinića i sa 12 metara pucao pored vrata.

Ponovno je Osijek zaprijetio preko Bohara u 39. minuti. Iz kornera Hajduka sijevnula je kontra Osječana koju je Bohar završio udarcem sa 15 metara iskosa, ali uspio je obraniti Kalinić. Ponovno je Kalinić u glavnoj ulozi u sudačkoj nadoknadi kada je Bohar u prostor izbacio Bočkaja koji je iz teške pozicije, dosta iskosa s lijeve strane, tražio suprotni kut, ali Kalinić je još jednom sačuvao svoju mrežu.

Ali, u četvrtoj prigodi Osječana ni Kalinić više nije mogao spasiti. Osječani su drugo poluvrijeme otvorili kako su zaključili prvo, a kao posljedica napada stigao je i pogodak Miereza. Očekivalo se da će Hajduk preuzeti više rizika, ali tek smo sa dvije izmjene u 70. minuti vidjeli Tramezzanijev prvi potez. Uvođenjem Biuka i Dolčeka modificirao je sustav u 4-2-3-1 sa tri ofanzivca iza glavnog "špica" Diamantakosa. Ali, bez ikakvog efekta ili prijetnje po vrata Ivušića. Još je Kalinić u šestoj minuti nadoknade spasio sa Erceg ne zabije za 2:0. I to je bilo sve, pobjedu su Osječani proslavili pjesmom na poljudskom travnjaku. Zasluženo.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je na Poljudu, Osijek odnosi sva tri boda iz Splita. Bočkaj je nakon posljednjeg Bebekovog zvižduka dobio žuti karton.

90+6' Još je jednu priliku imao Osijek na samom kraju, obranio je to Kalinić.

90+4' Diamantakos ide u sudačku bilježnicu, pod rubriku "žuti kartoni" jer je rukom u lice udario Čeberka u zračnom duelu.

90+3' Ubacivanje Todorovića na Livaju, nema pogotka... Hajduk danas nije uputio udarac u okvir gola.

90+1' Igra se čak šest minuta sudačke nadoknade. Crveni karton na klupi Osijeka dobio je Nino Bule, pomoćnik Nenada Bjelice.

89' Maksimalni rizik preuzima Hajduk u ovim trenucima, a Bjelica je odradio dvije izmjene ušli su Pilj i Erceg umjesto Kleinheislera i Bohara.

86' Hajduk ostaje s desetoricom! Fossati je vrlo brzo dobio dva žuta kartona. Jako je nervozan, a to je pokazao i sada nakon novog starta na Jugovića.

84' Čvrsto je sada s leđa Lončar ušao u Livaju, a Fossati je požutio zbog starta na Jugovića. Ražestilo se...

81' Prekid igre zbog Carove ozljede. Već je Bjelica ostao bez Gutija, kada bi se ozlijedio novi stoper, to bi bili veliki problemi... I u ovom slučaju nosila su na travnjaku. Ušao je već Danijel Lončar.

79' Žuti karton zaradio je Stefan Simić nakon duela s Mierezom.

76' Stalno, gotovo na bazi svakih pet minuta Tramezzani pokuša nekom ad-hoc promjenom u sustavu iznenaditi Bjelicu i Osijek. Zasad mu to ne polazi za rukom, no još nije gotovo.

73' Bjelica čuva svoje jake snage na klupi... Santini, Erceg, Lopa... Svi oni mogu ući i napraviti dodatni pritisak Hajduku.

70' Idu još dvije promjene u Hajduku. Umjesto Nayira ulazi Biuk, a u igru će umjesto Atanasova i Dolček.

67' Ulazak Diamantakosa domaćima nije donio baš ništa. Dapače, Osijek je još opasniji, a vremena za preokrenuti stvari sve je manje. Pressing gostiju uspjeva besprijekorno.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

64' Kalinić sada spašava Hajduk. Iščupao je Boharov pokušaj glavom ispod grede. Prijeti Osijek, želi doći do drugog pogotka i potencijalno riješiti utakmicu.

62' Imao je jedan prekid i Osijek, Bočkaj je poslao loptu u kazneni prostor, a Mierez je prenio na Škorića koji ne gađa okvir gola.

60' Pola sata do kraja dvoboja, Čeberko je sada posložio Diamantakosa na travu, Hajduk će preko Atanasova imati slobodan udarac.

57' Postat će sada nervozniji Hajduk, prijeti žuti karton i Fossatiju. Domaći su sada još ranjiviji.

55' Ulazi Diamantakos u igru umjesto Kačaniklića. Prva je to promena Paola Tramezzanija u namjeri da dođe do izjednačenja.

53' Slobodni udarac za Osijek na rubu kaznenog prostora tražio je Kleinheisler, a Bebek je to prozreo kao namjeru da je Mađar htio odglumiti faul. Lopta je za Hajduk.

50' Od dvadeset prvoligaških, deveti pogodak ove sezone glavom je zabio Mierez. Sjajna je i to brojka.

48' GOOOOOL! Ramon Mierez! Kakav skok Miereza, nebeski je poletio zrakom, preletio Vuškovića i glavom pospremio ubačaj Jugovića. Kalinić se nećkao, krenuti u paradu ili ne... I završilo je u golu.

48' Pokušaj Todorovića da ubaci iz velike daljine prema Nayiru, bilo je to prejako. Prvi dojam nastavka je - življe... To je već dobra najava uzbuđenja.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Osim prisilne izmjene u 23. minuti, nema novih rotacija u sastavima.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na Poljudu u prvih 45 minuta. Nakon uspavanog početka Osijek je pokazao da je konkretniji, a u dva navrata gosti su mogli i do vodstva. Hajduk će pak morati bolje ako misli do bodova.

45+3' Bočkaj! Krasna akcija Osijeka, iz mrtvog je kuta to pucao, Kalinić mu je obranio. Sjajan pas Bohara prvotno...

45' Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade. Nekoliko je bilo prekida koji su izakumulirali toliko dodatka, prije svega ozljeda Gutija.

43' U završnici prvog dijela i jedni i drugi traže loptu, zadnji pas za nekoga od napadača. Koncentracija u oba tabora je na razini, barem kad je obrana u pitanju.

40' Sjajna akcija Osijeka! Kleinheiser, Mierez i Bočkaj izbacili su čitavu obranu Hajduka u tranziciji. Lopta je stigla na lijevu stranu do Bohara, a Kalinić je to obranio.

39' Žuti karton za Jugovića u trenutku izvođenja kornera, napravio je prekršaj na Simiću.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

37' Sudar glavama Mile Škorića i Umuta Nayira. Akteri te priče su dobro, igra se dalje, a Caro izbacuje jednu loptu u korner za Hajduk.

34' Kakva lopta Cara na Miereza, lažno kretanje je izbacilo Simića i dovelo Argentinca u situaciju "jedan na jedan" s Kalinićem... No, odlazi i ovo pored vrata.

32' Prvi žuti karton na utakmici. Dobio ga je Vušković nakon što je Miereza u jednom dvoboju posložio na pod.

30' Probao je Bočkaj izravno iz kuta, odsjelo je to na vrhu grede. Vjetar je u prvom dijelu mali saveznik gostiju, puše sve jače.

28' Dobar udarac Miereza! Prva izgledna situacija pred Kalinićem, othrvao se Mierez čuvarima i s lijeve strane uputio prizeman udarac koji je prozujao pored stative. Dirao je to Kalinić, bit će korner.

25' Trebalo je čekati do sredine prvog dijela na prvu opasnost pred bilo čijim vratima. Eto, Kačaniklić je imao gol na pladnju, no blok ispred Ivušića odradio je posao.

23' Prva opasnija prilika za Hajduk. Čolina je s lijeve strane dao na Livaju, a onda povratna prema Kačanikliću i blokiran udarac... Ide to u korner. Caro je zamijenio Gutija.

21' Neće moći Gutieri Tomelin nastaviti utakmicu, po njega dolaze nosila... Rame je iskočilo, a na zagrijavanje je već poslan Jose Antonio Caro.

18' Prekršaj Jugovića na Atanasovu na sredini terena. Hajduk je konačno povezao nekoliko dodavanja, a Umut je sada zadao udarac Gutiju koji se sada čini ozlijeđenim. Rame ne izgleda dobro.

15' Nisu se ostvarile one naše prognoze o golijadi. Nije se rano otvorilo... Sad je Livaja ubacio jednu loptu na Jurića koji je zamalo zakasnio reagirati ispred Ivušića pa je Bočkaj otklonio opasnost.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

11' Nema zasad, zaista ništa za zapisati u reporterske bilježnice. Simić je sada napravio prekršaj na Mierezu, uhvatio se Argentinac kratko za nogu, no nije zazvonilo za uzbunu na klupi slavonskog prvoligaša.

8' Puno dodavanja momčad Nenada Bjelice ima u samom početku susreta. Kombinatorika im dakle, nije upitna, tu i tamo se proba po bokovima ići okomitije, no s takvim situacijama nema problema obrana Hajduka.

5' Nastoji, doduše, splitska momčad brzim pritiskom doći do prostora i vremena s loptom, no zasad gosti imaju sredinu terena. I jedni i drugi krenuli su oprezno.

2' Dobro ubacivanje Bohara u kazneni prostor nakon prolaska Miloša, očistila je to Hajdukova obrana. Osijeku pripadaju prvi trenuci dvoboja, nikako domaći ne mogu u posjed lopte.

20.30 Utakmica na Poljudu upravo je započela.

20.15 Skupština Hajduka

U subotu s početkom u 11 sati održat će se redovna Skupština Hajduka na kojoj će se prezentirati financijsko izvješće za 2020. godinu, te plan rada Uprave kluba za 2021. godinu. Uz to, Skupština će donijeti i izmjenu broja članova Nadzornog odbora, koji će odsad brojati pet članova. Nadalje, na Skupštini je predviđeno i donošenje odluke o klupskom savjetodavnom tijelu, koje će unaprijediti izborni proces u biranju ćlanova Nadzornog odbora. Na glavnoj Skupštini Hajduka pravo sudjelovanja imaju svi dioničari, odnosno njihovi zastupnici, koji su se do 10. travanja prijavili za dolazak na Skupštinu.

20.05 Potpisivanje ugovora

Uoči današnje utakmice Hajduka i Osijeka na Poljudu će se potpisati ugovor o postavljanju novog travnjaka splitskog stadiona. Novi travnjak na Poljudu financirat će HNS, stoga je iskorištena prigoda dolaska izvršnog direktora nacionalne nogometne organizacije Marijana Kustića kako bi se i službeno potpisala suradnja HNS-a i Hajduka glede postavljanja poljudskog travnjaka. Prvobitni plan je bio da se novi travnjak na Poljudu postavi već ove zime, međutim, zbog kratkog roka i vremenskih neprilika nije bila moguća realizacija. Zato se ugovor za travnjak potpisuje danas, a radovi će početi nakon završetka prvenstva kako bi Poljud spremno dočekao novu sezonu Hajduka, ali i jesenske utakmice reprezentacije Hrvatske, jer već je najavljeno da će Vatreni igrati u Splitu jednu od svojih kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo.

19.45 Osijek na Poljud dolazi napasti. Ovo bi mogao biti susret pun golova. Ako se rano otvori, da se malo poigramo prognozera, očekujemo golijadu.

19.35 Evo dakle, sastava Hajduka. Hoće li Tramezzani odvesti Bijele do nove velike pobjede u derbijima klubova iz "top 4"?

19.25 Stigli su sastavi za većerašnji dvoboj. Kod Hajduka nema Dimitrova, Tramezzani postavlja sastav u 4-2-3-1 s Atanasovim uz Jurića i Fossatija u sredini.

S druge strane, Nenad Bjelica u igru od prve minute šalje Gutija koji je dobio prednost nad Lončarom u zadnjoj liniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 12:11