VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
DVA ISKLJUČENJA NA POLJUDU

VIDEO: Hajduk nastavio pobjednički niz nakon dalekometnog gola Čoline i gafa kakav se rijetko viđa

Uspio je Hajduk vezati tri HNL-pobjede. Nakon dva slavlja u Rijeci, na Poljudu je pao Varaždin.
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 06. ožujak 2021. 16:02

HAJDUK - VARAŽDIN 2:0 (Čolina 8', Memija 45+5'-ag)

SPLIT – Stadion Poljud. Bez gledatelja. Sudac: Igor Pajač (Zelina) - 5,5. Pomoćnici: Crnčić i Zobenica. Četvrti sudac: Kulušić. VAR sudac: Jović. VAR pomoćnik: Perica. Delegat: Balen.

HAJDUK: Kalinić – Vušković, Simić, Mujakić – Todorović, Jurić (od 61. Atanasov), Fossati, Čolina – Kačaniklić (od 61. Jairo), Livaja – Umut. TRENER: Paolo Tramezzani.

VARAŽDIN: Horkaš (od 68. Zelenika) – Memija (od 46. Tkalčić), Ćelić, Stolnik, Pelumbi (od 68. Benko) Urata – Postonjski (od 68. Posavec), Senić (od 46. Guera) – Boban, Herrera – Obregon. TRENER: Zoran Kastel.

ŽUTI KARTONI: Pellumbi (19 – preoštar start), Senić (42- grub prekršaj), Livaja (45-preoštar start), Malfatti, pomoćni trener Hajduka (45- prigovor), Jurić (50- preoštar start), Fossati (74 – preoštar start). Guera (89- preoštar start).

CRVENI KARTONI: Fossati (88- drugi žuti karton zbog grubog prekršaja), Guera (90- drugi žuti karton zbog grubog prekršaja), pomoćni trener Jertec (90- prigovor).

Napokon i na Poljudu "jedna običan dan u uredu". U pobjedi bez napora upisana su očekivana tri boda za četvrto mjesto. Makar na jedan dan četvrta pozicija Hajduka, ali možda i dulje, jer Rijeka danas gostuje u Maksimiru. Pritom je ostvarena i treća prvenstvena pobjeda u nizu nakon više od godinu dana, još od veljače 2020. Uspio je Tramezzani nanizati dvaput Rijeku i zatim "tricu" kompletirao sa Varaždinom, a pritom Hajduk nije primio pogodak, što je također bitno.

Sa Varaždinom nije bilo briljantno ni spektakularno, ali je vrijedilo tri boda. Utakmica po klasičnom talijanskom receptu, bez ljepote, ali učinkovito, za bodove. Radost pobjede "potamnio" je crveni karton Fossatija koji je nepotrebno u 88. minuti preoštro startao na Stolniku pred kaznenim prostorom Varaždinaca. Time je Hajduk ostao bez jako bitnog igrača za susret u Gorici idućeg vikenda.

Hajduk je istrčao u najboljem trenutnom sastavu, a Tramezzani je ostao vjeran sustavu sa tri stopera. Ima i zašto, otkada igra sa trojicom u zadnjoj liniji Hajduk pobjeđuje.. Hajduk je poveo iz poluprigode, iz jedne odbijene lopte koju je u mrežu pospremio Čolina.

Vodstvo nakon osam minuta kao da je umirilo Bijele. Nisu srljali prema naprijed, strpljivo su čekali i tražili prigodu pred vratima Varaždina. Nakon pogotka Čoline malu uspavanku s obje strane gledali smo sve do 32. minute kada je Umut prsima spustio loptu za Kačaniklića čiji udarac sa 18 metara Horkaš spretno vadi iz desnog donjeg kuta i šalje u korner. Livaja je zatim pokušao u 40. minuti, ali ponovno je Horkaš nesavladiv. Ali, ako ne mogu igrači u bijelim dresovima, mogu oni u narančastima. Horkaša je matirao vlastiti suigrač autogolom u zadnjim sekundama nadoknade prvog dijela. U nadoknadi sudačkog vremena događali su se najzanimljiviji detalji prvog dijela. Vidjeli smo neobičan pogodak, ali prije toga i ljutitog Tramezzanija. Kako li je samo skočio Talijan s klupe nakon starta Čelića na Livaji što Pajač nije okrarakterizirao prekršajem. Vikao je Tramezzani prema Pajaču, pa je nešto dovikivao i stoperu Varaždinaca. Nikome nije ostao dužan, a na kraju mu je Pajač ipak "progledao kroz prste" i nije mu pokazao žuti karton. Ipak, zadovoljan je Tramezzani otišao na odmor, jer Hajduk je imao visoko vodstvo, a Varaždin u prvom dijelu nijednom nije zapucao prema Kaliniću. Poluvrijeme po Tramezzanijevom guštu. Taktički kvalitetno odrađeno, a rezultat na razini očekivanja.

Dvije promjene na poluvremenu je napravio Kastel, u svlačionici ostavio tragičara Memiju i veznjaka Senića, a uveo Tkačića i Gueru. Hajduk je drugi dio igrao niz buru, ali je ipak Varaždincima ostavili prostor čekajući prigodu u povučenom gardu. U takvoj igri zabilježili su gosti i prvi udarac prema Kaliniću u 58. minuti kada je glavom šutirao Herrera, a vratar Splićana ostao budan i koncentariran. Malo se nogometa vidjelo u drugom dijelu, rijetki pljesak izmamio je Todorović za "lažnjak" u 80. minuti, ali je njegov udarac sa sedam metara završio preko gola. Do kraja samo dugačka sudačka nadoknada, puno previjanja po terenu i čekanje kraja. Varaždin je za Bijele arhiviran, misli su okrenute Gorici.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završen je dvoboj na Poljudu, Splićani su uspjeli vezati tri pobjede, preskočili su i Rijeku na ljestvici.

90+5' Ozljedio se sada lakše Todorović nakon jednog zračnog dvoboja. Bit će, ipak sve u redu.

90+3' Netko je sada i na VŽ-klupi dobio isključenje... Utakmica se pretvorila u pravu "disciplinsku bombu", bit će vjerojatno dosta posla i za komisiju.

90+1 Crveni karton za Varaždin! Drugi žuti i za Djoua. U svega pet minuta igre dobio je varaždinski igrač dvije javne opomene.

90' Žuti karton za Leona Benka. Opomene pljušte kao kiša... Još čak šest minuta sudačke nadoknade.

88' Crveni karton za Hajduk! Drugi žuti dobio je Fossati zbog prekršaja u napadu. Produžio je nogu Talijan i faulirao Stolnika.

87' Jakoliš unutra, Umut van, treća je to promjena Paola Tramezzanija.

86' Zbog namjernog igranja rukom žuti karton dobio je Djou.

84' Hajduk mirno drži loptu u svojim nogama, čeka se kraj dvoboja. Međutim, igrat će se sigurno još tri. četiri, možda i pet minuta nakon isteka 90. minute, što zbog VAR-a, što zbog ozljede Horkaša.

80' Todorović je opasan lijevom nogom, nije to uspio zavrnuti s "prave" strane Zelenikine stative.

77' Opet nesigurnost Stolnika, sjurio se Umut, ali reagira Urata i spašava situaciju te odbija u peti korner za Hajduk večeras.

74' Žuti karton dobio je Marco Fossati. Iz slobodnog udarca Urata je nabacio, a Čelić pucao glavom poviše grede.

72' Ne žuri sada domaći sastav, ne srlja... Sada je klupa tražila jedanaesterac zbog prekršaja na Jairu, no Pajač se nije oglašavao. Stolnik je promašio loptu, a Vušković je kratko ostao sjediti, no uz pomoć "čarobnog spreja" od strane fizioterapeuta, moći će nastaviti igru.

68' Još dvije promjene gostiju. Umjesto Pellumbija ulazi Benko, a Postonjski je svoje mjesto prepustio Posavecu.

66' Umjesto Horkaša na terenu je Oliver Zelenika, bivši vratar hrvatske nogometne reprezentacije.

64' Igra se još jednom zaustavlja. Ostao je u svom kaznenom prostoru ležati gostujući vratar Horkaš. Nije bilo kontakta, ali je u ozbiljnim problemima pa će vjerojatno morati biti zamijenjen.

61' Prve dvije promjene kod Hajduka. Umjesto Kačaniklića u igri je Jairo, a Atanasov mijenja Jurića.

60' Oteo je Pellumbi jednu loptu još u splitskoj polovici i onda hrabro probao iznenaditi splitskog vratara, ali pucao je preko gola.

58' Evo prve varaždinske prilike. Tkalčić dobro ubacuje s desne strane, glavom puca Herrera, no trebat će puno više umijeća da se svlada Lovru Kalinića.

55' Todorovićev ubačaj na Umuta našao je glavu turskog napadača no lopta odlazi pokraj gola. Umutov "palac gore" bio je znak BiH-reprezentativcu da nastavi s takvim pokušajima.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

53' Dobra lopta Fossatija iz kornera prema Umutu koji to ipak ne uspjeva zahvatiti pa lopta ide u aut za Varaždin.

50' Žuti karton za Stanka Jurića, visoko podignutom nogom startao je na Gueru Djoua koji je ostao ležati u bolovima. No, pridigao se ubrzo.

48' Ništa nisu gosti formacijski mijenjali, tek će Zoran Kastel s novim igračkim snagama u nastavku pokušati nešto promijeniti. Ali, već Hajduk ima prvi korner u drugom dijelu. Jurić glavom - visoko preko gola.

46' Kod Varaždina će u nastavku zaigrati ponešto novih igrača. U igru će Guera Djou i Tkalčić, a u svlačionici su ostali Senić i Memija.

POLUVRIJEME: Nakon neshvatljive pogreške Varaždinaca, Hajduk ima lagodno vodstvo nakon prvog dijela igre na Poljudu.

45+5' GOOOL! Nevjerojatan autogol Varaždinaca. Memija je glavom matirao vlastitog vratara Horkaša koji je krenuo prema naprijed nakon jednog ubačaja domaćih, točnije Stanka Jurića. Sami sebi zabili su Varaždinci.

45+2' Sad je Livaja reagirao burno prema jednom gostujućem igraču i dobio žuti karton. Četvrti sudac Kulušić dao je signal Pajaču da kazni nekog s Hajdukove klupe zbog prigovora. To se nije dogodilo. Livaja je poludio nakon ispucavanja Pellumbija u kojeg se zabio.

45' Faul Postonjskog na Marku Livaji, tražila je Hajdukova klupa žuti karton, no Pajač je samo primirio Tramezzanija. Četiri minute sudačke nadoknade će se igrati.

42' Žuti za Mateja Senića u završnici prvog dijela. Laktom na Umuta koji je tom prilikom proizveo bolan uzvik.

40' Obrana Horkaša! Novi dobar pokušaj Hajduka, bio je to Livaja s ruba kaznenog prostora, no spašava goste njihov vratar još jednom.

36' Prekršaj ovoga puta na Fossatiju, duel sa Čelićem dogodio se iza Pajačevih leđa.

32' Odmah po nastavku igre, sjajnu je akciju iskreirao Hajduk preko Livaje, Fossatija i Kačaniklića čiji ubačaj s lijeve strane blokira Stolnik, a onda Kačaniklić u nastavku akcije Horkaš brani Kačanikliću vrlo opasan pokušaj i loptu skreće u korner.

30' Evo i liječlnika u terenu na Poljudu, Simić je u zračnom duelu oko sredine igrališta glavom pogodio Postonjskog, igra opet stoji.

28' Fina lopta Livaje prema Umutu, ali Stolnik je ostao pribran i dobro reagirao te iskontrolirao akciju Hajduka dok je lopta stigla do Horkaša.

24' Leže Obregon i Senić na terenu, Herrera je taj koji je izbacio loptu u aut na sredini igrališta. Kratak prekid, ali igra će se ubrzo nastaviti.

22' Dvije zadnje Hajdukove prvenstvene pobjede bile su upravo ovim rezultatom. Vjerojatno nitko od navijača ne bi imao ništa protiv da i danas ostane 1:0. Ipak, s obzirom na sve jača nastojanja Varaždinaca u napadačkom smislu, ne bi bilo Bijelima loše zabiti još jednog...

19' Žuti karton za Pellumbija zbog teškog starta nad Fossatijem.

18' Igra se pomakla bliže sredini terena. Razlika u posjedu smanjuje se, Hajduk će sada biti nešto strpljiviji pri izlascima naprijed.

15' Izašli su sada Varaždinci u pokušaju da dođu čim ranije do izjednačenja. To će ovoga puta biti znatno teže nego u nekim prethodnih međusobnih dvoboja.

11' Gol vrijedi! Nakon tri minute opsežnog pregledavanja situacije, utvrđeno je da vodstvo Hajduka može ostati. No, još nije sigurno hoće li se pogodak upisati Čolini ili preoblikovati u Bobanov autogol.

9' Gledalo se to u VAR-sobi, gledao je to i sudac Pajač. Je li bilo ometanja igre gostiju? Dugo se to već gleda...

8' GOOOOL! Hajduk vodi! Zabio je David Čolina. Priželjkivali su ovo Hajdukovci, sjajn zgoditak izvana, pokrenuo je to Livaja, a od Stolnika se odbilo na rub kaznenog prostora gdje Čolina gađa precizno i dovodi domaće u prednost.

5' Od samog početka Bijeli nastoje graditi akcije preko posjeda, strpljivo. Naravno, obrana Varaždinaca čvrsto je utvrđena ispred Horkaša.

2' Prvi prekršaj Simića, bit će slobodni udarac za Varaždin. Boban je to iznudio. Urata je pucao lijevom nogom, nije to bilo ni blizu Kalinića, novog Hajdukovog kapetana.

17.05 Susret na Poljudu upravo je započeo. Uoči početnog zvižduka održana je minuta šutnje za Zlatka Cicu Kranjčara.

16.50 Utakmicu s Hajdukom nogometaši Varaždina dočekali su u hotelu Sv. Križ u Arbaniji na otoku Čiovu koji je mostom spojen s Trogirom. I nije prvi put, jer bilježimo da su Varaždinci u istoj bazi bili i prije 15 godina kada ih je vodio Ćiro Blažević, a Hajduk uzeo zadnji naslov prvaka. U Arbaniji, na 25 kilometara od Splita, pronašli su Varaždinci svoje najbolje mjesto izolacije za koncentraciju pred splitsku utakmicu.

16.30 U odnosu na utakmicu u Rijeci prije osam dana obavio je Paolo Tramezzani četiri promjene. U sastav se vratio Mario Vušković, a na klupu je preselio Kristian Dimitrov kao rezervna opcija za stopersku poziciju. Sa lijevog beka je u pričuvu otišao Dolček, a David Čolina je ponovno ušao u početni sastav. Stanko Jurić je zamijenio Darka Nejašmića, dok je Alex Kačaniklić dobio prednost u odnosu na Teklića. Na klupi je ponovno ostao i Jairo koji je u Kup susretu postigao dva pogotka, ali Tramezzani je ipak odlučio da će njegov povratak u startnu postavu pričekati još neko vrijeme. U konkurenciji za sastav nije bio jedino Diamantakos.

16.00 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Hajdukov sastav je prema najavama, dok će Varaždinci ići sa zatvorenijom varijantom taktičke postavke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 18:30