NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE POGOTKE

VIDEO: Pobjeda Dinama u ludoj završnici na Šubićevcu! Šibenčani si sami zabili nakon majstorije hajdukovca

Dinamo je u 17. kolu HNL-a došao do pobjede (2:1) protiv Šibenika i zauzeo treće mjesto na ljestvici
Piše: D. Trutin/Sportske novostiObjavljeno: 28. studeni 2021. 17:39

ŠIBENIK - DINAMO 1:2 (M. Jakoliš 74' / Ivanušec 19', S. Perić 81' ag.)

ŠIBENIK (4-2-3-1): Rogić - A. Jakoliš, S. Perić, Batarelo, Mina - Rak (od 70. Attys), Ćurić - Bačelić-Grgić (od 57. Sahiti), Marin, M. Jakoliš - Delić

DINAMO (4-1-4-1): Zagorac - Ristovski, Lauritsen, D. Perić, Štefulj - Mišić - Bulat (od 61. Špikić), Menalo (od 71. Oršić), Ivanušec (od 89. Franjić), Petković (od 71. Gojak) - Andrić

ŠIBENIK - stadion Šubićevac. Gledatelja: 831. Sudac: Mario Zebec (Cestica kraj Varaždina)


Dinamo je sretno i spretno došao do bodova na Šubićevcu. Pritom igrom nije nikoga očarao, do 3 boda stigli su autogolom šibenskog stopera Perića 10 minuta prije kraja. Zagrepčani su bili bolji u prvom dijelu kada su možda trebali doći do veće prednosti, Šibenik je u drugom dijelu bio hrabar, izjednačili su preko Marina Jakoliša ali Narančasti nisu imali ni sreće. Za utjehu namučili su prvaka u zanimljivoj utakmici po teškim uvjetima, s malim posjetom, vjerojatno nikad skromnijom kada je gostovao Dinamo.

I VIP loža na Šubićevcu bila je praznija nego inače, očajno vrijeme i tu je razrijedilo posjetu. Ali, bilo je itekako zanimljivih lica tamo, Dinamo je uoči najvećeg HR derbija idućeg vikenda došao uživo pogledati i Hajdukov trener Dambrauskas.

Koliko su Dinamu bili bitni bodovi u ovom susretu pokazalo se odmah na startu susreta. Zagrepčani su od prvog zvižduka suca Zebeca, (Dinamu danas sudio već 42. put u karijeri od 144 utakmice) krenuli po gol. U uvodnih nekoliko minuta zaprijetili su preko Bulata, i Mišića, ali Narančasti su se othrvali početnom pritisku Modrih, odnosno Nebesko-plavih u nedjelju.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

U 9. minuti razvili su gosti brzu akciju, Andrić je ubacio paralelnu oštru loptu pred gol ali je Menalo zakasnio. U 12. minuti i Šibenik je pokazao zube, prvo je Ćurić zaprijetio iz slobodnog udarca s nekih 17 metara, a malo potom Marin Jakoliš je iz prve opasno pucao u bliži kut. Zagorac je iz drugog pokušaja ukrotio taj udarac prvog strijelca Šibenika. Dinamo se nametnuo autoritativno, i svoj gard ubrzo je naplatio.

U 19. minuti mat u tri poteza i Dinamo je otključao šibensku bravu. Mišić i Petković za mirnog strijelca Ivanušeca i gosti su došli do ranog vodstva što im je bio jedan od ciljeva na Šubićevcu. Nakon gola Šibenik je uspostavio ravnotežu na sredini terena, pokušavali su složiti neku akciju ali bez da su ugrozili opasnije Zagorca.

Pomalo neočekivano Dinamo se privremeno barem povukao, utaborio iza centra, tražeći novi izlazak pred Rogića preko brzih akcija po krilu. U 38. minuti izveli su Zagrepčani dobru, povezanu akciju, koju je Bulat okončao previsokim udarcem s oko 20 metara. Pred kraj poluvremena Dinamo je opet pojačao gas, nakon kornera Lauritsen je pucao glavom s 3-4 metra, ali Rogić je sjajno reagirao izbivši u korner.

Nakon tog kornera Šibenik je krenuo u kontru, došlo je do silovitog sudara Marina i Ristovskog i ružnog pada obojice igrača. Srećom nije bilo posljedica po zdravlje igrača. Epilog svega je bio žuti karton za Šibenikovog ofanzivca nakon čega su se svi čudili na stadionu. Bruni Petkoviću primjerice za 2-3 žestoka starta nije pokazao ništa. A itekako je mogao, bolje reći morao. U najmanju ruku čudni kriteriji… da ne ulazimo u daljnje spekulacije.

Šibenik je otvorio drugi dio s nekoliko prodora po krilu preko Marina i M. Jakoliša, nakon oduzetih lopti agresivnog Raka. Pojačavao je domaćin pritisak, u 59. je Marin Jakoliš zaprijetio glavom u 16-ercu. Izveli su i nekoliko kornera ali prave prijetnje Zagorcu nije bilo. Dinamo je mirno kontrolirao utakmicu. U 59. su BBB ubacili nekoliko baklji na teren pa je Zebec bio primoran na kratko prekinuti utakmicu.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Sredinom nastavka Krznar je iz igre izvadio Petkovića i Menala, ušli su Oršić i Gojak, a kod Šibenika nakon Sahitija i Attys umjesto Raka. Punih pola sata nastavka nije bilo nekih zanimljivosti, i onda se zadnjih 15 minuta otvorilo. U 74. minuti izjednačenje. Pogađate strijelca, Marin Jakoliš nakon velike pogreške Ristovskog zabio je vrlo lijep gol, već 9. u sezoni vrativši Narančaste u utakmicu, a kaznivši na neki način dosta indolentan stav Dinama u nastavku.

Odmah je Dinamo krenuo po novi gol, i došao je do njega samo 6 minuta kasnije. Zapravo, zabili su ga Šibenčani, Stefan Perić nakon slobodnog udarca. Domaćin se žalio ali uzalud jer su smatrali da je Dinamo zabio iz nepostojećeg prekršaja. Trgnuo se Dinamo, Mišić je na kušnju stavio Rogića ali ovaj se nije dao iznenaditi. Pokušao je Šibenik zadnjim preostalim snagama ponovno se vratiti ali nije za to imao snage…Dinamo je sačuvao prednost, došavši do važnih bodova i to je za njih u ovom trenutku najvažnije.


KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Mijenja još jednom Krznar. Umjesto Luke Ivanušeca u igru će Bartol Franjić.

83' - Dvije sjajne intervencije Rogića! Prvo je opalio Mišić, a zatim i Oršić, oba puta je spašavao maestralni vratar Šibenčana!

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

81' - GOOOL! Kratko je trajala sreća Šibenčana... Mišić je ubacio u peterac, a u gužvi se nije najbolje snašao Stefan Perić koji prsima skreće taj ubačaj u vlastitu mrežu! Šokirani Šibenčani samo su se nemoćno pogledavali... novo vodstvo Dinama, 1:2 je na Šubićevcu!

76' - 'Požutio' je Batarelo zbog prekršaja na Andriću.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

74' - GOOOL! Marin Jakoliš je majstorski izjednačio na Šubićevcu! Hladnokrvno je primio loptu u šesnaestercu, 'vagao' Ristovskog, smireno pričekao te potom plasirao i pogodio malu mrežu Zagorčeva gola... Šibenik - Dinamo 1:1!

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

72' - Šansa za Dinamo! Gojak je centrirao, a Komnen Andrić pokušao atraktivnim škaricama iznenaditi Rogića - ipak, nije uspio zahvatiti taj centaršut kako treba.

71' - Dvostruka promjena kod Dinama. Izlaze Menalo i Petković, zadnjih dvadesetak minuta dobit će Mislav Oršić i Amer Gojak.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

70' - Iz igre će Niko Rak, mijenja ga Haićanin Christopher Attys.

67' - Rak se odvažio na udarac iz daljine, išlo je to ipak daleko od gola.

65' - Ivanušec je bio u solo-prodoru, ali samo do Mine Lucumija koji ga na kraju blokira.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

61' - Reagira odmah i Damir Krznar. U igru će Dario Špikić, izlazi Marko Bulat.

57' - Evo i prve promjene Marija Rosasa. Ušao je Suad Sahiti umjesto Stipe Bačelić-Grgića.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

49' - Dobra izrađena akcija Petkovića, Andrića i Menala koju je obrana Šibenika uspjela zaustaviti. Andrić dobiva žuti karton zbog prekršaja s leđa na kapetanu Ćuriću.

46' - Vraćamo se na Šubićevac. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo vodi na kraju prvoga dijela, iako su i Šibenčani imali nekoliko izglednih prilika. Modri su došli do pogotka kada je mrežu zatresao Luka Ivanušec, a do kraja tu prednost suvereno čuvali. Narančasti će ipak morati ubaciti u višu brzinu žele li na svome Šubićevcu doći do eventualnoga boda.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Uhhh, gadan sudar Antonija Marina i Stefana Ristovskog... U borbi za loptu zabili su se jedan u drugog, Ristovski je nezgodno pao s dva metra visine, a Marin također završio na tlu držeći se za vilicu. Sudac Mario Zebec pritom je dao žuti karton napadaču Šibenika. Srećom, čini se da je sve prošlo bez posljedica.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

41' - Strašna reakcija Lovre Rogića! Nakon kornera su u skoku bili Lauritsen i S. Perić, a branič Šibenika je nehotice ugrozio svog vratara i refleksno je to Rogić izbio u novi udarac iz kuta!

39' - Šansa za Dinamo! Prošlosezonski kapetan Šibenika Marko Bulat sada je zamalo zapaprio 'svojima'... Lijepo je opalio s vrha šesnaesterca i prohujao je taj udarac malo iznad grede!

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

37' - Menalo pokušava poluškaricama doći do novog pogotka, ali Rogić je bio na tom šutu koji je prošao preko grede.

34' - Šibenčani su se okuražili i nekoliko puta zaprijetili Modrima... pokušavali su Jakoliš, Marin i Delić, no bez uspjeha. Bruno Petković igra na rubu žutoga kartona jer je napravio već nekoliko nepotrebnih prekršaja, a nova takva opomena značila bi da propušta sljedeće kolo i derbi protiv Hajduka.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

27' - Nova prijetnja Dinama! Ristovski gura Petkovića u šansu, no Antonio Jakoliš na vrijeme reagira i izbacuje to izvan terena...

19' - GOOOL! Pravu malonogometnu akciju izveli su dinamovci i u tri poteza matirali Šibenčane... Mišić okomitom loptom pronalazi Petkovića na desnom boku, a ovaj isprve daje povratnu za Ivanušeca koji probija nemoćnog Rogića za 1:0 Modrih!

15' - Mišić je izveo taj slobodnjak, a nakon bloka živog zida Dinamo će imati novi korner.

14' - Ivanušec sada gura Andrića u šansu, a S. Perić ga ruši u zoni udarca i dobiva žuti karton.

12' - Uzvraćaju Šibenčani! Marin Jakoliš je nakon jednog ubačaja zaprijetio iz mrtvoga kuta, ali Zagorac je dobro zatvorio svoju stranu...

KIŠA NA ŠUBIĆEVCU

Gotovo 24 sata prije početka utakmice na Šubićevcu u Krešimirovom gradu je padala kiša, koja je jačala baš prije početka dvoboja. Tijekom nedjelje pojačalo je i jugo, i sve je prijetilo da poprilično pokvari cijeli događaj.

Povremeno je to bio pravi pljusak, i šteta da su se vremenske (ne)prilike opet grubo poigrale s organizacijom utakmice, odnosno imale su utjecaj na posjetu.

Prošle sezone šibenske utakmice često su pratile jake bure, tako je u dvoboju protiv Gorice vjetar imao prste u gotovo sva 4 gola, protiv Osijeka je zbog olujnog nevremena nestalo struje na stadionu u dva navrata, a bura je ometala normalni tijek utakmice na još par utakmica na Šubićevcu.

Sve to skupa nije omelo navijače da pogledaju utakmicu, tako su na istoku i neizostavni BBB-i (za njih je bilo rezervirano 300 ulaznica), dok su na zapadu svoje transparente izvjesili Funcuti.

(Tomo Ničota)

9' - I dalje traje ofenziva Dinama. Andrić je ubacio s lijevog boka za Petkovića koji je ipak prekratak. Na drugoj strani Menalo je dočekao taj ubačaj i pokušao centrirati, od bloka to odlazi u korner.

6' - Sada Petković traži Andrića, a Perić je još jednom na pravome mjestu.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

4' - Šansa Modrih na startu! Mišić je tražio Petkovića u petercu, ali S. Perić pravovremenim izlaskom neutralizira tu prijetnju!

15.00: Počela je utakmica u Šibeniku. Glavni je sudac Mario Zebec iz Cestice kraj Varaždina.

Bačeliću-Grgiću poklon za 200. nastup u HNL-u

Prije početka utakmice na Šubićevcu održana je mala svečanost. Šibenikovom veznjaku Stipi Bačeliću-Grgiću, koji je u prošlom kolu u Puli odigrao 200. utakmicu u HNL-u, predsjednik kluba Eduardo Zapata uručio je prigodan poklon za taj veliki jubilej. Protiv Dinama Baćo je upisao i 201. nastup, a mi mu od srca želimo još puno utakmica i golova u HNL-u.

(Tomo Ničota)


14.00: Stigli su sastavi! Kod Šibenčana će od starta ipak zaigrati Mina Lucumi i Stipe Bačelić-Grgić, iako se očekivao nastup Josipa Kvesića i Suada Sahitija.

U sastavu Modrih Krznar je napravio određene izmjene u odnosu na utakmicu protiv Genka. Na Šubićevac će istrčati samo četvorica koja su startala u Europskoj ligi u četvrtak: Josip Mišić, Luka Menalo, Luka Ivanušec i Bruno Petković. Dakle, obrana je kompletno nova s Danijelom Zagorcem među vratnicama.

image
SN Sn


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 00:46