MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
VELIKI USPJEH ŽUTIH

Video: Istra srušila Riječane i ušla u povijesno finale Kupa, branitelj naslova eliminiran nakon drame

U dramatičnoj utakmici Istra je teškom mukom uspjela sačuvati tri gola prednosti s velikog odmora.
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 14. travanj 2021. 16:15

ISTRA 1961 - RIJEKA 3:2 (Šutalo 6', Hara 23', Guzina 44' / Drmić 53', Murić 72'-11m)

Stadion Aldo Drosina. Bez publike.

Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćni: Perica i Radić. Četvrti sudac: Kulušić. VAR: Jović. AVAR: Đurak. Delegat: Podnar.

ISTRA 1961: Lučić, Šutalo, Tomašević (od 76' Perera), Bosančić, Navarro, Galilea, Ivančić (od 75' Špoljarić), Levitt (od 64' Halilović), Gržan, Hara, Guzina (od 88' Bande). Trener Danijel Jumić

RIJEKA: Nevistić, Tomečak (od 90' Yateke), Capan, Galović, Štefulj (od 46' Velkovski), Lončar, Čerin (od 46' Liber), Murić, Andrijašević, Menalo (od 46' Kulenović), Drmić. Trener Goran Tomić.

Žuti kartoni: Menalo (18' preoštra igra), Velkovski (60' p.i.), Lončar (66' p.i.), Hara (68' napucavanje lopte u prekidu), Galilea (69' nesportsko ponašanje), Guzina (70' p.i.), Lučina (90 otezanje igre)

Izivanrednom igrom u prvom dijelu, a potom iznimnom borbenošću u drugom poluvremenu nogometaši Istre izborili su finale kupa! Pobjeda od 3:2 jest iznenađenje ali su Zeleno Žuti i njihov trener Danijel Jumić istu potpuno zaslužili. Pružili su kako su obećavali sve od sebe, dok se kod Riječana u prvom dijelu primijetio komotan ulaz u utakmicu, i tek promjenama u drugom dijelu maksimalna borba. No, nisu uspjeli potpuno preokrenuti rezultat i Puljani su izborili svoje drugo finale u klupskoj povijesti, prvo kao prvoligaški…

Trener domaćih pomalo je iznenadi postavom sa Levittom i Tomaševićem. Potonji nije dugo igrao zbog ozljede, dok je Levitt prvi put dobio šansu u ovako važnoj utakmici. Bande je ostao na klupi, dok je Gržan zadržao poziciju na lijevom boku. Tomić je ostao vjeran svojoj 4-2-3-1 i postavi koju očito smatra udarnom. Rijeka je krenula sa inicijativom odnosno gardom favorita. Domaće su potisnuli do zone 30 metara od Lučića, što je bilo i očekivano. No, ono što se nije baš očekivalo to je vrlo zrela igra domaćih, kako u defenzivnoj tako i (pogotovo) ofenzivnoj akciji. Dobra se igra materijalizira već u 7. minuti kada je Šutalo iskoristio centaršut Ivančića iz kornera i glavom pogodio gol. To je osokolilo domaće igrače, dok su Riječani više djelovali zatečeni tijekom utakmice i u teškoćama da promjene ritam. Puljani su takvu situaciju izvrsno iskoristili. Sjajnim akcijama su preko Hare i Guzine do kraja poluvremena došli do gotovo nestvarnog rezultata, odnosno vodstva 3:0…

U poluvremenu reagirao je odmah Goran Tomić. Ubacio je tri nova igrača, promijenio sustav u 3-4-3 i odmah izazvao kvalitetnu reakciju momčadi. Rijeka je pritisnula i ovaj put kudikamo konkretnije napala Istru. Sjajan pogodak Drmića je osnažio taj dril Rijeke, koja je iskoristila pad koncentracije Zeleno-žutih i nakon naivnog prekršaja Galilee za kazneni udarac, smanjila je na 3:2. Sve se tada otvorilo za goste, jer je Istra odavala dojam da nema svježine za ozbiljniju reakciju. Gosti su brojnim centaršutima nastojali iskoristiti bolju skok igru ali i vidljivi strah domaćih od greške. Trener Jumić uveo je svježe snage (Špoljarića, Halilovića i Pereru), i jasna je bila namjera da se osnaži opet defenzivni blok. To se dijelom ostvarilo, čak su domaći imali i meč loptu u 82.minuti. Sjajno je Špoljarić gurnuo samog Haru ispred Nevistića, ali je Japanac ovaj put bio neprecizan. Dramatičnost utakmice je samo rasla što se ona bližila 90.minuti. Rijeka je napala svim snagama, preskakala je igru jer više nije imala vremena. Naposljetku dogodilo se neočekivano pulsko slavlje…..


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Istra je u finalu Kupa!

90+3' Žuti karton za Istrinog vratara Lučića zbog zadržavanja vremena. Nije Rijeka zaprijetila otkako je postigla drugi pogodak. Bit će ovo i malo duže od četiri minute nadoknade.

90+1' Igra se prva od četiri minute sudačke nadoknade u Puli.

89' Promjena i kod Rijeke. Umjesto Tomečaka u igru će Sterling Yateke.

87' Guzina je ostao ležati, sprema se Bande za ulazak. Već je pokazao sudac Strukan da će svo oduzeto vrijeme pedantno obračunati.

85' Nakon kornera za Rijeku rodila se prilika za Istru, ali Gržan nije mogao proći Libera na desnoj strani.

81' Capan čisti s gol-crte! Hara je dobio loptu od Špoljarića, prebacio Nevistića, ali tu je riječki stoper koji neda lopti da uđe u gol.

80' Istra se brani svim silama ne bi li očuvala ovu, sada minimalnu prednost. Vrijeme je saveznik domaćih, ali ima ga još dovoljno za potpuno poravnanje.

76' Dvije promjene kod Istre. Umjesto Ivančića ulazi Špoljarić, a u igru će i Antonio Perera koji mijenja Tomaševića.

74' Teško je bilo za očekivati da će se Rijeka predati tek tako nakon 3:0 na poluvremenu... Bit će dramatično, a sada Istrin liječnički tim ima dva zadatka. Leže Tomašević i Ivančić...

72' GOOOOL! Zabio je Robert Murić s bijele točke za 3:2. Čeka nas drama u Puli.

69' Pa onda i još jedan žuti za Galileu... Kakva je to bila nervoza. Da malo izbrojimo javne opomene... Šest žutih smo već danas imali. A sada i jedanaesterac za Rijeku! Šutalo je napravio prekršaj na Capanu, a Guzina je požutio zbog protesta...

68' Festival žutih kartona nastavljen je jednim i za Taichija Haru koji je nakon prekršaja u napadu demonstrativno napucao loptu prema tribini. Kaznio je to sudac Strukan zbog nesportskog ponašanja.

66' Evo javne opomene i za Roberta Murića. Udario je Halilovića, igrača koji je tek ušao.

64' Prva promjena kod domaćih. U igri je Dino Halilović umjesto Dylana Levitta. U međuvremenu, žuti karton dobio je i Darko Velkovski.

60' Žuti karton za Stjepana Lončara nakon prekršaja nad Ivančićem. Hara je oduzeo jednu loptu na centru, a Rijekin veznjak morao je napraviti prekršaj jer bi bilo kontranapada domaćih.

58' Prvi slobodni udarac za Istru izveo je Levitt, nezgodno je ta lopta lelujala po prostoru ispred Nevistićeva gola, Bosančić je na koncu uputio udarac glavom, ali zamalo preko gola.

56' Pogodak Drmića službeno je upisan u 53. minuti, dosta se dugo provjeravala ta situacija, nije bilo zaleđa prilikom slanja lopte na strijelca (zasad) utješnog gola.

image
SCREENSHOT HNTV

54' GOOOOOOL! Evo Rijeke! Josip Drmić zabija za 3:1. Rijeka je "gricnula" prednost Istre. Iz okreta, od vratnice u gol. Situacija se provjerava... Gol je priznat.

52' Lončar pa Kulenović... Uspjeli su se izboriti za prostor i loptu, a onda je Liber pokušao prizemnim udarcem ugroziti Lučića. Lagano je to pokupio domaći vratar, bio je to tek drugi riječki pokušaj u okvir gola.

50' Pokupio je sada Lučić jednu loptu nakon riječkog kornera, gosti nastavljaju s pritiskom na zadnju liniju Žutih.

48' Po sve ili ništa ide sada Rijeka, nemaju Bijeli više što čekati. Zaostatak je ogroman... Sada se Tomašević izborio za loptu kraj Drmića, bilo bi to opasno da nije.

46' Velkovski, Liber i Kulenović. Tri nova igrača ubacio je Goran Tomić za Rijeku u drugom poluvremenu. U svlačionici su ostali Štefulj, Menalo i Čerin.

POLUVRIJEME: Istra ima velikih, ogromnih 3:0 protiv Rijeke i nalazi se nadomak finala Kupa.

44' GOOOOOOL! Pa što je ovo Istra vodi 3:0!!!! Gedeon Guzina! Istra kažnjava sve, ali baš sve defanzivne propuste Riječana, Nevistić je opet nemoćan, a njegova obrana kao da nije ni postojala. Ivančićev fenomenalan asist, Guzina je sve s lakoćom riješio.

42' Ne odstupa Istra od svojih principa, Žuti danas prikazuju rijetko viđenu kompaktnost koja bi danas bila komplicirana za probijanje i mnogo jačim momčadima.

40' Nikako Riječani ne mogu do prave prilike, sada je lopta "plesala" po šesnaestercu domaćih nakon što je Tomečak napravio višak na desnoj strani, ali udarca jednostavno - nema...

37' Istra je treći puta u polufinalu Kupa, a zasad jedini nastupi u finalu datiraju iz 2003. godine kada je Hajduk u dvije utakmice bio prejak. Fotografija s Verude budi romantična sjećanja.

image
SRECKO NIKETIC

33' Dominira Rijeka u posjedu lopte, ali to je zasad jalova premoć. Tih 75 posto nije malo, ali kada Istra izađe, onda je to kvalitetno kao sada. Gržan sa svoga, lijevog boka, oštro, no Nevistić je siguran.

30' Serija kornera i ubačaja gostiju, ništa nije bilo dovoljno dobro da bi se moglo nazvati zadnjim pasom za završnicu neke kvalitetne akcije. Pola sata je prošlo, Istra je u velikoj prednosti.

28' Probao je Tomečak sada dugom loptom proigrati Andrijaševića, to jest prošlo, ali dodavanje je bilo prejako tako da to riječki kapetan nije mogao dobro poslati prema sredini.

25' Nevjerojatna Istra drži Rijeku na konopcima. Jumićeva inovacija uspijeva, ali još je puno do kraja.

23' GOOOOOOL! Istra ima 2:0! Strijelac je Hara! Nije moglo iz kornera, ali kakva lopta Guzine za strijelca. Obišao je Nevistića i hladno zabio u praznu mrežu.

22' Za razliku od prvog kornera iz kojeg je Istra stigla u prednost, drugi za domaće je očišćen s prve stative. Neće Riječanima biti lako doći do eventualnog izjednačenja.

19' Menalo je nešto kasnije napravio i prekršaj nad Navarrom zbog kojeg je dobio žuti karton... Navarro je dobio udarac u glavu, a morali su ući i liječnici kako bi mu pružali pomoć. Istra će kratko biti s desetoricom.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

17' Prva bolja prilika za Riječane, Menalo je odapeo s lijeve strane, ali Lučić je položio na ovome testu. Rijeka pritišće, ubacili su gosti u višu brzinu, ostaju više u pritisku...

16' Podsjetimo, Josip Šutalo je igrač Dinama koji je stigao na posudbu iz druge momčadi kluba s Maksimira. Upravo je Dinamo uz Goricu još jedan od polufinalista Kupa. Još uvijek se ne zna kad će se igrati drugo polufinale. Sve ovisi o uspjehu Modrih s Villarrealom.

14' Novu je dugu loptu dobio Gržan u prostor, na koncu je bila podignuta zastavica, ali Istra je opet upozorila goste da ovdje ne namjerava stati.

11' Traži Goran Tomić da njegovi puleni brže odigravaju dodavanja, da lopta ide, da se ne miruje previše... No, Istrina defanzivna taktika zasad radi besprijekorno.

8' Kakav šok za Rijeku koja je počela izrazito napadački. U trenutku su se Levitt i Hara našli pred Nevistićem, a onda je Šutalo nakon udarca iz kuta skočio nebeski visoko i zabio pored nemoćnog Nevistića.

6' GOOOOOOL! Istra vodi! Iz kornera je zabio Šutalo, bio je najviši u skoku, Nevistić sada nije mogao ništa.

6' Kakve dvije prilike za Istru! Dvaput brani Nevistić, Hara je bio blizu nakon što je Levitt to sve pokrenuo. Bio je Japanac poludesno, Nevistić je to skinuo, kao i drugi pokušaj, odbijeno je u korner.

5' Sunčano je, vedro poslijepodne na jugu Istre. Uvjeti za igru su gotovo idealni, čekamo prvu priliku i onaj "pravi" početak dvoboja. Istrina obrana još nije bila na većem iskušenju.

3' Riječani pak, od samog starta napadaju taj gusti blok momčadi u žuto-zelenim dresovima. Imaju ulogu favorita koju žele opravdati.

2' Promijenio je sustav igre Danijel Jumić. Igra dakle, s tri stopera uz Navarra i Gržana na bekovskim pozicijama. Hoće li na taj način Puljani kazniti goste?

18.00 Utakmica je počela. Tko će postati prvi finalist Kupa? Saznat ćemo za otprilike dva sata.

17.30 Istra se nada finalu Kupa. Ovo je njihov sastav.

17.00 Stigli su sastavi za današnji dvoboj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 09:58