NIKSA STIPANICEV/CROPIX
POGLEDAJTE POGOTKE

Video: Loše izdanje Riječana prije dolaska Napolija! Šibenik ih porazio, ostali i s igračem manje

Nakon pobjede protiv Hajduka na Poljudu, Šibenčani su kod kuće srušili i momčad Simona Rožmana.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. studeni 2020. 15:03

ŠIBENIK - RIJEKA 2:0 (Bulat 12', Sahiti 74')

ŠIBENIK: Labrović - Mesa, Batarelo, Bilić - Pajić, Bulat, Čurić (od 72. Alimi), Kvesić (od 81. Todoroski) - Ampem (od 81. Contreras), Martin (od 65. Rak) - Jurić (od 72. Sahiti)

RIJEKA: Nevistić - Escoval, Velkovski, Smolčić - Tomečak (od 79. Braut), Galešić (od 46. Murić), Lepinjica, Lončar (od 79. Iglesias), Anastasio (od 46. Raspopović) - Menalo, Kulenović (od 68. Yateke)

U susretu 10. kola Prve HNL Šibenik je na stadionu Šubićevac pobijedio Rijeku sa 2-0, ostvarivši prvu pobjedu u međusobnim susretima nakon 10 godina.

Posljednju pobjedu Šibenik je ostvario u ožujku 2010. pobijedivši na Kantridi sa 1-0, a nakon toga Rijeka je dobila dvije utakmice, dok su tri završile bez pobjednika.

Šibenik je poveo u 12. minuti lijepim pogotkom Marka Bulata na povratnu loptu Princa Ampema. Napadač iz Gane je na desnoj strani "slomio" Smolčića, te uputio povratnu loptu na koju je natrčao Bulat i precizno zabio za 1-0.

Rijeka je od 40. minute igrala s igračem manje nakon što je Darko Velkovski u svega nekoliko sekundi zaradio dva žuta kartona. Prvog zbog prekršaja, a drugog zbog prigovora.

U posljednjim trenucima prvog dijela sudac Jović je pokazao žuti i Sandru Kulenoviću, a potom provjeravao zaslužuje li prekršaj napadača Rijeke i crveni karton, no srećom po goste ostao je na svojoj prvotnoj odluci.

Pitanje pobjednika razriješeno je u 74. minuti, a ponovo je glavnoj ulozi bio Ampem. Najbolji igrač utakmice je ponovo pretrčao obranu Rijeke i sjajno poslužio Sahitija koji je zabio za 2-0.

Šibenik je trećom pobjedom ove sezone skočio na sedmo mjesto sa 10 bodova koliko ima i Hajduk na šestoj poziciji, no Splićani imaju dvije utakmice manje. Rijeka je ostala na četvrtom mjestu sa 12 bodova iz sedam susreta.

U vodstvu je Dinamo koji večeras gostuje kod posljednje Lokomotive.

-----------------------------------------------------------------------

Prva HNL - 10. kolo
Šibenik - Rijeka 2-0 (Bulat 12, Sahiti 74)
Lokomotiva - Dinamo (ned, 17.05)
Subota:
Istra 1961 - Hajduk 1-0 (Vuk 87)
Slaven B. - Osijek 0-1 (Bohar 47)

Gorica - Varaždin odgođeno

Ljestvica
1. Dinamo 8 7 1 0 23-8 22
2. Gorica 8 5 1 2 19-13 16
3. Osijek 8 5 1 2 11-7 16
4. Rijeka 7 4 0 3 8-9 12
5. Slaven Belupo 10 2 5 3 13-12 11
6. Hajduk 8 3 1 4 10-9 10
7. Šibenik 10 3 1 6 9-13 10
8. Istra 1961 9 2 2 5 6-13 8
9. Varaždin 9 2 1 6 7-15 7
10. Lokomotiva 7 1 3 3 5-12 6

LIVE PRIJENOS:

KRAJ NA ŠUBIĆEVCU!

Velika pobjeda Šibenika, povratnika u hrvatsko prvoligaško društvo. Na Šubićevcu je danas pala europska Rijeka, koja je nakon poraza od AZ-a u Nizozemskoj izgubila i drugu ovotjednu utakmicu. Šibenik je slavio s 2:0 pogocima Bulata i Sahitija, asistent za oba pogotka bio je Ampem. Riječani nisu bili na razini svojih ranijih igara, a od 41. minute bili su s desetoricom nakon isključenja Velkovskog.

Šinenik se vratio na sedmo mjesto s 10 bodova, Rijeci je ovo bio treći prvenstveni poraz.

90+3' Igra se posljednja minuta sudačke nadoknade. 'Požutjeli' su i Smolčić i Sahiti, Jović se danas baš razmahao kartonima.

90' Žuti karton dobio je i Raspopović, i to za jubilarni 30. prekršaj na utakmici.

81' Mijenja i Rendulić. Iz igre je izašao junak Prince Ampem, priliku je umjesto njega dobio Contreras, dok je Kvesića zamijenio Todoroski.

79' Dvije posljednje promjene u sastavu napravio je Rijekin trener Rožman. Izašli su Tomečak i Lončar, zamijenili su ih Braut i Iglesias.

74' GOOOOL!!!

Rijeka se sve više otvarala i tako ostavljala puno prostora u svojoj obrani. Često je prijetio Ampem svojim nezgodnim prodorima, i u ovoj situaciji on je sve napravio, prošao po lijevoj strani i idealno uposlio Sahitija. Posuđeni Hajdukov igrač odlično se snašao i pogodio donji lijevi kut vratara Nevistića za 2:0.

72' Rendulić radi dvostruku izmjenu. Iz igre su izašli Čurić i Jurić, umjesto njih ušli su Sahiti i Alimi.

68' I treću promjenu napravio je Rožman, ovaj put u napadu. Umjesto Kulenovića je na terenu Sterling Yateke.

67. Tukao je Bulat s 20 metara, Nevistić je obranio.

66' Prva promjena u momčadi Šibenika, umjesto Martina ulazi Nikola Rak.

63' Nakon ubačaja u kazneni prostor tukao je glavom Kulenović, no u udarcu nije bilo snage i bio je to lak plijen za Labrovića.

60. Murić je ubacio iz kornera, tukao je Menalo, ali je šibenska obrana blokirala taj opasan pokušaj gostiju s Rujevice.

57' Ampem je pobjegao Smolčiću i povratnom loptom uposlio Martina čiji je udarac bio snažan, ali neprecizan.

55' Escoval je još jedan 'ponosni vlasnik' žutog kartona, zaradio ga je zbog starta na (pre)brzom Princeu Ampemu.

54' Ampem je pao nakon duela s Escovalom i tražio prekršaj pred kaznenim prostorom, ali je sudac Jović pokazao da se igra dalje.

51' Ampem se riješio dvojice čuvara i uposlio Jurića koji je tukao iskosa s desne strane, ali nedostajalo mu je preciznosti.

46' Dvije promjene kod Rijeke na početku drugog poluvremena. Ulaze Murić i Raspopović, izašli su Galešić i Anastasio.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Završeno je prvo poluvrijeme u Šibeniku. Domaćin vodi 1:0 pogotkom Bulata iz 12. minute, a Rijeka je od 40. minute s desetoricom nakon isključenja Velkovskog. Mogla je Rijeka izjednačiti u 5. minuti nadkonade, ali je udarac Menala glavom zaustavio vratar Labrović.

45+2' Sudac Jović pokazao je žuti karton Kulenoviću. Išao je na VAR provjeriti ima li potrebe za crvenim, ali pokazao je da se igra dalje bez novih sankcija.

45' Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

43' Zaoštrila se igra na Šubićevcu. Sad je Ćurić neoprezno ušao u duel s Kulenovićem koji je izvukao deblji kraj. Ćuriću je Jović pokazao javnu opomenu.

42' Zbog preoštrog starta na Tomečaku žuti karton dobio je Kvesić.

40' CRVENI KARTON!

Dario Velkovski uspio je unutar jedne minute zaraditi dva žuta kartona. Prvog je dobio zbog 'laktarenja' Jurića, a drugog vrlo brzo nakon toga, šrošlo je svega par sekundi. Sudac Jović vjerojatno mu je pokazao put u svlačionicu zbog prigovora.

39' Prvi žuti karton na utakmici zaradio je današnji kapetan Rijeke Ivan Tomečak. To mu je treći, propustit će ogled s Lokomotivom na Rujevici.

38' Nema gledatelja na tribinama Šubićevca, ali ljubitelji nogometa u Šibeniku uživo prate utakmicu s Rijekom s prozora i balkona obližnjih zgrada i kuća.

36' Hitronogi Ampem je pobjegao Rijekinoj obrani i uputio nezgodan udarac, a vratar Nevistić uspio je nogom obraniti.

32' Prince Ampemp je opalio snažno s 18 metara, ali je lopta prohujala iznad grede.

29' Rijeka se uspjela približiti vratima Šibenika, ali je Tomečak iskosa s desne strane tukao neprecizno i lopta je otišla daleko od gola.

22' Kulenović se našao u dobroj prilici nakon dubinske lopte Menala, ali je njegov udarac blokirala domaća obrana.

20' Kulenović je izborio priliku za udarac, ali je lopta otišla daleko od vratiju.

12' GOOOL!!!

Šibenik je poveo u 12. minuti. Ampem je prošao po desnoj strani i ubacio povratnu loptu za Marka Bulata, a kapetan Šibenika je potpuno sam s 12 metara fino pogodio desni kut za vodstvo Šibenčana od 1:0. Kod Rijeke su iz igre ispali prvo Smolčić, pa Lepinjica.

8' Prvi opasni pokušaj imao je Šibenik preko svoje desetke Alvara Martina, igrača madridskog Reala na posudbi. Tukao je s ruba kaznenog prostora, no Rijekin vratar Nevistić dobro je reagirao i izbacio loptu u korner.

1' Započela je utakmica u Šibeniku, Rijeka nakon visokog poraza od AZ-a u Europskoj ligi traži iskupljenje na gostovanju kod novog prvoligaša. Trener Rijeke Simon Rožman za ovaj je nastup u velikoj mjeri promijenio početnu jedanaestoricu svoje momčadi, izostali su Andrijašević i Čerin, dok strateg Šibenčana Krunoslav Rendulić nije mogao računati na iskusnog stopera Borisa Pandžu koji se ozlijedio na zagrijavanju pa ga je zamijenio Batarelo.

Rijekina momčad već je u petak zrakoplovom sletjela u Zadar kako bi se što bolje pripremila za nedjeljnu utakmicu sa Šibenikom. Zadnji prvenstveni nastup imala je 17. listopada s Varaždinom na Rujevici koji je završio pobjedom 2:1. Trenutačno su u mini nizu od dva dobivene ligaške utakmice koje su došle nakon poraza u Osijeku. U šest nastupa ove sezone u Prvoj HNL osvojili su 12 bodova, a najteži udarac bio je gubitak susreta od Lokomotive u Zagrebu koja je tada loše djelovala.

Trener Simon Rožman i dalje ne može računati na Čerina, Galovića i Arsenića, a kazao je kako za Šibenik na raspolaganju nije ni Capan koji je zadobio ozljedu. Čerin mu najviše nedostaje jer mladi Slovenac pokazao se pravim igračem. Što se više oslobađao, to je i kreativnije djelovao, uz trku i odgovornost u igri, stanka mu je došla u krivi čas. Pitanje je hoće li s Andrijaševićem krenuti od prve minute, no on je u konkurenciji za nastup. U četvrtak je u Nizozemskoj na terenu bio do 65. minute.

Rijeka ima i dobrih vijesti. Tibor Halilović prevladao je dugu stanku zbog ozljede i ušao prekjučer u Alkmaaru protiv AZ-a upravo umjesto Andrijaševića. Radi se o plemenitom veznjaku koji daje kreaciju igri Bijelih. Iako će mu trebati još vremena da se potpuno spremi i dođe u pravu formu, Halilović je značajan plus. Kad zaigra kako zna, Rijeka bi morala biti pojačana. Na Šubićevcu je upravo on u 76. minuti finala Kupa matirao golmana Lokomotive Grbića i donio trofej na Rujevicu. Trener s njim za početak dobiva nove opcije i širi izbor.

Međutim, Halilović nije jedini povratnik. Momčadi su se za Šibenik priključili i Robert Murić i Niko Galešić. Murića također dugo nije bilo zbog ozljede. Drugačiji je profil napadača od ostalih i u nekim varijantama mogao bi biti koristan. Koliko je god točno da je u dresu Rijeke imao bljeskove, ali nije u kontinuitetu pokazao kvalitetu. S mladim Galešićem pojačana je konkurencija na pozicijama stopera.

Čak i najvećim klubovima, čiji pričuvni igrači vrijede desetke milijuna eura, igrati utakmice nakon Europe često je problem. U njima rezultati nerijetko budu lošiji, a frustracije se gomilaju. Jednaka je zamka ponovno pred Rijekom. Šibenik je motiviran kao mu se radi se rado i ključnom susretu, želi protiv još jednom velikog suparnika pokazati da napreduje, a Rijeci bodovi trebaju i zbog tablice jer prvenstvo je ipak najvažnije, ali i ozračja u kojem će se pripremati za Napoli. Ništa u tome ne pomaže kao uspjeh.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 23:43