MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
GOLIJADA U PULI

VIDEO: Marko Livaja Istri zabio prvi hat-trick u karijeri u razmaku od 22 minute, Hajduk uvjerljiv

Nogometaši Hajduka pobijedili su Istru 1961 u Puli 3:1 hat-trickom Marka Livaje u 8. kolu Prve HNL
Piše: Robert Matteoni, Sportske novostiObjavljeno: 12. rujan 2021. 19:13

ISTRA 1961 - HAJDUK 1:3 (Beljo 87' / Livaja 52'-11m, 58'-11m, 74')

Stadion Aldo Drosina. Gledatelja 1761. Sudac Dario Bel (Osijek), pomoćni Šarić i Knez. 4. sudac Vučković. VAR sudac Kulušić, AVAR Perić. Delegat Ivić.

Istra 1961 (4-2-3-1): Lučić, Navarro, J.Silva, Galilea, Marin (od 70' Daničić), Blagojević, Mlinar (od 61' Mišković), Bande, Abdallahi (od 79' Desio), Serderov (od 70' Lisica), Beljo. Trener Gonzalo Garcia.

Hajduk (4-2-3-1): Kalinić, Čolina, Simić, Elez, Dolček, Krovinović, Vuković (od 78' Katić), Sahiti (od 72' Kačaniklić), Livaja (od 78' Ljubičić), Edouk (od 46' Atanasov), Mlakar (od 72' Biuk). Trener Jens Gustafsson.

Žuti kartoni: Krovinović (39' preoštra igra), Abdallahi (45' prigovor), Daničić (90' preoštra igra), Bande (90' preoštra igra). Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Marko Livaja (Hajduk).

-----------------------------------------------------

Kako to većim dijelom biva na Drosini, Hajduk se prilično mučio u prvom djelu da se nametne domaćinu, Istra 1961 je pokleknula tek u drugom dijelu nakon dvije kardinalne greške obrane, koje su rezultirale s dva kaznena udarca. Nakon Livajinih pogodaka bilo je jasno da će tri boda u Split…

U Puli je bilo prilično toplo i to je svakako usporilo ritam utakmice u njenom početku. Dva trenera u formacijama 4-2-3-1 postavile su se prema očekivanjima. Hajduk se od prve minute postavio u gardu favorita, preuzeli su posjed lopte i kombinatorikom tražili put do gola kojeg je branio Lučić.

Na bokovima je, uz bekove Čolinu desno i Dolčeka lijevo, Gustafsson postavio Eduoka i Sahitija. Tražeći prodore po strani, gosti su nastojali razvlačiti središnji dio defenzivnog bloka Istre, što je onda trebao iskorištavati Marko Livaja. U prvom dijelu utakmice upravo je Livaja bio jedan od rijetkih igrača Hajduka koji je donosio opasnosti za gol domaćih. Imao je nekoliko zapaženih driblinga i prodora jedan na jedan, ali je u finiširanju akcije bio neprecizan.

S druge strane su Puljani, u početku manje, ali u nastavku više, izlazili u polukontre. Vjerojatno je tome doprinio osjećaj da se protiv gostiju može igrati, odnosno da Splićani nisu baš najagresivniji u bloku. Bilo je nekoliko obećavajućih situacija na obje strane, ali niti jednu od njihh ne bismo mogli tretirati jasnom šansom za pogodak. Na odmor se išlo sa dojmom da je Hajduk imao više od igre, ali nije bio toliko bolji da bi zaslužio vodstvo. S druge strane, domaći Zeleno-žuti bili su defenzivno vrlo solidni, kompaktni, ali su prema naprijed ipak djelovali suzdržano.

U nastavku utakmice švedski trener Gustafsson je odmah reagirao izmjenom. Nekonkretnog Eduoka zamijenio je Atanasov, što je dovelo do pomicanja Krovinovića u poziciju ofenzivnog veznog. Scenarij se na travnjaku nije izmijenio, Hajduk je imao inicijativu, ali ona je bila i dalje nekonkretna. I tko zna što bi se dalje događalo da iz ničega gosti nisu zaradili jedan od brojnih im kaznenih udaraca na Drosini.

Galilea je bespotrebno komplicirao sa loptom i izgubio je u opasnoj zoni. U nastavku akcije je Marin, na ivici kaznenog prostora, ušao u duel sa Sahitijem sa zakašnjenjem i Bel je pokazao na kreč. LIvaja je bio sigurniji realizator u odnosu na Caktaša u prošlim utakmicama.

Pogledajte gol Livaje za 0:1:

I ne samo to, Hajduk je opet zaradio kazneni udarac 6 minuta kasnije, opet u centru pažnje dva aktera u negativnom i pozitivnom smislu. Abdallahi je zaustavljen u klinču sa dva igrača Hajduka na centru, Livaja je otišao u kontru i u kaznenom prostoru je vješto 'sredio' Galileu, koji mu je podmetnuo nogu. Bel je čekao koju sekundu (potvrda suradnika?) i onda pokazao na bijelu točku. Livaja je opet pucao, i opet sigurno za 2:0…

Pogledajte gol Livaje za 0:2:

Nakon tog pogotka, bilo je jasno, Hajduku su se olakšale noge, a otežale domaćima, pa su Splićani imali otvoreni put prema pobjedi. Gosti su nastavili napadati, rasterećeniji zbog sigurnog vodstva, dok Puljani nisu imali značajniju reakciju. Garcia je izvukao indisponiranog Mlinara i ubacio Miškovića. Vratio je Abdallahia u sredinu, a Miškovića je postavio u ofenzivnoj poziciji iza Belje.

Na sredini terena je zapravo Hajduk imao prevlast, jer su Vuković i Krovinović, uz borbeni pristup Sahitija, radili onaj nevidljivi dio posla (diktirali ritam), a u napadu je Marko Livaja to u nastavku majstorski iskorištavao. Kada je Livaja zaokružio izvrsnu partiju sa hat trickom, oba su trenera s izmjenama i željenim doziranjem snaga važnim im igračima potvrdili da je utakmica riješena.

Pogledajte gol Livaje za 0:3:

Gustafsson je tako dao šansu novaku Katiću te mladim snagama Biuku i Ljubičiću, izvukao iz igre Livaju, kojeg je publika ispratila gromoglasnim pljeskom za prikazano. Livaja i Krovinović kao potvrda da se nogomet prije svega igra, a onda se 'radi'. Garcia je također mijenjao, izašao je očito umorni Abdallahi, kao i Serderov, koji još traži formu nakon duže pauze.

Ulazak Daničića te Lisice, Miškovića i Argentinca Desia nije bitno promijenio događanja na terenu, iako su mlađi igrači 'grizli'. U 87. minuti, nakon ubačaja Daničića, Beljo je u skoku poslao loptu prema mreži, ali ju je Lovro Kalinić izvukao. Bel je pričekao VAR i onda uz tu korekciju pokazao na centar, za počasni pogodak.

Pogledajte gol Belje za 1:3:

-------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

90+5' - Završila je utakmica u Puli, Hajduk je pobijedio Istru sa 3:1 hat-trickom Marka Livaje.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

87' - GOOOL! Istra je smanjila na 1:3. Zabio je Beljo glavom nakon intervencije VAR-a. Iako je Kalinić obranio, lopta je prethodno punim obujmom prešla crtu.

86' - Utakmica je ušla u posljednjih pet minuta, Hajduk sigurno kontrolira situaciju na travnjaku i nadomak je uvjerljive pobjede kojom će se na vrhu ljestvice izjednačiti s Rijekom i Dinamom, ali uz utakmicu više.

76' - Sada je u sjajnoj prilici bio Biuk i Hajduk je lako mogao povesti 4:0, ali je njegov udarac blokiran u posljednji trenutak.

74' - GOOOL! Livaja je kompletirao hat-trick nakon sjajne asistencije Krovinovića. Hajdukov napadač sjajno se sjurio prema šesnaestercu suparnika i mirnim prizemnim udarcem uhvatio Lučića na krivoj nozi. Livaji je ovo prvi hat-trick u karijeri.

71' - Dvostruka izmjena kod Hajduka, izlaze Sahiti i Mlakar, a ulaze Kačaniklić i Biuk.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

61' - Nova lijepa akcija Hajduka, pucao je na kraju Krovinović iskosa s desne strane, ali Lučić je siguran.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

58' - GOOOL! Livaja opet zabija s bijele točke, dva je puta poslao vratara Lučića u suprotni kut.

56' - Novi jedanaesterac za Hajduk, izborio ga je Livaja nakon prekršaja Galilee.

52' - GOOOL! Livaja sigurno izvodi jedanaesterac i Hajduk vodi 1:0. Tako je prekinut niz od tri Hajdukova promašena jedanaesterca u Puli, a sva je tri promašio Caktaš. Livaji je ovo četvrti ovosezonski pogodak.

50 - Jedanaesterac za Hajduk. Marin je oborio Sahitija i sudac nije imao dileme.

46' - Promjena u redovima Hajduka na startu drugog dijela. U igru je ušao Atanasov umjesto Eduoka.

45+2' - Završeno je prvo poluvrijeme. Hajduk je bez sumnje opasnija momčad, ali i dalje im nedostaje prava prilika. Na odmor se odlazi bez golova.

45' - Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

39' - Krovinović je prvi igrač sa žutim kartonom u ovoj utakmici i propustit će sljedeći Hajdukov okršaj.

36' - Ozbiljan pokušaj Istre po lijevoj strani, ubacio je Serderov, ali je lopta bila malo previsoka za Belju.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

29' - Nastavljamo gledati dominaciju Hajduka u posjedu lopte i njihove pokušaje da ugroze vrata Puljana. Ali i dalje čekamo na takozvani zicer.

25' - Priliku za popravljanje kopački iskoristio je reprezentativac Mauritanije Mahmoud, a situacija je podsjetila na 'slučaj Rebić' s Eura. Srećom po Istru, nisu kažnjeni što su nakratko ostali s igračem manje.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

23' - Opet akcija koja je stigla nakon ukradene lopte, u dobroj situaciji jedan na jedan s obrambenim igračem na rubu šesnaesterca našao se Mlakar koji je i pucao, ali lopta odlazi pokraj vratnice.

22' - 70% vremena u dosadašnjem dijelu susreta lopta je u posjedu igrača Hajduka.

18' - Gosti su opet pokušali ugroziti vrata Istre, po desnoj strani bok je probio Mlakar, ubacio za Livaju, ali naknadno se oglasio linijski sudac i označio zaleđe.

12' - Hajduk je opet zaprijetio vratima gostiju, iskosa po lijevoj strani prošao je Sahiti i odapeo, ali lopta odlazi visoko preko gola.

9' - Prilika za Hajduk. U lijepoj se poziciji našao Sahiti, ali je njegov udarac blokiran u posljednji trenutak.

6' - Mlakar je u ovim trenucima probio desni bok Istrine obrane, ali ga je uspješno na kraju zaustavio Marin.

1' - Započela je utakmica u Puli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:03